”Terminsstart och nya tag, öööööööörk! Finns det stödgrupper för omotiverade latmaskar? Eller ett superpiller som bara fixar skiten?” Undrar du när du sömndrucken snubblar över den tuggummirosa, blingiga Stella McCartney-väskan i hallen, på väg in i badrummet för att bortsta tänderna. Väskjäveln sticker i ögonen som en delgivning om att ytterligare en autogirodragning har gjorts av ditt redan ansträngda lönekonto. Ett tickande årskort som du nyttjat två gånger sedan nyår. Flaket med energidryck som du fick (tänkt som en välmenande vink) i födelsedagspresent blev till groggvirke på en brygga en ljummen sensommardag.

Standardfrulle har blivit formfranska med spadtag av Eldorado-marmelad och tjockt lager med margarin. Och till det, massvis med vitt vin – istället för vitaminer, fibrer och protein. Och de där svindyra och skimrande tightsen som du köpte i desperation, efter du läst på en träningsblogg att man skulle få mer disciplin av att känna sig discofin. Vilken idiot går på det?!

Och du vill bara vråla “SKIT PÅ DIG!!!” i örat på medlemsrådgivaren som oroligt ringer stup i kvarten och undrar om ”någonting gick fel” sist du tränade på deras högteknologiska dammfria anläggning? ALLT. ALLT GICK FEL. Redan i mammas mage. Du känner dig dum, utnyttjad och totalt otrendig och “1985”. Livet känns meningslöst och förgäves, för du HATAR att träna.

Men stopp och belägg, du är lång ifrån ensam. Faktum är att tvärsnittet svenskar “hatar” att träna. Det finns statistik på det. Och majoriteten av de som tränar gör det för att de “måste” och inte för att de så gärna vill. Kanske för att man har en stel kontorsnacke och axlar, behöver gå ner i vikt eller faktiskt insett sin egen dödlighet. Och hur ogärna vi än vill “säga ja” till träning, mår vi så mycket bättre av att röra på oss. Här är några (förhoppningsvis) hjälpande tips på vägen.

7 "första hjälpen-tips" till dig som hatar att träna

Jag lever tillsammans med något av en supermänniska som tränar varje dag. Men de flesta människor gillar inte att varje dag. Inte heller jag.

7 “första hjälpen-tips” till dig som hatar att träna:

7 "första hjälpen-tips" till dig som hatar att träna

En av fem svenskar hatar träning, skrev Metro i en artikel för ett par år sedan. Så passande att jag hade sparat just den artikeln.

Rädd eller bara lat? (sorry, resultat serveras ej på silverfat)

Analysera din motvilja. Stark ovilja inför nya saker kan i många fall bottna sig i rädsla. Att känna stark motvilja för träning kan vara en känsla som följt med dig sedan i förskoleåldern: När du till exemempel tvingats (livrädd som fan) över bocken på skolgymnastiken av en visselpipa-blåsandes tyrann. Eller när du blivit vald sist till fotbollslaget, blivit kallad för “dålig” och blivit ledsen, eftersom att skolledningen verkar tycka att det är så himla pedagogiskt att låta barn välja lag själva?

Ett annat tänkbart senario skulle kunna vara att du bantat och tränat maniskt i unga år och till den grad, att du bara vill kräkas på allt som heter träning. Förknippar du träning med blodsmak i munnen, blå tånaglar som ett resultat av maratonpass på löpbandet (i för små skor), förstår jag att man vill elda upp varje träningstidning man kommer över. Fattar precis.

Anledningarna kan vara många till varför du känner såpass stark motvilja för träning som du gör. Är du rädd, lat eller både och? – en rädd latmask helt enkelt. Eller så kryssar du i rutan för “övrigt”. När du kommit fram till ett svar kan du börja jobba därifrån. Alltid bra med en utgångspunkt.

Hålla hand kan ge blodad tand

Ingen människa är proffs från början. Var inte rädd för att vara nybörjare och be om hjälp på gymet. De flesta människor blir snarare glada och känner sig uppskattade över att få hjälpa till med sin expertis. För den riktigt oroliga kan det kanske kännas tryggare att ta med en kompis första gången. Att *”hålla hand” på gymmet kan både stärka kompisbanden och ge blodad tand.

*Det finns forskning på att träna tillsammans ökar motivationen med mer än 100 % (=Köhler effekten)

Sänk kraven och följ din inre röst

Fixera dig inte vid petitesser. Om du tar steget från nolläge till gymmet är en träningsdag i veckan, är det mega mycket bättre än ingenting alls. Att du bara tar dig i väg, säger “tjenixen” (vem säger tjenixen?) till receptionisten och tar dina första stapplandes steg på gymgolvet är en jättebra början. Eller att du masar dig ut på powerwalks och joggar några steg i taget. Vissa motiveras av träningsappar och andra inte. Hur snabbt du promenerar, mätt i kilometer per timme, är inte jätteviktigt viktigt. Huvudsaken är ATT du rör på påkarna. Och skit i vad som är trendigt eller inte. Hitta en motionsform som passar dig, inte tvärtom.

Hitta din morot

Gör inte om allt (hela livet) på en gång. Att du tar steget över soffkanten är gott nog. En person som motionerar är ALLTID hälsosammare än en person som inte rör sig. Spelar ingen roll om du är slank eller rund, att du tränar håller dig sund. Hitta en morot som gör att det känns lättare i början. Unna dig din älsklingsrätt efter passet (även om det är pasta med gorgozolasås eller en pizzaslice) OM det får dig att bli mer motiverad. Eller införskaffa en ny träningsgarderob? Gör ”lördag” av en onsdag och få en kick mitt i veckan! Eller gör en spraytan – solbrända människor har roligare i neongrälla toppar och tights. Det finns inga rätt eller fel. Alla motivationsknep är bra utom de dåliga. 😉

”Kladda” inte med maten

Nu säger jag till dig som de flesta föräldrar säger till sina barn – “Kladda inte med maten!” Vi behöver energi för att orka prestera och känna oss motiverade. Ät, rör på dig och må bra. Hitta balans (kan vara svårt, jag vet) Lyxen att få gå omkring med en gloria av hälsosamt skimmer faller inte i knäet,  det är ett tillstånd och en process som kräver kontinuitet över tid.

Skapa din egen stödgrupp

Skapa en sluten Facebookgrupp för omotiverade latmaskar där du och dina vänner kärleksfullt örfilar varandra för att hitta motivationen. Gå med i MIN vet jag! OBS! gruppen är under utveckling. 😉

Ta dig inte dig själv på för stort allvar

När ingenting annat funkar, skratta åt eländet! Ett gott skratt i soffan med benen i högläge, är ALLTID bättre en ett ångestladdat psykbryt i bänkpressen. Och hallå? Liksom. det är inte kärnfysik vi sysslar med – att röra på sig en gnutta mer och äta lite nyttigare. Några minuter om dagen (för tänk på all den tid vi sitter vid datorn ) Det borde väl även den lataste soffliggare kunna klara av? Eller?

För dig som gillar att fnissa igenkännande …

Sjukt rolig video. Parodi på Adeles Hello. Jag skrattar lika mycket varje gång jag ser den. Även nu. Haha!