Jag tränar alltid i löpaskor, oavsett träningsform. Nu är ju jag ingen extrem atlet som behöver speciellt anpassade skor. Jag är som de flesta motionärer skulle jag tro? Tränar regelbundet (3-5 dagar i veckan) och varierar mellan att styrketräna i gymmet, gå på pass (det händer, men inte så ofta) och gillar att jogga ute i naturen. På gymmet kombinerar jag allt som oftast konditionsträning med styrka och då passar löparskor perfekt. Men skor som jag använder endast för inomhusbruk såklart, med hänsyn till personalen på träningsanläggningen.

Tänkte att vi skulle ”snacka” lite löpning och skor i dag. Löpning, vad betyder det för dig? Njutning – att flyta fram i spåret på lätta fötter? Eller pest och pina – blodsmak i munnen och stumma ben? Jag gillar att springa. Som ung var jag duktig på medeldistans, beror såklart på vem du jämför med? 😉 Jag lever lite på gamla meriter, haha!

Träningsformen är en färskvara, den blir vad du gör den till. I dagsläget är en medelmåtta. Min löpform befinner sig någonstans mittemellan njutning och pina. Kanske en 6:a av 10? Jag tuffar på i spåret. Det går inte jättesnabbt men framåt kommer jag, och det är ju det allra viktigaste – både i spåret och i resten av livet.

Löpningen är min ”yoga”

Löpningen, eller joggingen i mitt fall, är min version av yoga. Jag kommer ut i naturen tillsammans med hundarna och får rensa huvudet. Det är den största anledningen till att jag gillar att springa. Och för att det är så enkelt att ta sig ut. Träning för mig, får aldrig bli för avancerat och för tidskrävande för att bli av.

Andas och sikta på ”en kilometer i taget”

Tricket med löpning är att ”springa med rumpan”. (Därför är det bra att styrketräna rumpan och baksida lår) Liksom skjuta in rumpan under dig, centrera kraften/steget och springa så energiekonomiskt som möjligt. Springa på ”framfoten” (inte hälen) och pendla med armarna, luta dig framåt i uppförsbackarna och rulla på steget i nedförsbackarna. Andningstekniken är bra att tänka på. Tänk ”profylax” , du som fött barn: Två snabba in och ett kraftigare och längre andetag ut – likt ett andningsmantra att hämta mental styrka från.

Istället för att tänka att ”du ska springa en mil (eller 5 kilometer)”, betar du av en kilometer i taget. En kilometer klarar (nästan) alla att springa. Och kanske det viktigaste av allt – utgå från dig själv och ta det lugnt i början. Ingen börjar som maratonlöpare. Viktigare än allting annat är att du tar dig ut. Tänk inte för mycket (skit i appar och att jämföra dig med andra på sociala medier) bara gör!

… Sist men inte minst, träna för din egen skull. Ingen annans. <3

Det är mina bästa amatörtips. 😉 Det sista jag vill är att utge mig för att vara någon ”löpexpert”, men lite samlade erfarenheter kan jag ändå med gott samvete dela med mig utav. Just nu pågår ju VårRuset för fullt och alltid kan det peppa/hjälpa någon tänker jag? 🙂

I dag ska jag podda tillsammans med Sisters for sister och #Sistertalk . Därefter ska jag fira min bror som fyller 40. Önskar dig en superdag som den supermänniska du är. Bara genom att ”bara” vara dig själv. Att vara DU.  <3 Kram //Malin

*Inlägget innehåller köplänkar i samarbete med Saucony och Stadium.

 

En sko för alla tillfällen?

Det enda du behöver  för löpning är en timme av din tid, en bra sport-bh som håller tuttarna på plats och ett par bra skor, anpassade efter ditt löpsteg och hålfot. (Viktigt när det kommer till skor är att välja lite större storlek eftersom fötterna sväller under löpningen, samt att foten skjuts fram i skon. Så för att undvika blå tånaglar är ett tips att välja en rymlig löpsko. En sko slits och dämpningen avtar efter hand. Springer du ofta kan det vara bra att byta skon en gång i halvåret eller åtminstone en gång om året. Se det som en investering till dig själv och dina knän. <3

En sko för alla tillfällen?

På sistone har jag bokstavligen bott i mina från Sauconey. ”Ride” heter modellen (för ett neutralt löpsteg)  och finns att köpa på Stadium för 1599 kr. HÄR hittar du dem.

En sko för alla tillfällen?

Lika sköna som snygga och passar lika bra i spåret som för spontanshopping på stan.

En sko för alla tillfällen?

På beachen …

En sko för alla tillfällen?

När jag kommer ner till Skåne är det ett måste för mig att minst en gång jogga tillsammans med hundarna i Sandskogen. Det är sååå vackert där!

En sko för alla tillfällen?

Att jogga i djup sand är tuff mjölsksyraträning. Ingenting jag föredrar faktiskt, som den kaffepimlande latmask jag har formats till de senaste åren. Men så blir träningsformen därefter. Ingenting är gratis här i livet.

En sko för alla tillfällen?

Vem behöver åka till Grekland när man kan träna nere i Ystad?