Får det lov att vara lite pessimism såhär mitt i jullyckohetsen? 😉  Jag är inte ”surtanten” som hytter med fingret efter små barn som cyklar på trottoaren, sätter upp arga lappar i tvättstugan när någon glömt att rengöra filtret i torktumlaren … Är inte heller den som talar illa bakom ryggen på andra. Tror inte på att sprida negativitet, det kommer knappast gör världen till en bättre plats. Men det finns några återkommande inslag som gjort mig vansinnigt trött under 2016:

6 flitigt förekommande inslag som tröttat ut mig under året som varit

1. Respektlösa företag som vill ha gratistjänster

Jag är så sjuuukt förbannat less på respektlösa företag som skickar fräcka samarbetsförslag med inledningsfrasen: ” Hej, vi tycker att du skriver en fantastiskt inspirerande blogg … ” (so far so good) och fortsättningen: ” Vi undrar om du skulle vilja testa och utvärdera vår produkt i utbyte mot att du skriver om oss och ge dina följare rabatt” …  (först smickra upp mig i brygga, och sen sätta kniven i magen) Alltså, på riktigt?! Tror du att jag är 5 år och går på lekis om dagarna? Känner mig lika kränkt varje gång jag får ett sånt här förslag.  Jobbar DU gratis, ”för att det är kul” –  i utbyte mot lite mat, gratis träning eller en pryl?  Och vad tror du Bonnier tycker om jag skulle börja använda bloggen som en digital gatupratare? Hur tänker företag som ni? Money up! Har du inte råd att betala för andras  tjänster, får du väl börja skriva din egen blogg? Lycka till med det säger jag bara.

6 flitigt förekommande inslag som tröttat ut mig under året som varit

Femåringar får åtminstone veckopeng.

2. Slarviga hundägare

Det spelar ingen roll om du har en liten eller stor hund. Om ni är ”mattemaffian” som tagit lagen i egna händer och tycker att era (ouppfostrade) småhundar visst ska få leka fritt, för att NI rättfärdigat det inom gruppen. Eller om du är kickers typen som skiter i allt och tycker att din revirpinkande Rotwailerhanne går före omgivningens hundrädsla. Oavsett vem du är och hundtyp: HUNDEN SKA INTE VARA LÖS I STAN!  I går på kvällspromenaden kommer jag in på ett grönområde och plötsligt kommer det två stora hundar rusandes. Glada förvisso, men Nitro som redan är livrädd för stora hundar, sliter sig och kutar i panik över vägen. Hade det kommit en bil då hade han förmodligen skadat sig, eller ännu värre dött. Har du inte 100 % koll på din hund får den leka i hundrastgården, och vi har ett par stora fina i området där vi bor. Ska det vara så svårt att fatta?!

6 flitigt förekommande inslag som tröttat ut mig under året som varit

Mina hundar är ALLTID kopplade i city.

3. Nätverksförsäljare

Till alla er som sysslar med nätverksförsäljning och kontaktar mig på Linkedin och vill ”stjäla några minuter av min tid (utan att säga vad saken gäller) för att berätta om ”ditt företag i framkant och erbjuda mig att haka på din fantastiska framgångsspriral ( ”Halleluhja”) Eller du som låtsas vilja bli min BFF, och varje gång jag får ett samtal, sms eller facebookmeddelande med: ”Hur mår du gumman? ” (gärna gumman för att skapa en lite intimare känsla, så att jag ska tro att jag är speciell) Och varpå jag förhoppningsfullt svarar: ”Jo tack, det är bra. Hur mår du?” Så kommer nådestöten, rätt i solaplexus: ” Allt jätte bra här tack … Jag tänkte höra om du vill köpa den här grymma (superdyra) produkten …  eller om du vill hjälpa mig med ditt närverk (läs ”sälja ut” mina vänner?) Men skit på dig?! När började det stå säljkanal i min panna? Ringer jag till dig och vill sälja min bok? Du får gärna köpa min bok. Jättegärna till och med. Både till dig och alla dina vänner. Den kostar 99 kronor just nu. Jättejättebilligt. Passa på vet jag! 😉

6 flitigt förekommande inslag som tröttat ut mig under året som varit

Årets julklapp?

4. Alkohol som statussymbol?

Är galet trött på alla så kallade entreprenörer som tycks sätta ett likhetstecken mellan rörelsefriheten som egenföretagare och dricka skumpa. Vad kommer det ifrån? Att vara framgångsrik egenföretagare innebär tidiga mornar,  långa arbetsdagar och att man är skärpt på jobbet. Man är sin egen framgång och fall. Är trött på den rådande ”vinglamouren” och Instagramkonton där man omsöm står i träningstights och höftar, och ömsom med vin i handen och skålar förnöjsamt. Hur hänger träning och vinpimplande ihop? Klart man ska kunna ta ett glas vid utvalda tillfällen, men folk dricker redan som fan i vårt land … Behöver vi verkligen romantisera drickandet ännu mer? De flesta jag känner, inklusive jag själv, gillar vin lite för mycket för att det ska vara hälsosamt. Vi kämpar för att stå emot. Vi behöver inte få vin i vårt fejs s(t)up i kvarten.

6 flitigt förekommande inslag som tröttat ut mig under året som varit

Entreprenör mellan uppdrag?

5. Orealistiska hälsoideal

Ibland undrar jag om hälsa är mer ett intresse för vissa än välbefinnande och balans? Jag säger inte att jag är ”bättre” än någon annan, men jag försöker alltid sätta mig in i hur livet ser ut för en vanlig medelklassfamilj med två-flera ungar att mätta. Kan uppleva somliga bloggare har ”huvudet upp i molnen” och målar upp en orealistisk hälsoidyll för läsarna. En idealistisk livsstil som få har råd med eller orkar hålla i. Säg mig, varför ska du köpa dyra gojibär när de svenska skogarna kryllar av c-vitaminrika blåbär? Eller chiafrön framför linfrön? Vem är du (och jag) att ”pracka” på oinsatt människor trendiga lyxlivsmedel som är 6 gånger dyrare än minst lika bra vardagsalternativ? För att du vill ha fler klick? Den här bloggen är för dig som liksom jag, lever i verkligheten. Kolla på det här! (klick)

6. Självgodhet

Klart man ska få tycka att man själv är grym, snygg och framgångsrik och allt det där. Men sluta överdriv så himla mycket! Det skapar bara negativ stress för andra. Jag hade ju till exempel kunnat stapla ett stort torn av böcker här hemma och uppmana dig att göra som ”alla andra” och köpa årets julklapp. Oja mig för att jag inte hinner svara på ”alla” mejl som strömmar in, inte ha tid att ta hand om den lååånga signeringskön efter min bok. Men för vilket syfte? Hur skulle det få dig att känna dig? Peppad? Mindervärdig? Skulle du beundra mig mer?

Tycker det finns en stor skillnad mellan att tro på sig själv på ett sunt sätt och att vältra sig i sin egen storhet. Tror vi alla hade mått bättre av att visa upp en mer balanserade bild av oss själva. 😉

Nog rutet för i år 😉 Ta hand om dig där ute i julstressen.  <3 Kram //Malin