Nu är det bara 9 dagar kvar tills jag får återse vår älskade hund som har varit på landet hos mamma under sommaren. Dels för att vi har rest och jobbat en del (och han avskyr att åka bil) men även för att det blir så satsans varmt i vår sekelskifteslägenhet på sommaren. I synnerhet när det är riktigt varma sommardagar.

När Juli varit här och vi inte har haft Nitro hemma (som annars blir upphetsad av hundar på tv) har vi tittat på The dog whisperer när vi ätit lunch. Man lär sig så himla mycket av den där Cesar. Nitro som är av rasen Chinese Crested Powderpuff med ett inslag av minsta pudelsorten Toypudel och Chihuahua, är kanske inte alltid den mest stabila lilla hunden i ett koppel.

En av tantalantorna i kvarterets “småhundsmaffia” tipsade om CDB-olja som tydligen skulle ha en lugnande effekt? Den gav hon resolut till sin lilla “Ludde”, som hon mednade gått från att vara hispigheten själv till “Tjuren Ferdinand under korkeken. Ludde har blivit lugnet själv med andra ord. Tycker kanske att han ser lite väl trött ut den där Ludde och undrar vad det egentligen är för tvivelaktigt “hokus pokus” hon har hällt i sin ludna lilla vän? Den där oljan tänker jag iallafall inte testa på Nitro. Nej, tacka vet jag Cesar Milans handfasta tips!

3 tips för en trygg och glad hund

Ludde har blivit lugnet själv …. Bild lånad HÄR

3 tips för en trygg och glad hund

Jag är ingen hundcoach som Cesar men jag har jobbat mycket med Nitro och har tre grundregler för mitt hundledarskap som jag gärna delar med mig av.

Var en flockledare. Dalta inte med hunden utan fostra med fast (men vänlig) hand. Du är varken hundens mamma/pappa utan ledare för flocken.

Behandla hunden med kärlek och respekt men handskas med den som en hund. Ett av de vanligaste felen är att vi förväxlar hunden med en människa. Tröstar den som ett barn och överbeskyddar situationer. Speciellt med små hundar. Många gånger triggar det hundens osäkerhet istället.

Var konsekvent. Regler är regler. Mata inte hunden vid matbordet ibland, för att nästa gång tillrättavisa den. Det är precis som med barnuppfostran. Regler (och att veta var gränserna går) skapar trygghet. Lösa tyglar skapar förvirring.

Visst är det skillnad på psyket mellan en rejäl arbetande brukshund och en vibrerande liten “pudervippa” som Nitro. Det är ju inte så att Powderpuffen rekommenderas som tjänstehundar inom polisen.
Men när det kommer till hundfostran är det aldrig hundens fel om den inte är trygg. Hunden är en spegel av en själv. Är jag stressad så smittar det även av sig på Nitro. Det där känns ju väldigt logiskt, tycker inte du?

3 tips för en trygg och glad hund

Jag vet inte vem som behöver den andra mest – han eller jag? <3 Foto. Marcus Järvinen

Visste du förresten att vår Nitro är en vass bloggare?

Jag vet inte vad som är värst… att vara jättehungrig eller jättebajsnödig?

Hundens blogg: Matte på diet

Mattes träningssommar

Matte och medelålderskrisen

Matte är besatt av husse ekorre

3 tips för en trygg och glad hund