Det är poppis att utbilda sig till personlig tränare men det är långt ifrån alla som lyckas bygga en lönsam karriär som tränare. Jag som lever tillsammans med en av Sveriges mest anlitade hälsoutvecklare vet hur hårt arbete det ligger bakom framgångarna.

En tjej som gjort intryck och väckt min nyfikenhet är träningsentreprenören Pischa Strindstedt med det egna träningskonceptet WörkOut. Sociala medier ger naturligtvis inte hela bilden av en människa men intrycket jag fått av Pischa är att hon jobbar hårdare än många andra inom yrket: Man ser henne stiga upp tidigt i ottan, sköta sin träning disciplinerat och hon verkar verkligen brinna för att motivera andra. ”Tjejen som aldrig haft en sjukdag”, säger hon.

Jag ringde upp Pischa för att få en bättre bild av vem hon är, hur hon jobbar och vad som krävs för att bli en riktigt framgångsrik personlig tränare.

Vem är Pischa?

Pischa med sin trogna följeslagare Duschess.

Pischa med sin trogna följeslagare Duschess.

– Jag är en rätt virrig person som ändå måste ha kontroll och gärna på allt samtidigt. Jag har massvis av järn i elden men jag värderar lika mycket att sitta still och att krypa ner under en filt, tidigt fredagkväll och maratonkolla på någon skön serie. Jag uppskattar det vilda lika mycket som tystnad. Jag älskar att vara runt människor och babbla i timmar men kan ändå känna mig som en ensamvarg ibland. Jag är lite dubbel sådär, om du förstår vad jag menar.

 

Är du född i Sverige?

– Jag är född i Sverige men har mina rötter från Polen och uppvuxen med en turkisk styvpappa.

 

Mitt intryck av dig är att du är en självständig kvinna som jobbar hårdare än många andra för att nå dina framgångar: Du stiger upp tidigt i ottan och håller igång igång till sen kväll. Vad är det som driver dig att orka pusha dig själv som du gör?

– Jag har nog alltid haft en hög arbetsmoral och har ALDRIG haft en sjukdag: Jag biter ihop och är sjuk på min lediga dag om jag måste. Det som är skillnaden från mina tidigare arbeten och nu, är att jag inte känner att jag direkt jobbar. Jag brinner för det jag gör och känner att jag gör nytta. Jag finns för dem som behöver mig. Sedan får man ju hoppas att det lönar sig i slutändan och att jag som gammal kan sitta och njuta, under en palm i Spanien och titta tillbaka på alla fina år man jobbat.

Pischa har aldrig haft en sjukdag.

Pischa har aldrig haft en sjukdag.

 

Hur länge har du jobbat som personlig tränare? 

– Jag har jobbat som PT  i ungefär tre år.

 

Det går en trend i PT-yrket och ett tag kändes det som att ”alla” skulle utbilda sig till PT samtidigt. Vad tror du att man behöver ha för kvalitéer för att lyckas och vad är dina bästa råd till den som vill göra karriär som tränare? 

– Du måste förstå personen som du möter: Möta männsikor på deras nivå och hitta sätt som får klienten att förstå sin kropp och träning. Att vara kreativ och nyfiken är riktigt bra egenskaper. Ta även hjälp av andra kunniga personer inom yrket och var inte rädd för att fråga. Gå även kurser och träna för andra coacher- och tränare för att inspireras. Branschen är tuff och du måste verkligen hänga med i svängarna men utan att bränna ut dig såklart.

Du är egenföretagare med ditt eget träningskoncept WörKoutt, som jag för övrigt länge velat komma och testa. Kan du berätta lite om det? Vad skiljer det från andra bootcamps och träningsformer?

– Klart du måste!! Jag väntar som en galning på dig ju!

WörkOut kan delas upp på tre moment: Rörlighet, teambuilding och högintensiv träning.

För mig har det alltid varit viktigt att alla kämpar tillsammans. Pushar när det är tufft och lyfter varandra oavsett svagheter för dom har vi alla oavsett nivå på träning. Rörligheten kommer in för att vi ska kunna utvecklas i vår träning – att ha en funktionell kropp utan låsningar och att inte bli begränsad av stelheten är otroligt viktigt att prioritera. Därför är rörlighet en stor del av WörkOut. Och den högintensiva biten kommer in för att det är så himla kul helt enkelt! Det där med att våga pusha sig utanför sina bekvämlighetszoner som man kanske inte trodde man klarade.

WörkOut består av tre delar – rörlighet, teamwork och högintensiv träning.

WörkOut består av tre delar – rörlighet, teamwork och högintensiv träning.

Du arrangerar även återkommande träningsresor. Hur länge har du gjort det och hur kom det sig att du började arrangera resor? 

– Jag älskar att resa och jag älskar att träna! Därav har det alltid varit en dröm att slå samman dessa två passioner och dra med ett härligt gäng till solen och spännande platser att träna på. Finns nog inget mer motiverande!

När jag gick min utbildning frågade lärarna vad vi ville göra med vår utbildning och träningsresor var ett av mina mål så det var bara att fullfölja.Det blir den tredje resan som jag arrangerar nu i slutet av denna månad och jag är taggad till tänderna!

Pischa älskar att resa och hoppas på att bo utomlands som gammal.

Pischa älskar att resa och hoppas på att bo utomlands som gammal.

Mitt intryck av dig är att du är lika hälsomedveten som du är målmedveten. Har det alltid varit så? 

– Tack vilken fin bild du har av mig!

Jag gör mitt bästa för att visa att jag lever som jag lär, även om jag ibland också har för lite sömn om natten eller stressar så jag får i mig för lite mat vissa dagar. Men det är iallafall hundra gånger bättre än hur jag har levt tidigare.

I tonåren hamnade jag i ett dåligt förhållande där jag bröts ner helt och hållet psykiskt och hamnade i en djup depression. Åren som följde var allt från hälsosamma, både vad gäller kost, självtycke och levnadssätt. Men på något sätt kände jag att det inte funkade och hittade styrkan att bryta mig loss. Jag bestämde mig för att jag ville älska mig själv och bli den personen jag ville vara –  den glada tjej som älskade livet och ville leva till fullo.

 

Om du var tvungen att välja ut bara tre favoritövningar, vilka skulle de vara och varför? Burpees, marklyft & repklättring

– Burpees är ju liksom allt på en gång, hatkärlek när den är som bäst!

– Marklyft, gärna tunga. Det är en perfekt helkroppsövning anser jag och den ger riktigt bra tryck i rumpen.

– Repklättring, utmanande och barnsligt kul! Den lilla apan i mig får komma fram och hela kroppen brinner!

 

Vilken är den vanligaste målsättningen hos dina klienter?

– Många vill lära sig att träna för att tona till kroppen men så fort vi börjar köra så är det som att det blir bortglömt och att hitta rätt övningar för rätt person blir mer aktuellt. Förståelsen för rätt teknik och nötande på svagheter är det som blir prio ett om jag gör mitt jobb rätt.

 

Vad utmärker dig som tränare? Varför ska jag anlita just dig?

– Jag ser dig! Jag vill lära känna dig och göra din träning personlig. Du ska förstå vad jag lär dig så att du skulle kunna föra det vidare till någon annan om någon frågade. Våra timmar tillsammans ska vara utbildande samtidigt du ska nå dina mål.

 

Hur kan en vanlig dag se ut i ditt liv?

– Jag kliver upp runt 05.00 , duschar och gör mig iordning. Då är kaffet klart och det blir en lättare frukost. Sedan väntar 3-4 PT-klienter innan det är dags för min egen träning och lunch. Är min hund Duchess, med på jobbet blir det en långis med henne också. Därefter blir det någon timme eller två med administartivt arbete vid datorn (mejl, blogg e.t.c.) innan nästa 3-4 klienter kommer …  Avslutningsvis är det WörkOut som väntar och 25 träningsgalningar som kommer och sprider så mycket positiv energi att jag dansar hem! Där väntar min fina pojkvän som jag äter något gott tillsammans med. Vi pratar om dagen och ser en film om jag orkar. Oftast slocknar jag på 10 min så jag får alltid välja film eftersom han kan byta så snabbt om den är dålig, haha!

 

Jag kan tänka mig att det är många tjejer som har dig som förebild. Har du själv någon du ser upp till?

– Alla starka kvinnor som bara tar för sig och kör på! Jag älskar tjejer som stöttar varandra och håller ihop.

Pischa inspireras av tjejer som håller ihop!

Pischa inspireras av tjejer som stöttar varandra håller ihop!

Vilken är den vanligaste myten som du skulle vilja slå hål på? 

– Att man har ett ”lätt” jobb. VA?! LÄTT?! ”Vet du hur mycket jag behöver tänka och planera?” brukar jag säga. Många tror att man bara ”tränar” personer. Det är sjukt mycket arbete bakom varje klient. Man kan inte bara slänga ihop ett pass på två röda direkt. Det krävs tid, öga och tålamod – så in i bomben!

 

Var ser vi Pischa Strindstedt om fem år? 

– Om fem år har jag utvecklat massvis med saker inom mitt egna lilla imperium.  Mer utomlandsjobb och kanske har WörkOut sitt eget klädmärke och lokal? Vem vet? Det finns liksom inga hinder–  bara möjligheter.

 

 

Snabbfakta 

Namn: Pischa Strindstedt

Ålder: 29

Familj: Min flock som består av sambo (sedan 11år) och hundbebis Duchess

Bor: Vasastan

Gör: Personlig tränare och driver mitt eget koncept WörkOut

Intressen: Träna, resa, min hund Duchess

Motto: ”If life brings you lemons, make lemonade”

Aktuell med: Träningsresa till Marbella i slutet på April

Utbildning: The Academy

Hemsida:  www.workoutsverige.se

Blogg: www.pischas.se

Instagram: @pischas