Den här helgen har vi Mårtens dotter hos oss – hela lilla bonusfamiljen är samlad med andra ord. Vi har varit på förhandspremiär av Disney´s nya familjeserie Soy Luna (nu vill JAG ha Disney Channel!) och i går kväll hade vi brakfamiljemiddag hemma hos min bror och hans familj.

Reflekterat mycket över det här med att vara BONUS-mamma och ha BONUS-barn … Så himla praktiskt egentligen när man tänker efter? Förutsatt att man kommer överrens med tillskottet, är det lite som att beställa barn på postorder. Eller vinna barn på lotto!

Skulle kunna räkna upp ”1000” fördelar med att vara bonusmamma:

Man får liksom alla bonusar med att ha barn och slipper det där med att  vara gravid och bristningar,  föda, amma och sömnlösa bebisnätter, kräk och bajs, vabba, kladda, uppfostra och konflikter … (hatten av för alla mammor och pappor)  Jag kan istället njuta av alla de ROLIGA (och slippa de tråkiga) barngrejerna som att få åka sagotåget på Junibacken, besöka Tom Tits Experiment, leta efter vargarna på Skansen (finns de ens på riktigt?) och gå på barnfilmspremiär som i dag. Undkommer omgivningens eventuella ifrågasättande på ett smidigt sätt, eftersom att Juli har samma färger som jag. Så otroligt praktiskt på alla sätt och vis! Dessutom slipper jag att bli ensam när jag blir gammal (anledningen till att många väljer att skaffa barn)  Vilken bonus! 😉

Lycklig bonusfamilj på filmpremiär: I vår familj är vi två vuxna, en Juli 10 år och två hundar. <3

Lycklig bonusfamilj på filmpremiär: I vår familj är vi två vuxna, en Juli 10 år och två hundar. <3 Bild: maxnoje.se

Bonusfamilj – mer familj helt enkelt

Stolta vuxna med sina Soy Luna-ryggsäckar.

Raderna ovan är författade med glimten i ögat. Naturligtvis är jag medveten om att jag som ”fejkmamma” missar en massa fantastiska saker: Intimiteten till ditt barn och det starka kärlek och blodsband som du bara kan uppleva när man blir mamma på riktigt.

Som ny partner och kliva in i en separerad familj med barn är det alltid lite nervöst. Även om man har en positiv inställning, finns det ju inget facit för hur det ska bli. Minns mina egna oroliga tankar som jag bar på för fem år sedan: ”Kommer hans Juli (då fem år) tycka om mig? Kommer jag komma överrens med hennes mamma? Kommer jag, som inte har egna barn, att klicka med hans dotter och trivas med barnlivet? ” Det är en stor omställning att från ha levt singleliv och gjort precis som du vill, bli sambo på rekordtid och fejkmamma. Det är inte bara varit ett ”halleluhja-moment” rakt igenom, absolut inte. Men man får göra det bästa av det, både för sin egen och allas skull. ”Framförallt får Juli aldrig hamna i kläm”, har varit mitt resonemang.

För fem år sedan. Foto: Bingo Rimér

Vi för fem år sedan nu. Juli har blivit äldre. Även vi. 🙂 Foto: Bingo Rimér

Jag måste säga att jag har haft tur. Både med hur Mårten hanterat situationen – ingen har någonsin hamnar utanför, att Juli och jag har vår naturliga personkemi och att hennes mamma Lisa har varit fantastisk mot mig hela vägen.

Jag vet att det finns många bonusmammor/bonuspappor som inte är lika lyckligt lottade som jag. Därför vill jag fokusera på de alla uppsidor där finns med att vara bonusmamma. Många kvinnor med mig, blir inte mammor av olika anledningar: Kanske funkar inte det bilogiska, eller så träffar man rätt partner alldeles för sent i livet. I vissa fall är det självvalt.

Det ligger mycket egoism i reproducerings cykeln – ”mina ungar och andras ungar”. Livsval och livskriser: ”Mitt liv, mina val?”  Känslor av otillräcklighet, frustration och utanförskap som i bland kan sätta käppar i hjulet för familjelyckan.

Men om man försöker att lägga egot åt sidan, och istället väljer att fokusera på vilken tillgång det är med en större familj, kan det faktiskt bli en BONUS för alla. Mer familj helt enkelt! <3

Bonusfamilj – mer familj helt enkelt

Bonusfamilj är mer familj. Familjemiddag när den är som bäst!  Från vänster: Min mamma (omgift med Uno sedan 20 år), Petter och hans fru Maria, pappa, jag och Mårten och Juli, mina två brorsöner Frank och Vincent.

Boktips!

Kanske kan man säga att bonusfamiljen är den nya kärnfamiljen? Den här boken om bonusfamiljen har Helene Akrhem skrivit. HÄR hittar du den.

stora-bonusfamiljboken