Man kanske skulle kunna tycka att det skulle vara enkelt att leva hälsosamt tack vare allt det vi vet i dag om området. Men att kombinera det högpresterande snabba livet med familj och dagislämningar och samtidigt komma ihåg sig själv, är inte alltid helt lätt.
Foto. Pixabay.com

Här är de 5 vanligaste misstagen vi gör i jakten på den fulländande hälsan.

1.Vi äter för oregelbundet

Det finns många bra anledningar till varför du bör äta regelbundet. Dels för att hålla blodsockret på en bra balans, vilket gör det lättare att hålla energin uppe under dagen och minskar risken att falla föga för bullfatet i fikarummet på eftermiddagskvisten.
Även näringsupptaget blir bättre när du sprider ut målen över dagen, samt att kroppen förbränner mer. En kropp inställd på ”svält” sparar hellre på fettreserverna, eftersom den registrerar att vi är i ett nödläge. I synnerhet för oss kvinnor där fettreserverna är viktiga för reproduktionen.

2. Vi äter för mycket socker

Att socker är en riktig hälsobov det vet vi sedan länge. Det finns väldigt många dolda sockerfällor i maten, därför är det allra bästa att laga maten från grunden. Socker göder inflammationer både i kroppen och i hyn. ”Sugar face” är ett begrepp inom skönhetsvärlden som sammanfattar de hudproblem som acne med flera som både kan orsakas och förvärras av socker. Sockret bryter även ner hyns proteiner, vilka påverkar hudens elasticitet, och i och med det bidrar ett stort intag av snabba kolhydrater till en påskyndad åldrandeprocess.

Fetma, på grund av inaktivitet, stress och för mycket godis och snabbmat är ett växande problem som startar allt lägre ner i åldrarna. Ohälsosam mat med mycket fett, tillsatser och socker påverkar även fruktsamheten negativt. Det är kanske ingenting man tänker på när man är i tjugoårsåldern och fortfarande är ung? Men det under uppväxtåren man lägger grunden för framtiden.
Både över- och undervikt kan vara bidragande orsaker till infertilitet och på grund av olika livsstilsfaktorer (inte bara maten) har det blivit vanligare och vanligare att man får svårt att bli gravid på naturlig väg och tvingas ta hjälp på fertilitetsklinik.

3. Vi är för inaktiva

Det är lätt att tro att de 2-tre timmarna i veckan man spenderar på gymmet är gott nog. Men vad är några timmar i träningslokalen procentuellt av en vecka, om du är inaktiv övrig tid?
En aktiv vardag, så som att cykla till jobbet, ta trapporna och bryta stillasittandet genom att stå upp och jobba och göra sig små omvägar till kaffemaskinen har visat sig vara oerhört grundläggande för välbefinnandet.
Vad man inte ska glömma är att vi vuxna är förebilder för våra barn och den rollen har blivit ännu viktigare i vårt skärmfixerade samhälle där mobilen har blivit accepterad en förlängd del av oss.

4. Vi stressar för mycket

Stress, näst efter inaktivitet, är möjligtvis en av de allra hälsovådligaste livsstilsfaktorerna?
Långvarig allvarlig stress kan faktiskt ta livet av oss. Kombinationen stress och inaktivitet leder ofta till dålig djupsömn, vilket är det sömnstadie när kroppen återhämtar sig som mest.
Och det är när återhämtningen uteblir som vi löper störst risk att gå in i den förfasade väggen. Och hur reproduktiv tror du att en kropp är som går på sparlåga?
En kvinnas mest fertila peak är mellan 20 och 25 och i storstäderna väntar man ofta alldeles för länge med att skaffa barn. Det ska göras karriär och man tror att rätt partner och tillfälle ska infinna sig ”bara sådär” när det passar in i schemat. Därför är barnlöshet ett växande problem och jag har tidigare skrivit om de möjligheter som finns- och den hjälp som finns att få, som till exempel IVF och äggdonation på fertilitetsklinik.

Vi prioriterar andras behov framför våra egna

Det är fint att vara omtänksam och generös men det är inte ”snällt” att vara självuppoffrande. Ta flygplanspsykologi-resonemanget i praktiken och ställd dig den adekvata frågan: Om inte du syre, hur ska du då kunna hjälpa någon annan? Och i värsta fall … tänk om du blir sjuk och inte kan finnas där för din familj, vad händer då?
Kanske skulle man då kunna tycka att lite vardagsmotion och några träningspass i veckan, och skriva kortare att göra-listor samt lägga ner lite mer ansträngning i matlagningen, är en billig investering för att få finnas till – för dig själv och dem du tycker om?

Hur kan det då komma sig, den medvetenheten till trots, att det ska vara så svårt att släppa det vi har i händerna för stunden, knyta på oss skorna och få träningen gjord?
Låt oss fundera på det.