Det är tidig fredagsmorgon när jag möter upp online-entreprenören Caroline Nilsson på Poppius Journalistskola för ett frukostseminarium. Hon kommer med ett stort leende och är stiligt klädd i en svart kappa, knähöga stövlar och det långa blonda håret i ett prydligt fall över axlarna. Alltså inte den träningsklädda Caroline som vi är vana att se henne på bilder och filmer på nätet.

Jag har redan huggit in på en ost och skinkfralla när hon dyker upp och lägger märke till att hon avvaktar med sitt kokosvatten i handen: ”– Äter du inte bröd?”, frågar jag nyfiket.
Hon ler och svarar: ”– Jodå, men inte varje dag, jag åt frukost hemma”.
Jag vet att jag är löjlig men hennes svar får mig reflexmässigt att slå av på tuggandet och jag tänker att jag sparar frallan till senare. Det var säkert inte ens menat att ligga någon värdering i Carolines svar om frallan –  är det inte lite knäppt att man lätt står på tå i mötet med andra hälosprofiler? Fralla eller inte fralla, vad spelar det egentligen för roll?

Efter föreläsningsfrukosten fortsätter vi till Waynes rätt över gatan och börjar den intervju som är den egentliga anledningen till varför vi ses. Caroline insisterar att bjuda på kaffet, trots att det är hon som är föremålet för intervjun. Det är första gången jag har tillfället att träffa Caroline i verkligheten (”utanför nätet”) och jag slås över hur sympatisk jag tycker att hon är och det är nu samtalet tar fart på riktigt. Nu kan jag inte hålla mig längre och Poppius-frallan åker fram ur väskan (förlåt waynes att jag tjuvfikade annat bröd hos er).

Jag har länge haft ögonen på Caroline och hon utmärker sig genom hennes proffsiga och generösa innehåll på träningssajterna Gymglam.se och Mammaiform.se. Jag har även noterat att hon till skillnad från många andra onlinetränare har valt att inte lägga ut före-och efterbilder på hennes klienter. Jag tycker att det känns seriöst att man värnar om sina klienters integritet Jag anförtror Caroline att jag ofta har hämtat inspiration från hennes utförliga övningsbank inför olika plåtningar. Det är få PT-online tränare som är så pass generösa med övningsutbudet utan att ta betalt:
– Jag är övertygad om att det är viktigt att hitta sin nisch som entreprenör i en djungel av sajter och appar, säger Caroline medan hon sippar på sin caffelatte. Mitt breda och tydliga innehåll är en del av mitt signum och många av mina onlinekunder kommer till mig på grund av övningsbanken eller att de läst någon av mina artiklar.
När jag läser på din sajt så slås jag av vilken imponerande meritlista du har. Du har jobbat både i Sverige och internationellt.

Caroline

Caroline har bland annat jobbat som gästtränare på den välkända gymkedjan Equinox i New York.

– Jag har över 20 års yrkeserfarenhet inom träning och har idag specialiserat mig på tidseffektiv träning. Jag var 14 när jag började träna och blev snabbt intresserad av att träna andra och utbildade mig till gruppträningsinstruktör och jobbade på det lokala gymmet i uppväxtstaden Härnösand. Jag började samla på mig utbildningar och instruerat en del i USA – både under mitt år som utbytesstudent i mitten av nittiotalet men även senare på olika internationella träningskonvent genom Nike och som gästtränare på gymkedjan Equinox. När jag flyttade till Stockholm var mitt första jobb på dåvarande träningskedjan Sports Club. Året efter signade jag ett ambassadörskontrakt med Nike och blev således en av deras Nike Trainers. Ett samarbete som så småningom ledde till en heltidsanställning på huvudkontoret och där jag jobbade med marknadsföring och försäljning. Utöver utbildningar inom träning och dans har jag en universitetsutbildning i juridik och en juristexamen.
Du är onekligen oerhört produktiv. Var hämtar du din inspiration ifrån?
– Mycket av min inspiration får jag av mina kunder och återkommande frågor. Men jag hittar den även från samhällsprogram och debatter. Och från USA, jag har varit där många gånger för att träna och gå på workshops och dansklasser med mera.
Du har specialiserat dig på onlineträning och träningsappar. Hur gör du för att hålla dig på topp?

När Caroline drog igång sin online PT-verksamhet 2010 började hon i liten skala.

När Caroline drog igång sin online PT-verksamhet 2010 började hon i liten skala och drev den första sajten helt själv.

 

– När jag startade min PT-online 2010 så var jag en av de första tränarna, jag hade ingen aning om det skulle funka, så jag startade i liten skala och gjorde den första sajten helt själv. Ganska snart upptäckte jag att det fungerade och investerade i en proffsig sajt, jag har varit med och utvecklat den själv från grunden men tagit hjälp av duktiga programmerare. Jag är inte så logiskt lagd och saknar tålamod av den typen som behövs för att programmera så jag gör inget sånt själv längre. Men jag är glad för de kurser jag har gått i WordPress, de gav mig lite grundläggande kunskaper, så att jag kan projektleds och granska webbutvecklingen av mina sajter.
Träningsapparna då, det började du också med tidigt. Hur är det att göra appar?
Även träningsapparna lanserades 2010 och då var vi (Susanne Jarl och jag) bland de första att göra appar i Sverige, vi fick förklara vad en app är för något på den tiden. Det har varit spännande att vara med under appmarknadens utveckling, dels användarnas utveckling men också systemet bakom. Susanne har haft fullt upp med att hålla sig ajour med Apples programvara, även Apple har utvecklat och förbättrat genom åren.
Jag och Caroline avrundar samtalet när klockan börjar dra i väg: Jag ska hem och packa för Thailand (reser samma kväll!) och Caroline ska iväg och köpa en cykel för att sedan möta upp sin barnboksförfattar-kollega och vännen Anna Lissijanis för att gå på en inspirationsförläsning för semientreprenören Per Holknekt.

Här sitter jag och skriver i min bok till Caroline. Jag och Caroline bokdebuterar med samma förlag. Ytterligare en sal som vi har gemensamt. Och humor! Det tycker vi båda är viktigt, att kunna se saker och ting från den ljusa sidan.

Här sitter jag och skriver i min bok till Caroline. Jag och Caroline bokdebuterar med samma förlag. Ytterligare en sal som vi har gemensamt. Och humor! Det tycker vi båda är viktigt, att kunna se saker och ting från den ljusa sidan.

Jag hade kunnat suttit och samtalat med Caroline hela eftermiddagen kände jag. Berättelsen om hennes företagsamhet och resa som entreprenör innehöll många ”wow” och ingenkänningsfaktorer: De lärdomar hon gjort och olika infall som att börja sy egna tvättbara träningsmattor, det kan jag känna igen mig i. (Jag designade och sydde upp en kollektion kläder för ett par år sedan, men kom på efter hand att projektet blev för stort och kostsamt) Jag älskar hur Caroline begränsar sin stress och värnar om samvaron med sina barn genom att till exempel inte ha jobbmejlen i mobilen. Och hur hon mellan varven sätter sig själv på projektdetox och fokuserar på en sak i taget. Det är inte ofta man träffar andra kvinnliga entreprenörer och det är lika härligt varje gång man gör det. Avslutningsvis bad jag Caroline att dela med sig av sina bästa tips om hur du lyckas på nätet:

Carolines bästa 5 råd för att lyckas på nätet

  1. I dag är konkurrensen hårdare både vad gäller appar och PT-online så det gäller att investera i sin produkt och att ständigt utveckla och hålla sig uppdaterad på marknaden.
  2. Det gäller att hitta din egen nisch. Det kan du göra på olika sätt men fokusera på dina erfarenheter. Vad är det som utmärker just dig? Har du till exempel jobbat på kontor kan en nisch vara att specialisera sig på kontorsryggar och axlar. Talar du ett annat språk som finska eller spanska kan det vara en nisch för att nå andra marknader. På nätet har du inga begränsningar.

3. Hellre jobba i liten skala och göra det bra än att tänka för stort. Det här är lättare sagt än gjort, jag har själv gjort detta misstag många gånger, att tänka för storslagna planer istället för att börja smått och sedan utveckla och utveckla.
4. Istället för att alltid anlita konsulter så försök att hitta samarbeten, för till exempel programmering. Men det är viktigt att först ha en bra och genomtänkt affärsidé till hands. Jag jobbar lite både och här, anlitar programmerare för mina sajter men samarbetar med Susanne med träningsapparna.
5. Det är bra att även själv gå utbildningar i till exempel wordpress och skrivarkurser för att skaffa sig kunskap till att kunna granska offerter och projektleda sitt eget arbete.

Snabbfakta om Caroline
Namn: Caroline Nilsson
Ålder: 37 år
Familj: Erik, Vidar, Tyra, Arvid
Gör: Entreprenör i träningsbranschen
Motto: Att tro på sig själv. (Utan för den sakens skull vara naiv, gör ordentlig research och räkna på affärsidéerna innan för att säkerställa att det finns potentiell lönsamhet.) (Och om inte jag tror på mig själv och mina idéer så kommer ingen annan göra det heller.)
Aktuellt: Piratsessan, barndansappar för barn 2-7 år (http://piratsessan.se/) och debuterar som barnboksförfattare till 2-1-boken Dante letar bokstäver / Dante letar siffror (bokstavsbok från 2 år) (http://www.idusforlag.se/dante_letar)
Sajter: GymGlam.se, Mammaiform.se, Piratsessan.se, PirateSessa.com, personligträningonline.se och Poworkout.com
Blogg: http://www.gymglam.se/traningsblogg/