I dag ska jag på en workshop och prata träningstrender. Tror att en redan stor ”trend” som kommer ännu mer, är att träna utomhus i olika former – både löpning (med allt vad det innebär: myslöpning, terräng, hinderbanor) bootcamps och träna på utomhusgym. Att träna på utomhusgym är lite som skeppsbrott för vuxnaklättra och klänga, hänga, hoppa, balansera, dra (sig upp) pressa och lyfta tunga saker med hjälp av stora muskelgrupper. Både kul, utmanande och funktionell träning när du gör den rätt: Du vet det där med att lyfta någonting tungt genom att böja på knäna, ta spjärn med hjälp av bukstödet (muskelkorsetten runt bålen) och andas ut kraftfullt på uppåtvägen. Och aldrig böja på ryggen, utan alltid lyfta tunga saker med stolt hållning. Grundregel nummer ett!

7 bra saker att tänka på inför att träna på utomhusgym

Att träna på utomhusgym är lite som skeppsbrott för vuxna – klättra och klänga, hänga, hoppa, balansera, dra (sig upp) pressa och lyfta tunga saker med hjälp av stora muskelgrupper.

Varför utomhusgym?

Tror vi behöver få vara mer utomhus, ansdas ”frisk” luft och  ta en paus från mobilen, skita ner oss, leka men kanske framförallt … få känna oss LEVANDE. Som kontrast till kontorsmiljö, betonggolv, digitala siffror på en display, köer, stress och kollektivtrafik. Dessutom är det gratis! Vem kan säga nej till det? Därför fick jag en idé att visa ett enkelt helkroppsprogram från ett utomhusgym. Bara det att jag och fotografen hade delade uppfattningar vad ett utomhusgym är, haha!

7 bra saker att tänka på inför att träna på utomhusgym

Reserach är  en bra sak att göra  har jag hört 😉

Jag hade sett framför mig ett robust utomhusgym med stockar (lyfta), stubbar (att hoppa upp på) och monkey bars, medan detta var en nätt liten ”lekhage” med smäckra stålstänger och ergonomiska maskiner, eller hur jag ska uttrycka mig bäst? Den komiska missuppfattningen, i kombination med dålig dagsform, fick mig att tappa luften lite. Därför tar jag en ”rain check” på träningsprogrammet och fokuserar istället på vad som kan vara bra att ta med sig när du planerar att träna på ett utomhusgym:

7 bra saker att tänka på inför att träna på utomhusgym:

(Bilderna har Katriina Mäkinen @katriinam knäppt med min kamera. )

7 bra saker att tänka på inför att träna på utomhusgym

Så här kan man också ”träna”. Nejmen vänta nu, var jag akrobat? Eller tänkte bli kanske? Vad sa jag om det? 😉

1. Gör research

Haha! och jag som ska föregå med gott exempel? Gör inte som jag gjorde, kolla upp först att gymmet du planerat att träna på håller den kvalité du kräver för din träningsnivå. Det finns en uppsjö utomhusgym i Stockholm och du hittar dem under ”kultur & fritid” på stockholm.se. Till er andra: Googla på utomhusgym i din kommun.

7 bra saker att tänka på inför att träna på utomhusgym

När du har föreställt dig det här …

7 bra saker att tänka på inför att träna på utomhusgym

Och du får det HÄR, haha! ( Minus ”gubben” i bilden. 😉

2. Värm upp

Ett tips är att promenera raskt eller jogga till gymmet. Kliv av några hållplatser tidigare om du inte orkar ta dig till fots hela vägen. Att värma upp inför passet är ett bra sätt att minska sträckningar och andra skador.

3. Gör en plan

Att ha en målsättning med träningen är alltid bra tycker jag. Gör ett träningsupplägg så att du får ut det bästa av din tid.

4. Komplettera?

Jag brukar fokusera på de stora musklerna på utomhusgym och basövningar som knäböj, marklyft, olika pressövningar, boxhopp och monkey bars med mera. Vill du maximera din träning ännu mer, kan en god idé vara att komplettera med gummiband och TRX.

5. Kompisträna

Det är alltid dubbelt så roligt att träna tillsammans med en kompis. Tror faktiskt att de är få som sticker iväg ensammma till ett utomhusgym? Ett enkelt sätt att klocka träningen på är att använda Tabata appen (Intervall Tabata timer) och köra efter tabataupplägget (20 sek träning, vila 10) På så vis är det lättare att hålla tempo mellan övningarna eftersom att appen både hejar på och räknar åt dig.

6. Ha kul!

7 bra saker att tänka på inför att träna på utomhusgym

Livet är för kort för att inte ha kul! (Gör en tonårsblogg-posé upp och ner)

Träning behöver inte vara så gravallvarligt hela tiden. Ibland kan faktiskt syftet vara att just ha kul. Utomhusgym är lite som skeppsbrott för vuxna. Det är helt okej att bara gå bananas och busa om du så vill, hellre det än att sitta still!

7. Stretcha

Att jogga ner några minuter och stretcha efter träningen är något de flesta (även jag) borde bli bättre på. Var snäll mot din kropp, klappa dig på axeln och tacka dig själv för ett bra utfört pass och ägna några minuter extra åt ”self love”.

7 bra saker att tänka på inför att träna på utomhusgym

Glöm inte den personen som betyder mest i ditt liv. Dig själv. <3

7 bra saker att tänka på inför att träna på utomhusgym

Ha som vana att jogga ner fem minuter och stretcha efter passet.

 

Fortsättning följer …