Vad är det som går och går men kommer aldrig fram? Rätt svar är tiden. Och likadant kan det kännas med träningsresultaten: Du tränar och tränar men ändå känns det som om du står och stampar på samma ställe. Du har kommit till en platå där ingenting händer längre och motivationen dalar. Känns det igen? Många gånger kan uteblivna resultat bero på alldeldes för monoton träning. Man har helt enkelt gått och blivit för bekväm i sina inkörda mönster. Det finns flera bra sätt att kicka igång utvecklingen igen och här är några tips från ”coachen”:

Här följer 6 tips om hur man kan göra för att kicka igång kroppen igen!

Här följer 6 tips om hur man kan göra för att kicka igång kroppen igen!

Variera din träning

 

På träningsspråk brukar man säga att man ”periodiserar sin träning”när man pratar om varierad träning. Och med det menas att man t.ex. tränar hårdare vissa veckor och lättare andra. Exakt hur man väljer att periodisera varierar efter behov och målsättning, men att variera träningen är alltid det bästa sättet för att få resultat. När det kommer till styrketräning finns det massor med sätt att variera, men jag utgår från att få av mina läsare är detaljintresserade av dropset, superset, Myo-reps, Pyramidset och excentrisk träning osv. Du kanske inte ens tränar på gym? Man kan även periodisera genom att variera träningsform. Idrottare periodiserar även under året, börjar träningsåret med en grundträningsperiod, topptränar inför tävlingssäsongen och underhållstränar under själva tävlingsperioden. Efter tävlingsperioden brukar de flesta idrottare ha en återhämtningsperiod.

Läs också …

Överraska kroppen

Att variera val av cardio från dag till dag för att ”överraska” kroppen (så att den inte vet vad som väntar härnäst) är effektivt – både för att bränna fett och bli mer uthållig. Springer du utomhus är det smart att variera distans, underlag och intensitet  för att kroppen inte ska vänja sig vid ett och samma prestationsläge och bli ”lat”. Kroppen är nämligen en listig apparat och gör inte av med mer energi än den behöver.

Planera

Skriv träningsdagbok för att få bättre översikt. Bestäm dig för ett träningsschema som du håller dig till, för att undvika att du varken övertränar eller tränar för lite.

Vila

När du tränar mycket behöver du även återhämta kroppen med mat, vätska och vila. Låt åtminstone en dag i veckan få vara vilodag (när du gör ingenting alls) och en dag med ”aktiv vila” (promenader, simning, yoga osv)

Läs också …

Ät!

För att få träningsresultat måste du vara noga med maten. Planera tre huvudmål (frukost, lunch och middag) och minst två mellis. Frossa av grönsaker och se till att få i dig bra proteiner i form av kött, fågel, fisk, ägg, keso/kvarg och baljväxter. Ät kolhydrater men välj kvalitativa med mycket fibrer. Drick mycket vatten och spara alkohol och läsk till väl utvalda tillfällen. Äter du för lite och för oregelbundet kommer kroppen börja lagra istället för att bränna fett.

Läs också …

Gör´t

Det enda sättet att få resultat är att göra. Du kommer ingenstans med att bara vilja, önska och hoppas:  ”Get shit done!”

Läs också …

Så här tränar jag …

Chocka kroppen till resultat – 6 tips!

Under större delen av mitt träningsår så må bra-tränar jag och håller ett (vad jag kallar) livsstilsläge. Nu under sommaren satsar jag lite extra på min träning inför en specifik målsättning med deadline i september. Så här har min senaste träningsvecka sett ut:

Måndag: 5 km löpning

Tisdag: 20 min löpning och 30 min cirkelträning

Onsdag: Vila

Torsdag: 5 km löpning

Fredag: 20 min löpning + 20 min tabata-intervaller

Lördag: 5 km Löpning

Söndag: 30 min boxning (slag och sparkar) och 20 min cirkelträning

Måndag: 8 km löpning

Från och med denna vecka kommer jag at börjat periodisera träningen genom att varannan vecka träna lite hårdare (börja styrketräna mer) och springa tuffare intervaller, för att nästa vecka träna lugnare (lättare vikter och fler repetetioner ) samt längre och lågintensiva löppass. Kommer bli en riktig träningssommar det här. Häng på vet ja! 😉

Ta dig iväg! Det viktigaste av allt när det kommer till träning.

Ta dig iväg! Det viktigaste av allt när det kommer till resultat.