Om tre veckor kommer jag (och min bok) till Allt för Hälsan och pratar sambandet mellan hälsa och humor. Det ska verkligen blir jätteroligt eftersom jag tycker att det här med att skratta är så himla viktigt. Har verkligen hittat min grej i humorn och vill utveckla detta ännu mer.

 Träna med humor – 9 roliga och kreativa övningar som lovar många skratt

Mig kommer du träffa på scenen Pratbubblan lördagen 26 november. Här har du även möjlighet att få Muskler av plysch (humor för vuxna) signerad av mig på plats.

 

Träna med humor?

Blev intervjuad  i början av veckan där journalisten undrade vad jag egentligen menar när jag säger att ”träning ska utföras med humor”?  I klartext menar jag lekfull och pedagogisk träning som till exempel: Följa John på gymmet, skeppsbrott i skogen, leka tafatt i uppförsbackarna, spökboll och uppvärmningsövningar när man skojar och busar. Men även det här med att införa lite mer lekfullhet och power i vardagen.

Powershoping är en roligare form av shopping.

Powershopping – en roligare form av shopping. 😉

Träna med humor – 9 roliga och kreativa övningar som lovar många skratt:

Tror på att källan till motivation finns i glädje. Och på samma vis som du kan leka igång barn och kan du leka igång vuxna. Liksom ”lura” hjärnan att träning är jättekul genom att röra på sig med hjälp av skojiga aktiviteter som du skrattar av. För när du skrattar och är glad blir saker och ting inte lika jobbigt. Jag gör sånt här hela tiden och det funkar alltid lika bra varje gång.

 Träna med humor – 9 roliga och kreativa övningar som lovar många skratt

Viktigt att skapa positiva känslor kring träning. Hur vi som barn och tonåringar introduceras till rörelse och idrott påverkar oss mycket mer i vuxen ålder än vad vi kanske vill tro. Börjar du förknippa träning med skratt, lek och bus – istället för ”blod. svett och tårar”, kommer du garanterat hålla i din träningsmotivation mycket lättare. Lekfull träning behöver absolut inte betyda mindre effektiv träning.

Följa John på gymmet (dagar när du saknar fantasi)

Bestäm att hitta på varannan övning för att bli mer kreativa tillsammans.

Skeppsbrott i skogen

Att träna röligthet, spänst och balans genom att hoppa mellan stenar och stubbar, kan kännas mer prestigelöst än boxhopp på gym.

Leka tafatt i uppförsbackarna

Som det låter. Jag varandra (spurta) i långa uppförsbackar. Och om du/ni vill kan du låta träden vara ”trygga zoner” där den andra inte kan ta dig.

 

Roligare uppvärmningsövningar:

Träna som djur

Varför inte träna som djur? Detta kan man både göra som uppvärmningsövningar men kan också bli ett helt pass: Saxa som braxen (skridskohopp), hoppa som grodan (upphopp) , Attackera som skorpionen (skorpionen), Pulsa som skalbaggen (mountainclimbers), flaxa som måsen (saxhopp) , kräla som larven (”larven”) och så vidare. Bara fantastin som sätter stopp. Och min har ingen, haha! 😉

 Träna med humor – 9 roliga och kreativa övningar som lovar många skratt

Rörlighet som en skorpinion.

Leka häst

 

 Träna med humor – 9 roliga och kreativa övningar som lovar många skratt

Den ena springer framåt medan kompisen hänger efter och som en bromskloss.

Bära kompisen på ryggen

Här turas man helt enkelt om att bära varndra på ryggen. Kan med fördel utövas i två lag och tävla om vilket gäng som först tar sig över mållinjen.

Välta kompis

Den ena står i plankposition eller på alla fyra, medan kompisen försöker välta omkull denne.

Ta poäng på kompisen

Denna övning gör du parvis och med ena armen fixerad på ryggen ska du försöka nudda kompisens mage eller lår för poäng.

Spökboll

Här ska man använda en lätt boll (ingen hård läderputa) och kasta på varandra för att få poäng. Jättekul och jättejobbigt.

 Träna med humor – 9 roliga och kreativa övningar som lovar många skratt

Muskler av plysch, en samhällsatir som bygger på igenkänningsfaktorer och med inslag av träning.