Att hälsa och skönhet hänger ihop är väl ingen nyhet för någon? Vill vi hålla oss snygga länge ska vi välja “beautyfood” – hälsosam mat som både ger mättnad och glow! 

Framförallt är det ju för att må bra och ha energi som vi ska äta hälsosamt. Men när det kommer till det här med utseendet är ju det där att minska på socker och kemikalier och istället satsa på fibrer och näring. 

Socker, som du kanske redan vet, är inte collagenets bästa vän direkt. Finns ett begrepp inom skönhetsvärlden som kallas “sugarface”. Hudterapeuter kan se på sina klienters hy om de har ätit bra eller ej.
Läs om hudhälsa Visste du att socker kan förvärra acne och få hyn att åldras snabbare?

Det är heller inte ett skönhetstips att vräka i sig en massa kött och mejeriprodukter. Och äta regelbundet och anpassade portionsstorlekar till energimängden du gör av med. Efter resonemanget “bästa möjliga näringsupptag” och att maten ska ha så enkel transportsträcka genom tarmen som möjligt. För mår magen bra så mår huden bra.
Läs mer Dietisten om mat som gynnar immunsystemet.”Hälsan börjar i tarmen” 

Beautyfood är inget begrepp som jag har hittat på utan det är en författaren Maria Ahlberg som har skrivit en med receptbok med samma boktiteln (Beautyfood). En samling recept på välgörande mat som på olika sätt ska beautyboosta hud, naglar och hår. Jag kan tänka mig att den har sålt som smör bland alla skönhetstörstande kvinnor (och män) ute i landet. Alla vill vi bli snyggare, smalare och mer älskade för de två förstnämda attributen? Och för att inte tala om vår fantastiska insida! 😉

Numera kan man ju gå till botten med funktionell mat och biohacka sig till det yttersta. Biohacking innebär att förändra och förbättra sin inre biologi med hjälp av olika “hacks”, dvs knep innefattar allt från tankemönster till kost, tillskott, rutiner, speciella träningsformer eller protokoll. [KÄLLA] Jag kan ingenting om det där, det är långt utanför min kunskapshage. Men hatten av till alla er experter på området som banar väg för evig ungdom och evigt liv!

Läsvärd artikel på Må Bra De 10 bästa hudorden för en frisk, fräsch hy

Men man ska inte heller undergräva sig själv. Alla kan vi dela med oss av vår kunskapsnivå. Jag gissar att min tvärsnittläsare är en “vanlig” enkel människa precis som jag, som letar enkla vardagliga tips som kan förenkla livet, istället för att göra det ännu mer förvirrat och komplicerat? Just därför gillar jag att dela med mig av goda, nyttiga och lättlagade recept som gör hälsomaten möjlig för alla.

Med andra ord, jag är ingen avancerad kock och vill gärna hålla mig till så korta ingredienslistor som möjligt. Helst vill jag inte laga mat alls. Men äta måste man ju och någon måste göra “skitjobbet”. Den “någon” hemma hos oss blir oftast jag.

Vad jag däremot (nästan) alltid är noga med är att välja bra råvaror och laga mat med högt näringsinnehåll. Framförallt ser jag alltid till att laga mina rätter på en riklig bas med grönsaker.

Det kan både ett bra sätt att ta vara på grönsaksresterna i kylen och att lura familjen att äta mer vegetariskt. Tomaterna som var för mjuka för salladen blir perfekta i soppan. En matig grönsakssoppa med ett ägg (eller två) och en klick crème fraîche kan bli den perfekta lunchen! Min soppa i dag blev mer åt puréhållet än sopplikt rinnande i konsistensen. Det var inte rätt men heller inte helt fel, bara inte vad jag hade förväntat mig, haha.
Så vad tycker du min kära läsare? Vill du fortsätta bli serverad enkla, goda och nyttiga recept? Eller tycker du kanske att bloggosfären redan är mättad av ivriga matinspiratörer?

Nytt på bloggen Evig ungdom-sience fiction eller verklighet?