I dag har jag lunchat med min Wellness-kollega Josefine. Josefine är dietist och jätteduktig på mat. Jag pratade livsstilsföränding och hur man kan tänka under högtider kring prioriteringar och i min intervjuserie #Torsdagssnacket i påskas. Jag planerar att ta tag i #Torsdagssnacket igen inom kort. Har bara känt att jag varit tvungen att fokusera inåt och på mig själv under en period. På tal om prioriteringar alltså.

Under vår trevliga och inspirerande lunch kom vi in på rätt intressanta samtalsämnen (tycker åtminstone två hälsonerdar som vi) om hur vi själva tänker kring mat och balans. Jag kan ta mig själv som exempel: Jag känner min kropp väl och mår som bäst när jag upplever balans mellan mat och träning – det vi experter kallar energibalans. Skulle gissa att de flesta tycker som jag? Man känner när det har vankats lite för mycket av det goda eller om man rört lite för lite på kroppen. För det behövs inte en siffra på vågen eller en kalipermätare (mäter fettprocenten)  som bevis. Och behöver vi verkligen fler siffror och fingervisningar i våra liv?

Kort om energibalans:

När vi äter lagom mycket mat, anpassat till kroppens energiförbrukning, undviker vi att slaggprodukter (toxiner) samlas i tarmarna som i värsta fall leder till tarmfickor, inflammationer och allvarliga följdsjukdomar. Vi bör äta många små näringsrika mål för att öka förbränningen, näringsupptaget och påskynda transporten av maten genom kroppen. På så vis blir vi både piggare och håller oss mer alerta.

 

Här är 5 tips hur man kan tänka på för att hålla energibalans för att må bättre, bli piggare och lära känna igen kroppens signaler:

Malin Nylén blogg

Må bättre med bättre i en glad kropp i balans! Foto: Sandra Birgersdotter

  • Ät regelbundet och näringsrikt: Att äta regelbundet är viktigt för både välmåendet, näringsupptaget och fettförbränningen. Du blir gladare, får mer ork och slipper blodsockerdipparna på eftermiddagen. Fem energisnåla men NÄRINGSRIKA mål om dagen som t.ex. Kl. 06.30: Frukost med gröt, keso och banan, Kl 10.00. Mellis: en grov smörgås med avokado och kalkon, Kl. 12.00: Lunch: Matig sallad med görnsaker, kycklingfilé, chevré och quinoa, Kl. 15.00: Mellis innan träning: Kvarg med bär, Kl. 18.00: Middag: Vit fisk och grönsaker,  Kl. 21.00: Kvällsmål: Glassig smoothie på kvarg, mandelmjölk, agavesirap och frysta bär.

 

  • Lär dig skilja mellan hunger och sug: När suget sätter in, fundera på när du åt sist? Är när du är hungrig eller kanske bara trött eller törstig? Eller kanske uttråkad eller frustrerad? Är du hungrig så välj livsmedel som kroppen mår bra av:  Grönsaker, frukt, bär och nötter, nyttiga oljor som oliv- och rapsolja (se upp med kalorimängden), magert protein som fisk, kyckling, kalkon, kvarg, keso och ägg. Välj långsamma (fiberrika) kolhydrater som bulgur, råris och quinoa. Drick mycket vatten!

 

  • Ta inte om mat: Ha som princip att bara fylla tallriken en gång. Även om du äter buffé kan du ta för dig kallskuret och varmmat på en tallrik. Inte en tallrik för kallskuret, en för mat och en för godis. Det blir för mycket. Är du med på det?

 

  • Rör på dig: Vi behöver röra på oss lite varje dag för att må bra: En rask promenad eller joggingtur, springa efter barnen i parken eller gympa. Det behöver varken vara högintensivt eller explosivt, gör det som passar dig. Det här tjatar jag om varje dag att det snart börjar sätta sig som ett mantra i huvudet. Förhoppningsvis även för dig! När vi rör på oss producerar kroppen må bra-hormon och blodsockret stabiliseras. Det gör att vi per automatik får mindre sug efter snabba kolhydrater som godis, kakor och glass. Dessutom blir vi mindre stressade och sover så mycket bättre. Sömen är A & O för att vara balanserad fysiskt och mentalt (det går ju hand i hand).

 

Slappa!: Ja, du läste rätt! Vi behöver vår återhämtning för att orka prestera och hålla fokus. När man är trött och stressad är det så lätt att man “glömmer bort” de förnuftiga besluten och istället halkar dit på en burgare med strips och milkshake till.

 

Så här gör jag … Kalla det ät-teknik om du vill? Eller “matintuition”?

Jag äter av (nästan) allt  (förbud skapar sug) men inte av allt på en och samma gång.  För det mesta anpassar jag matintaget efter hur aktiv jag är under en dag. Exempel: Igår tränade jag löpning på eftermiddagen och efter passet (då energiomsättningen är på topp) blev jag sugen på min favvopasta på Vapiano. Jag beställde dubbel portion scampi (för att tillgodogöra proteinkällan) och fullkornspasta (långsammare kolhydrater än vit pasta) . Det blir rätt mycket energi, men istället för att förneka mig själv livets goda, väljer jag att äta bara halva portionen pasta och lämnar resten. Vilket är alldeles lagom för mig. (Du kan också be om mindre pasta för att slippa slänga mat.) Brödet som erbjuds till pastan väljer jag bort som en självklarhet. Pasta plus bröd blir tårta på tårta. (Hade jag valt en sallad istället för pasta hade jag kunnat äta en bit bröd med gott samvete) Kaffekoppen efter maten dricker jag slät, utan dessert. Till maten dricker jag vatten.

Skulle jag istället vilja slå till på ett glas vin (eller annan energirik dryck) skulle jag beställa något lättare istället för en pastarätt. Och om jag verkligen VILL äta en god dessert någongång, hade jag också valt en lättare måltid som sallad eller soppa. Hade det dessutom varit sent på kvällen hade jag även då, valt något lättare på menyn då energiomsättningen är lägre.

Är jag på middag där det vankas trerätters och t.ex. löjromstoast, entrecot med postatis och sallad och kladdkaka till efterrätt och ville dricka vin till maten, hade jag resonerat så här: Jag ÄLSKAR löjromstoast, jag äter den! (bra prio). Till entrecoten hade jag bett om att bara få grönsaker till och för artighetens skull hade jag smakat på desserten och “berömt kocken” men lämnat resten. Till middagen hade jag sannolikt druckit två glas vitt vin, ett “har aldrig hänt” och tre blir för mycket.

Förstår du hur jag tänker? Jag liksom kryssar mellan energikällorna, prioriterar efter behov och anpassar matintaget efter energiförbrukningen och tiden på dygnet. Det hjälper mig att hålla balans!

Ett motexempel: När jag var nere hos mamma i Ystad åt vi rätt tunga middagar på kvällarna som pasta med kyckling, drack vin och åt glass till dessert. Till eftermiddagskaffet bjöds det på kakor och sådär fortsatte veckan. Efter fem dagar i rad med vin och efterrätter kände jag mig rätt däst, trött och svängig i humöret. Trots friskusinsatserna med hundpromenader och joggingturer mådde jag inget vidare. Det där är inte vad jag kallar att vara energismart eller snäll mot den enda kropp man har. Men njuta måste man också få göra – koppla av med god mat och trevligt sällskap och slippa tänka på “kalorierna”.  Men tänk om man levde så för jämnan? Då hade man inte mått så bra i längden. Eller hur tänker du?

Avslutningsvis: Mitt sätt är ingen lag. Hitta sättet som funkar för dig. Och lycka till med din balansgång!

Kram Malin

Dietist-Jossan köpte min bok och lovat att skratta till alla igenkänningar. ;-)

Dietist-Jossan köpte min bok och lovat att skratta till alla igenkänningar. 😉 Kanske ge bort lite humor till mamma på Mors Dag?

Vem har sagt att hundar inte kan tala?

Vem har sagt att hundar inte kan tala?

Nitro tycker VIP-livet är tröttsamt tröttsamt ...

Nitro tycker VIP-livet är tröttsamt tröttsamt …

Att äta mat anpassad till din energiförbrukning skapar balans och får dig att må bra.

Att äta mat anpassad till din energiförbrukning skapar balans och får dig att må bra.