På lördag springer jag höstens tredje lopp, Höstrusket 10 k, och har målet i år att klara milen på 50 minuter. Ett mål som jag gärna vill klara men efter gårdagens prestation känner jag mig något osäker på om målet är smart och genomförbart.

Egentligen spelar ju inte tiden jättestor roll. Huvudsaken är ju att man springer och tar sig i mål. Men eftersom jag ändå har varit idog med träningen hela året känns det motiverande med ”morötter” i träningen. Jag är en driven, tävlingsinriktad person som triggas av målsättningar. Men inte till den grad att världen rasar om det inte alltid blir som jag tänkt mig. Är snabb på att fånga upp mig själv mentalt med plan B.

Åter till löpningen. Det är inte helt enkelt att sänka minuttiden per kilometer. Det krävs mycket träning och varierad träning för att bli snabbare. I går när jag sprang var genomsnittstiden per kilometer 5:36 min. Om jag ska fixa mitt mål behöver jag pressa ner tiden 36 sek/km… Ja, det är ingen enkel sak att klara.

Jag frågade den okrönta löpardrottningen Elmina Saksi om quickfix-tips om hur jag kan ”trolla” mig snabbare på milen på morgondagens lopp. Det här är verktygen jag fick.

5 quickfix-tips för att springa snabbare

1: armpendlingen, jobba med den så går även benen snabbare

  1. Slappna av i axlar och käkar, onödigt att lägga energi på det
  1. Luta dig lätt framåt (tryck även fram höften) Segwayhållning.
  1. Ät snabba kolhydrater innan, ca 30 min innan en liten banan.
  1. Drick koffein en timme innan, antingen energidryck eller 1 koffeintablett. Tänk dock på att nattens sömn kan bli påverkad, så är loppet sent är det inte lika smart. Koffein gör att du klarar smärta bättre och därmed orkar ta ut dig.

 

Tack Elmina för tips och pepp. Elminas inspirerande och utbildande löparblogg på Sporthälsa hittar du HÄR