I mitt jobb som PR-konsult och eventarrangör kommer jag ofta i kontakt med olika coola och inspirerande kvinnor. Man kramas, kindpussas och utväxlar artighetsfraser men det finns aldrig tid, där och då, att gräva djupare än så. Därför tycker jag det är otroligt intressant att fördjupa mig i kvinnor som över tid har väckt mitt gillande och min nyfikenhet. Dedikerade och äkta kvinnor. Kvinnor som Karin.

Jag tror att det är viktigt att vi stannar upp lite oftare, lyssnar in och tänker till kring vad det är vi mår bra av. Försök sedan att prioritera in det i ditt liv!

”Jag tror att det är viktigt att vi stannar upp lite oftare, lyssnar in och tänker till kring vad det är vi mår bra av. Försök sedan att prioritera in det i ditt liv!” Foto: Privat

Sedan många år tillbaka skriver Karin Axelsson den award-nominerade bloggen Fitness & Hälsa, där hon jonglerar familjelivet med svettiga träningspass och en annan kladdkaka. Karins passion för träning och hälsosam mat framgår rätt tydligt av hennes sociala medie-flöde, men att Karin dessutom är SEO-expert var en nyhet för mig tills bara för några veckor sedan. Det var nog den vetskapen som fick mig att bli extra nyfiken på denna träningstjej. Och det finns ”massor av Karin” att upptäcka, inser man när man börjar skrapa på ytan: Till exempel lanserar hon en onlinekurs på självaste Nationaldagen! En hälsoguide där du får verktyg för att uppnå balans i träningen, kosten och livet i stort. I en öppenhjärtig intervju berättar hon för mig om hennes syn på hälsa och hur hon som tvåbarnsmamma och anställd på ett av Sveriges största mediebyråer, gör för att hitta balans och tid för träning.

För den oinsatte är SEO är slags skrivteknik, väldigt enkelt förklarat alltså, som används för att boosta sökmotorerna inom online marketing och multimedia. Med den onlineboom som råder i dag, är SEO nödvändigt för att driva trafik. I min fortfarande nya satsning som bloggare på ToppHälsa försöker jag lära mig mer om SEO och vad som funkar på nätet. Karin, kan du berätta lite mer om vad SEO egentligen innebär?

– SEO betyder sökmotoroptimering och det handlar om att synas bra i Googles sökresultat för de sökord som man har relevant innehåll om. Det är Google som styr riktlinjerna och algoritmerna för vad som visas i de organiska resultaten i sökmotorn och vi behöver anpassa oss efter dem för att lyckas med att vara väl synliga där.

Det finns många ”experter” i den digitala världen, men vad innebär det egentligen att vara sociala medier-expert på riktigt?

– Det innebär att man håller koll på vilka som är de viktigaste och största social mediakanalerna idag och vilka målgrupper som använder vilka. Även sociala medier är uppbyggda med algoritmer och väljer att visa innehållet på ett visst sätt. Det är bra att vara medveten om det och anpassa sin social mediastrategi därefter.

Att vara social medier-expert innebär att man behöver hålla sig konstant uppdaterad på vad som händer. När Facebook gör uppdateringar kan det till exempel förändra ens synlighet där helt och det behöver man då anpassa sig efter omgående.

Om du skulle ge ett enda råd till företag som vi boosta sina sociala medier, vad skulle det vara?

– Jag skulle börja med att titta på vilken målgrupp företaget har och baserat på det välja vilken eller vilka sociala medier-kanaler de bör satsa på. Hellre satsa stort i en eller ett fåtal kanaler än att ge sig in lite halvt i alla.

Hör blogg och Instagram ihop, eller verkar dem på olika sätt? Hur ska man tänka som bloggare?

– Instagram handlar mycket om att inspirera och att bygga sitt varumärke. Det är självklart bra att göra när man har en blogg, men jag skulle inte säga att det är ett måste. För att driva trafik till en blogg finns det viktigare kanaler att satsa på, såsom Facebook. Men jag skulle säga att om du driver en blogg, som befinner sig inom ett område där bilder är viktigt, då är Instagram en viktig del för att nå ut.

Vad tycker du att vi influencers har för ansvar i bruset av träningstrender och hälsonyheter gentemot våra följare? Vet att det råder många delade meningar i den frågan.

– Vi har självklart ett ansvar, i alla fall till en viss del, eftersom det vi säger och gör kan påverka väldigt mycket. När det kommer till hälsa och träning kan det lät gå överstyr, även om det inte var menat så från början, och jag vill inte vara en av dem som kanske påverkade någon till att börja träna för mycket eller äta för strikt. Det här med balans och hitta glädje i det man gör är väldigt viktigt för mig. Men samtidigt kan jag inte ta ansvar för varenda människa som följer mig eller hittar mig i någon kanal. Allt kan tolkas på så många olika sätt och det går inte att förmedla sitt budskap på ett sådant sätt att det passar alla. Jag tycker dock att vi som är influencers inom träning och hälsa ska ha detta i åtanke och gärna visa upp när vi äter kanelbullar eller sitter i soffan en hel kväll också som motvikt till löprundor och chiapuddingar.

Jag tycker dock att vi som är influencers inom träning och hälsa ska ha detta i åtanke och gärna visa upp när vi äter kanelbullar eller sitter i soffan en hel kväll också som motvikt till löprundor och chiapuddingar.

”Jag tycker dock att vi som är influencers inom träning och hälsa ska ha detta i åtanke och gärna visa upp när vi äter kanelbullar eller sitter i soffan en hel kväll också som motvikt till löprundor och chiapuddingar.” Foto: Privat

Hur ser en genomsnittlig träningsvecka ut för dig?

– Jag brukar sikta på att träna fem gånger per vecka. Ibland lyckas jag, ibland inte. Tiden nu för tiden med småbarn är mer knapp än den var innan de kom och jag vill inte vara för hård för mig själv om jag inte lyckas få till de där fem träningspassen. Jag hinner sällan träna mer än en halvtimme per gång. Ibland får jag till en timmes löpning och då är jag överlyckling! Men annars fungerar det bra att riva av ett pass på gymmet på 30 minuter eller träna hemma med barnen. Ju mindre tid man har på sig att träna desto mer effektivt blir passet.

Balans är en utmaning för de flesta i en värld som bara snurrar snabbare och snabbare. Hur tänker du kring balansen i din egen vardag som arbetande tvåbarnsmamma?

– Balans är oerhört viktigt och något jag jobbar medvetet med hela tiden för att uppnå. Den vardag jag lever i idag ger mig förutsättningar för balans och det är jag så tacksam för. Jag är anställd till 50% på Aller media där jag driver SEO- och sociala medie-frågorna för mediahusets alla varumärken. Detta möjliggör att barnen inte behöver vara så långa dagar på förskolan och jag har också tid att lägga på bloggen och det egna företaget. Att hinna vara med barnen på vardagarna, låta middagslagningen få ta lite tid och inte behöva stressas fram och att ha tid att börja dagen med träning är sådant som är viktigt för mig och gör att jag känner balans. Jag tror att det är viktigt att vi stannar upp lite oftare, lyssnar in och tänker till kring vad det är vi mår bra av. Försök sedan att prioritera in det i ditt liv!

Du är aktuell med onlinekurser som en naturlig förlängning av din blogg. Kan du berätta om vad dessa kommer att handla om? Vad kan man förvänta sig av en kurs hos dig?

Min första online kurs, som släpps på Nationaldagen på måndag, är en hälsoguide som fungerar som ett verktyg och hjälpmedel för att hitta balans i träningen, kosten och livet i stort. I den finns det många konkreta tips kring vad du kan göra och hur du bör tänka för att hitta till denna balans. Kommande kurser, som kommer lanseras lite längre fram, handlar om hur man kan baka hälsosamt utan socker och om hur man kan hantera och motverka stress.

Snabbfakta om Karin:

#Torsdagssnacket |SEO-experten Karin Axelsson: ” Bra om vi träningsbloggare även visar när vi äter kanelbullar i soffan än bara löprundor och chiapudding.”

Foto: Privat.

Namn: Karin Axelsson
Ålder: 37 år
Familj: Man och två barn, på 4 och snart 2 år.
Gör: Jobbar 50% på Aller media AB” som SEO-expert, utbildad gruppträningsinstruktör och löpcoach och håller löpgrupper på World Classs. Bloggar sedan 7 år på den egna sajten Fitness & Hälsa.
Motto: ”Det du brinner för kan du göra.”
Aktuell med: Online kurs, som släpps på Nationaldagen på måndag, är en hälsoguide som fungerar som ett verktyg och hjälpmedel för att hitta balans i träningen, kosten och livet i stort.
Blogg: http://fitnessochhalsa.se/