Synen förändras med stigande ålder och många efter 40 behöver byta från enkelslipade situationsanpassade glasögon till progressiva, det vill säga flexibla glasögon som hjälper synen på både på nära- och långt håll – glasögon som du kan bära hela tiden. Det här är förmodligen fakta om din syn du helst hade velat slippa… den här åldersrelaterade förändringen efter 40. Den där ”blurr-fasen”som du och jag går igenom nu, kallas av optikerna för ålderssynthet.

Begegreppet ”ålderssynthet”, ja, vad innebär egentligen det? Enkelt förklarat är det linsen (som finns i ögat reglerar på vilket avstånd man ser tydligt) som gradvis förlorar sin elasticitet med åren… och det blir svårare och svårare för ögat att ställa om skärpan på olika avstånd – rent optiskt blir linsen mindre elastisk.

Jag har länge haft slipade läsglasögon när jag jobbat eller läst. De glasögon jag har haft fram tills nu fick jag för 8 år sedan och de har funkat bra. Men på sistone har jag börjat se sämre och myrbokstäverna på etiketter i kläder och på produkter i butikshyllan har blivit svåra att läsa.

Därför gjorde jag en synundersökning på Smarteyes och fick bekräftat att min syn försämrats avsevärt och jag har nu beställt progressiva glasögon – både i vanliga glas och solglas. Båda från Evfa Attlings snygga kollektion. Anledningen till att man behöver börja använda progressiva glasögon är att ögonen har svårt att själva ändra fokusavstånd trots att man har sina ”vanliga” glasögon på sig. Då behöver man ett glas med olika styrkor i som hjälper ögat att få fokus på olika avstånd. Som till exempel kunna växla fokus mellan långt håll och fokus på sin mobiltelefon.

Ögonhälsan, hur kan du själv påverka den?

Jag gillar att tänka och agera proaktivt på alla plan, och frågade optikern på Smarteyes vad kan man själv göra för att vårda synen?

Ja, bland annat berättade hon att man kan skydda ögonen mot UV-strålning genom att använda bra solglasögon, men det där borde väl vara en sk ”no brainer” för dem allra flesta?
Rökning, det är heller inte bra. Säg, finns det någonting positivt som cigaretter bidrar till? Och om du som jag arbetar mycket vid skärm kan man lägga en ytbehandling på sina glas som reflekterar bort en del av den blå våglängden av ljuset. Man kan även använda tårsubstitut om man har symptom på torra ögon.

Smarteyes optiker förklarade även för mig att det kan kännas lite ovant till en början och lite snurrigt (svårt att bedöma avstånd) när man inte är van. Men hon lovade att det skulle ge mig sig efter ett tag. Om två veckor får jag mina nya glasögon och jag beställde riktigt coola statementglasögon som kommer kräva att alla dagar är glasögondagar, haha. Håll dig uppdaterad här så lovar jag att berätta mer om hur det går att famla mig igenom de första dagarna med progressiva glas och visa mina snygga bågar.

40 plus? Det här är fakta om din syn du helst hade velat slippa

Busiga bågar från Evfa Attling. Finns i butik nu, skynda, skynda! Både Efvas solglasögonkollektion och andra prisvärda vårnyheter har precis landat i butik som till exempel  Oscar Jacobson-kollektionen för män.

40 plus? Det här är fakta om din syn du helst hade velat slippa

Jo, jag beställde även sportglasögon att springa i. Visste du att även sådana går att beställa med progressiva glas? Tycker att sportglasögon är en underskattad modedetalj. Jag såg en skitsnygg tjej som sprang i snygga sportglas när jag var i Skåne senast. Då bestämde jag mig för att jag också skulle investera i ett par. Så gjorde jag.

40 plus? Det här är fakta om din syn du helst hade velat slippa

Eyecare, ja, det är precis vad hälsa handlar om. Att ta hand om sig själv från ”topp till tå”.