För bara knappt två år sedan fick jag ett infall och gick från långt hårsvall till pojksnagg i ett svep. Jag hade tröttnat på mina gamla sönderfärgade torra toppar och fick nog en dag, saxen åkte fram och ”ritsch!” föll testarna längd för längd. Bildligt talat alltså. Det var förstås min duktiga frisör som fixade frissan.  Tyckte först att det  bara var skönt och befriande att höststäda barret (tänk hur många år av minnen det sitter i ett långt hår?!) men kort därefter började jag sakna mitt gamla svall. Inte för att den nya frissan inte var klädsam, utan mer för att min nya siluette i kort hår inte kändes som jag. I dag tänkte jag dela med mig hur du kan hälsoboosta håret genom rätt val av livsmedel, vila och motion under ledigheten. Och du, man behöver faktiskt inte klippa sig längre! Inte så ofta iallafall.

Hur man trivs med sittt utseende har mycket med känsla att göra. Jag är inte den imbecilla, önsketänkande typen som brukar gå på reklamen om mirakelmedel som ska få dig ”yngre” och ”smalare” etcetera. Läste om till exempel primern Nanoblur på flyget hem från Mallis: ” Look up to 10 years younger in 40 seconds or less.” Jo jo, man tackar! 195 kr känns ju svinbilligt för en sådan snabb resa tillbaka i tiden. Tänk att det kan gå så lätt att backa bandet. 😉

Det finns dock en produkt som är helt galet fantastisk och faktiskt något av en revolution i frisörbranschen. Hade den funnits på marknaden när jag hade mitt lilla ”hair moment”,  hade jag inte behövt vara så drastisk. ”Jaha, kom till skott?! ”, tänker säkert du nu. Det ska jag: Det stavas O L A P L E X. Det är en superduper hårinpackning som du sätter i fuktigt handdukstorkat hår (innan tvätt): Och låter det sitta i 20 minuter och schamponerar sedan och balsamerar, precis som din vanliga tvättrutin. Det är den första produkten som faktiskt på riktigt lagar trasiga toppar. Hårkvaliten blir som det flickhår du en gång hade. Jag lovar! På lite mer än ett år har håret vuxit från kortkort till axellångt.  Jag har inte behövt klippa mig en enda gång under den här tiden. Tack vare Olaplex! Och en proffsig frisör, shyssta gener (tack mamma och pappa) och en hälsosam livsstil naturligtvis.

Nu när det börjar dra i hop sig inför Påsk så tänkte jag passa på att skriva lite om hårhälsa. Påsken är faktiskt ett ypperligt tillfälle att kärleksbomba håret om du väljer rätt alternativ på påskbordet. Här listar jag 5 livsmedel som faktiskt boostar och håller håret i toppform.

Hälsoboosta håret 5 livsmedel som håller håret i toppform

Kärleksbomba håret under påskledigheten med rätt livsmedel, vila och motion!

Kärleksbomba håret under påskledigheten med rätt livsmedel, vila och motion!

Ägg: Två ägg om dagen ger dig en fjärdedel av ditt dagliga intag av D-vitamin. Ägg är ett riktigt superlivsmedel och innehåller ALL näring vi behöver förutom C-vitamin och kolhydrater. Ägg innehåller rikligt med järn, vilket är viktigt eftersom det hjälper att förse hårsäckarna med syre. Andra järnrika livsmedel är fisk och kyckling.

Spenat: Hur gott är det inte med spenat i alla dess former? Supergott att göra sallad och smoothie på! Spenat innehåller massor av C-vitamin/antioxidanter som hjälper att hålla hårbotten och hårsäckarna i toppform.

Lax: Inte bara lax utan makrill, fet fisk generellt. Även avokado och valnötter innehåller dunderfettsyran Omega-3 som har en fantastisk effekt på allmänhälsan. Omega-3 stärker hårstråna och hjälper till att hålla hårbotten återfuktad.

Magert kött och kyckling: Proteiner är supperviktigt för att kollagenet ska förnyas. Proteiner hjälper också till att producera tillväxthormon som behövs för att hår och hy ska vitaliseras. Även ägg, sojabönor och nötter innehåller proteiner.

Vatten: Vatten är viktigt för att håret skall återfuktas, förnyas och må bra. Drick därför mycket vatten och undvik gärna alkohol och kaffe i för stor mängd som torkar ut.

Tack VeckoRevyn för inspirationen.

Notis.

Motion, i alla dess former, verkar alltid positivt för cellproduktionen och vitaliseringsprocessen. Jag skrev om hur motion faktiskt har en föryngrande effekt för några inlägg sedan. Det har med våra kromosomer att göra, att ”ändarna” på dem förlängs när du motionerar regelbundet och cirka tre gånger i veckan. Du behöver inte träna hårt eller länge-  20-30 minuter per gång räcker. Passa på ta dig upp ur soffan, då och då, mellan släktsamkväm och middagar. Det är när du är ledig som du har tid att träna!

Tänk på att:

Påskgodiset – tycker de flesta är gott men socker är inte bra för varken hy eller hår (knopp eller kropp) Socker/snabba kolhydrater framkallar stresshormonet kortisol som faktiskt är nedbrytande för kollagenet/proteinet. Ett tips är att låta en dag få vara godisdag (om du måste äta godis alls?) och välja bättre godis på bättre råvaror istället för lösgodis a la 3.90 kr.

Jag när det begav sig. Jag kan verkligen tycka att det kortkorta klädde mig när jag ser på gamla bilder. Men återigen, jag är mer en långhårig person. Det är mer jag. Foto: Fanny Roethlisberg

Jag när det begav sig. Jag kan verkligen tycka att det kortkorta klädde mig när jag ser på gamla bilder. Men återigen, jag är mer en långhårig person. Det är mer jag. Foto: Fanny Roethlisberg