Jag ryser i hela kroppen när jag passerar gymnasieungdomar som står och röker i grupp: “FIMPA UNG*VLAR!” Skriker jag inombords. Av ALLA laster som finns, väljer de en av de värsta. När man är 17-18 år och “odödlig” är det svårt att föreställa  sig själv som gammal och sjuk. Trots skrämmande antirökningskampanjer i skolan, åldersgräns och avskräckande propagande på ciggpaketen (åtminstone utomlands) sippar man vidare på ciggen.

Att rökning är livsfarligt matas vi in med från blöjåldern. Men visste du att rökning även är dåligt för träningsformen?

 

4 saker du kanske inte visste att rökning gör med din kropp:

Jag tror inte på pekpinnar. Men med vissa saker måste man faktiskt vara mer bestämd än annars.

Jag tror inte på pekpinnar. Men med vissa saker måste man faktiskt vara mer bestämd än andra. Och om pekfingrarna (pinnarna) levereras på ett annorlunda sätt, om man vänder på inifrån och ut till utifrån och in, kanske det blir mer greppbart för en ung person att förstå konsekvenserna med rökning. Om man kan SE och TA på sitiationen och inte bara föreställa sig.Fimpa för fastare former

 

      Fimpa för fastare rumpa

Långvarig rökning hämmar blodcirkulationen. När musklerna inte får syre minskar muskeltillväxten och du får inte samma tryck i “bitarna”.

       Andedräkt som en askkopp?

  • Som rökare samlar du mer slem, vilket försvårar andningen. Det i sig gör att du får motbjudande andedräkt och rossligt rökskratt. De flesta sportiga killar gillar inte tjejer som röker. Och tvärtom.

    Blemmor och grådaskig hy

    Rökning + stress + sol = framgångsreceptet för en snabbt åldrad hy. Glöm porslinshy och hälsosamt glow. Du kan hålla på och fiffa med c-vitaminbooster och  contouring hur mycket du vill. Du kommer ändå inte att se riktigt fräsch ut.

    Svällande former

    Att börja röka är något av det sämsta du kan göra för formen. Dagen när det är dax att sluta kommer att komma och då “måste” du ersätta ciggen (belöningssystemet) med någonting annat lugnande som mat, godis eller vin. (Och vad är vin utan cigg?) Att träna och knapra morötter är det bästa sätter att ersätta ett cigarettberoende – för den riktigt motiverad. Men det kan vara lättare sagt än gjort att släpa sig ut i elljuspåret när blodtrycket sjunker (framkallar lätt illamående) och ångesten är på topp. Läs mer på rokavvanjning.se om vad som händer med kroppen när du slutar röka efter långvarigt bruk.

 

Tankar om rökning …

Sextioårsåldern känns så lååååångt, långt borta när man är 20. När man är 42, som jag, är 60 inte alls så långt borta längre. Det är nu många växlar upp och börjar “träna för livet” Men det är i 20-årsåldern du lägger grunden för din hälsa – och kondis.

Cancer, proppar och tandlossning blundar vi för: “Lungcancer händer andra, inte mig”.

Vi bolmar på och gödslar med dyra skönhetsbehandlingar, superfood och träning. För “ful” vill man ju inte bli! (“Nej, fy, vet du va”)

Så om vi vänder på begreppet inifrån och ut för en stund … Om “pekpinnarna” levereras på ett lite annorlunda sätt, kanske skulle det blir mer greppbart för oss alla (ung som gammal) att ta till sig vad rökningen egentligen gör med kroppen och utseendet?