Är du en av dem som älskar när massvis med människor tjoar, tar i och svettas samtidigt? Om svaret är ”ja” har du garanterat varit på Workout Åre – en av årets höjdpunkter för gruppträningsentusiaster. Och har du varit där har du säkerligen sprungit på Elin Wennman på en av hennes populära klasser som hon genomför med värme, hjärta och passion. För hängiven är hon den där Elin. Och en mycket peppande och duktig instruktör. Det vet jag av självupplevd erfarenhet.

#Torsdagssnacket | Träningsinspiratören Elin Wennman: " – Jag går igång på människan"

Jag är en sån där uthållig pannbensgnetare, vilket passar perfekt till landsvägscykling. Det ger mig en känsla av frihet att trampa ut längs vägarna, det monotona blir lite som meditation där jag rensar huvudet och möter mina egna tankar. ”Mjölksyran skapar någon slags hatkärlek och jag får chans att utvecklas och utmana mig själv, likväl som andra turer bara mysköra.” Foto: Magnus Wennman

Mitt allra första möte med Elin, var under min mycket korta karriär som receptionist på en träningsanläggning mitt i Stockholm city där hon var gruppträningsansvarig. Mitt enda möte med Elins blöjbebis (sonen Wile som i dag är 6 år) var på just den där receptionsdisken. Jag kommer ihåg hur jag stod där i tysthet och fascinerades över hur hon jonglerade mammalivet med ansvarsposten.

I dag har Elin lagt koordinatorrollen på hyllan, åtminstone för nu och återtagit yrket som PT. Hon beskriver sig själv som en rutinmänniska som gillar ordning och reda och den frihet inom ramarna som PT-yrket på en stor träningskedja innebär. – Jag behöver aldrig anstränga mig för att vara alert och bjuda på mig själv, svarar Elin på frågan om det inte är stressande att jobba efter manualen? Frågan är grundad på min erfarenhet av att träna på SATS, lite sektkänsla över alltihop: Man blir välkomnad på ett hurtigt och SATS-typiskt sätt – ”Heeeeeeej Maaaalin”, på klasserna ”tvingas” man high five:a varandra efter varje avslutad övning och i gymmet krockar man med en påhejande SATS-logga vart man än vänder sig.

På frågan vad som får henne att vilja stiga upp på morgonen svarar hon:

– Jag går igång på människan. Jag älskar att analysera och utvärdera mina klienter samt skräddarsy program som passar just för deras individuella förutsättningar. Alla vill inte ha en PT som hejar och tjoar och sätter ribban skyhögt. Vissa vill ta det lugnare. Kanske är det motivation nog med mötet PT och klient emellan, och att ta sig upp ur soffan till gymmet.

Vad är din nisch inom träning?

Träning under och efter graviditet, jag är Certifierad Mamma-Mage tränare via Katarina Woxnerud, corestabilitet, rörlighet, PT-yoga, en hel del ”after rehab” dvs steget efter sjukgymnastik för tex diskbråck mm. Jobbar mycket funktionellt och i rörelsekedjor, har också en del klienter som är cyklister och skidåkare som vill förbättra sina träningsresultat.

Vad gör en bra PT?

Jag utgår från att alla har utbildning och kompetens för vad de säger sig arbeta med … och säger därför att en bra PT tar sig tid att lära känna sin klient, är lyhörd, engagerad, jobbar efter klientens behov och vågar erkänna att man inte kan allt, dvs tar hjälp av tex kollegor om klientens behov står utanför sin egen kompetens.

Långt ifrån alla tycker träning är kul. Hur gör man träningen rolig?

Svår fråga att svara på då jag verkligen tycker att träning är skitkul, men att försöka börja kravlöst, i små steg, små tillägg och förändringar men jobba in en rutin att hålla fast vid. Träna det som känns lustfyllt och gör att träningen blir av, ta hjälp av en PT, träna med en kompis, gruppträning eller kanske börja med lagsport eller liknande.

Du har hittat en sport, berätta om den!

Aaaaah, cyklingen, I loooooove cykling.

Varför just cykel?

Jag är en sån där uthållig pannbensgnetare, vilket passar perfekt till landsvägscykling. Det ger mig en känsla av frihet att trampa ut längs vägarna, det monotona blir lite som meditation där jag rensar huvudet och möter mina egna tankar. Mjölksyran skapar någon slags hatkärlek och jag får chans att utvecklas och utmana mig själv, likväl som andra turer bara mysköra. Nu cyklar jag mycket med mina team-mates i She Rides och den sociala biten, tillhörigheten i ett team har också blivit en stor del av passionen. Dessutom ger utomhuscyklingen mig massa fler lager av erfarenheter och kunskap till mina inomhusklasser.

När är man en cyklist?

Det är man väl så fort man sitter på cykel och trampar… men jag förstår frågan… började nog benämna mig själv som cyklist då cyklingen blev en del av min livsstil, men det står för mig 😉

Tre tips för att hålla igång träningsformen under sommaren?

Planera in din träning och avsätt tid för den även om du är ledig. Du har möjlighet att vara mer flexibel så träna när du verkligen har lust. Sist men inte minst, det är ok att ta paus också så behöver du vila, se det som återhämtning och skapandet av träningslust… <3

Snabbfakta

#Torsdagssnacket | Träningsinspiratören Elin Wennman: " – Jag går igång på människan"

”Jag går igång på människan. Jag älskar att analysera och utvärdera mina klienter samt skräddarsy program som passar just för deras individuella förutsättningar.” Foto: Magnus Wennman

Namn: Elin Wennman
Ålder: Fyller 38 i juli
Familj: Mannen Magnus, sonen Wile och katten Torsten
Gör: Personlig Tränare och grupptränings instruktör på SATS, Polar Ambassadorteam, mastertrainer på In Cycle

Motto: Be Me, Be Real, Be Happy
Aktuell med: Presentatör på diverse träningsevent, SATS Online träning
Blogg: www.elinwennman.com