I morse var första gången på väldigt länge som jag promenerade en timme på fastande mage innan frukost. Solen sken och jag lyssnade på NRJ-appen i telefonen och humöret kunde inte mer på topp. När jag kom hem kokade jag två ägg och rörde ihop en kesoblandning på banan, mandel och chiafrön. Till det drack jag grönsaksjuice. Perfekt boost för hormonerna!

Morgonpromenad innan frukost. Senare blir det ett styrkepass.

Morgonpromenad innan frukost. Senare blir det ett styrkepass innan jag och Mårten sätter oss på flyget till Göteborg.

Vi kvinnor/människor styrs helt av våra hormoner och det är viktigt att vara i hormonbalans för att hålla formen och LEVA LÄNGE. Hormonerna avgör hur du mår, står och går (funktionerna i kroppen) men också fettinlagring och sötsug (balansen mellan stresshormonet kortisol och fettlagrande insulin). Perioder när vi stressar mycket och har dålig återhämtning i kroppen sätter hormonerna ur balans och det är lätt att lägga på sig oönskade kilon kring midjan. “Fläbbet” på mage, armar och runt knän kan ofta vara stressfett. Upplever du att du dessutom sover uselt, får sämre hy och att pulsen går upp så fort du sätter ner rumpan i kontorsstolen på jobbet kan det mycket väl vara så att hormonerna gått bananas. Du har allt att vinna på att vara i hormonbalans för de påverkar din vikt, lust, fruktsamhet/fertilitet, humör, sömn, stresstålighet och livslängd. Ja, allt! Här får du några enkla tips hur du kan bli mer hormonsmart.

7 tips hur du kan boosta dina hormoner och må bättre

Välj smart för hjärnan och hjärtat!

Välj smart för hjärnan och hjärtat <3

* Välj livsmedel med lågt GI: Med det menas fiberrika kolhydrater som håller blodsockret i chack. Kommer du i håg gårdagens inlägg och att jag skrev om “rebound effekten”? Det där med att äta t.ex. en Big Mac på Mc Donald´s och snabbt därefter sätter sötsuget in. Snabbmat är inte bra för hormonbalansen.

 

  • Prioritera proteiner och grönsaker på tallriken: Detta är också en upprepning från gårdagens inlägg. Proteiner är musklernas byggstenar och proteiner mättar länge. Var noga med att äta en balanserad frukost och undvik att proppa i dig massor med kolhydrater på förmiddagen för att slippa onödiga blodsockerdippar.

 

  • Se över livsstilen: De flesta idag äter vi alldeles för mycket och för energirik mat förhållande till den energi som vi förbrukar. Generellt lever vi i västvärlden ett inaktivt liv vid datorer och tv-apparater och förbrukar så mycket mindre energi procentuellt sett över dygnet än vad vi gjorde på 70- talet då ”tallriksmodellen” kom till som rekommenderade stora mängder kolhydrater- anpassat efter människan i rörelse. Med ”energibalans” så syftar vi på en balans mellan den mängd mat som vi stoppar i oss och den energi som vi förbrukar. Om vi äter lagom mycket mat, anpassat till vår energiförbrukning så undviker vi att slaggprodukter (toxiner) samlas i tarmarna som i värsta fall leder till tarmfickor, inflammationer och allvarliga följdsjukdomar. Vi bör äta många små näringsrika mål för att öka förbränningen, näringsupptaget och påskynda transporten av maten genom kroppen. På så vis blir vi både piggare och håller oss mer alerta.

 

  • Skippa alkohol och godis: Det är detsamma som livsmedel med högt GI, alltså snabba kolhydrater med minimalt med fibrer och näring. Alkohol är dessutom ett gift och det finns över 75 olika hälosproblem som du kan få om du dricker för mycket. Dessutom kan varaktig överdriven alkoholkonsumtion kidnappa belöningssystemet, så att allt du tidigare njutit av som att höra fåglarna kvittra, gosa med hundvalpen, sex och intimitet plötsligt blir blasé jämfört med flaskan.  Gränsen för en normal alkoholkonsumtion för en kvinna är 4 små glas vin per vecka.

 

  • Rör på dig!: Träna regelbundet och hellre flera kortare pass än få långa. Välj träningsform med förnuft och efter hur du mår: Har du t.ex. stressat mycket på jobbet är det hälosammare för kroppen med yoga än ett högintensivt Tabata-pass. Styrketräning vilket belastar skelettet är super för våra hormoner, boostar vitaliteten (super för hjärnan och hjärtat) och att leva länge. Även vardagsmotionen är superviktig för allmänhälsan. Kort och gott – att motionera är det bästa du kan gör för din hälsa!

 

  • Varva ner: Det är inte stressen i sig som är skadlig, utan bristen på återhämtning. Kombinationen inaktivitet och långvarig allvarlig stress är dranerande för våra hormoner och direkt dödligt på sikt. Stress är vår tids epidemi och mobilerna århundradets tobak. Våra hjärnor utsätts med 300 % högre tryck idag än vad de gjorde för 20 år sedan tack vare det högteknologiska informationssamhället. Vi jobbar mer och återhämtar oss bristfälligt! Stresshormonet kortisol bryter kroppens organ och vävnader, bryter ner muskelmassan och verkar fettinlagrande, bryter ner hyns proteiner (collagen) i hyn, minskar fertiliteten och ökar risken för allvarliga sjukdomar som osteoporos, migrän, Alzheimers och hjärt-Kärl.

 

  • Sov i kapp: För mycket stress, inaktivitet, alkohol och snabbmat bidrar till dålig nattsömn. Dålig sömn gör att vi blir mindre fokuserade och effektiva samt mer stressade. En negativ och nedåtgående spriral med andra ord. Stresshormonet går i taket som utlöser insulin som gör oss tjocka, trötta och griniga. Sömn är A & O för hormonbalans och att att må bra och leva länge i en sund och vältränad kropp.

 

Sammanfattning: Gör det inte så svårt: Lyssna på kroppen och planera motionen efter dagsformen – hellre fyra halvtimmespass i veckan än två 60 minuterspass. Ät proteinrik mat och välj fiberrika kolhydrater med lång GI. Var noga med återhämtningen och försök att minimera stress så mycket det går (stäng ner kontoret efter en viss tid, sov inte med mobilen vid sängen och bli mer närvarande i stunden) . Satsa på sömen och gör vad du kan för att sova bättre (mörkläggningsgardiner på sommaren, ett glas mjölk innan läggdags och läsa bok istället för zappa)

Missa inte!

7 tips hur du kan boosta dina hormoner och må bättre

I nya numret av ToppHälsa (sid. 40-44) kan du läsa en artikel om hur du kan gå ner i vikt genom att bli mer hormonsmart. Det finns en hel meny för dig som vill boosta din hormonbalans lite extra.

 

OBS!

Det här med hormonbalans är ingenting nytt påfund för mig (inte så att jag rippade ToppHälsas artikel) . Jag är påläst och har till och med filat på ämnet såpass mycket att det blev ett första utkast till manus på en bok. I vårt redan stressade högteknologiska informationssamhälle behöver vi inte ytterligare ett högintensivt träningskoncept eller en ny diet att sätta på kvällstidningarnas löpsedlar.

Av samma anledning som att stora återförsäljare av mode börjat med miljöinsatser som återvinning av material så behöver vi människor ett sätt att ”återvinna oss själva”, att skapa balans för att orka med de krav som vardagagen ställer på oss. Vi behöver återvinna energi istället för att konsumera den för ett långt och aktivt liv.