Kan man hålla sig ung för evigt – är 60 det nya 40? Det är inte längre science fiction. Ska man tro forskarna kan den första 200 åringen redan vara född. Nåja, det kanske inte är eftersträvansvärt att leva för alltid? Men med en hälsosam livsstil och medicinsk estetik kan man hålla sig ung längre.

Evig ungdom är en rätt galen tanke … Jag såg ett program med temat “barn efter 50” där en 60 årig tvåbarnsmamma fick sitt första barn när hon var 52. Och i samband med riskerna med att få barn för sent i livet, togs det upp att den första 200 åringen poneras redan vara född. Drömmen om förskjutet åldrande och evigt liv kan jag tycka är befängd med tanke på hur världen ser ut i dag. Snacket om AI, genmanipulering och “evigt liv” matchar inte verkligheten med populationsökning och globalupphettning. Det vore varken rimligt eller hållbart att alla vi som lever nu och våra barn ska leva för evigt. Men om vi leker med tanken att jorden skulle bestå, vilken livskvalitet skulle vi ha om vi levde i 200 år eller mer?

Läs mer Evig ungdom är inte bara en galen tanke 

“Att åldras är som att bli en andra klassens medborgare”

Jag hade en diskussion med en bekant och framtida kollega om huruvida vi (kvinnor) bör prata ålder eller inte (i jobbsammanhang). Jag menade på att veta åldern gör att vi kan relatera till varandras olika livsfaser. Hon menade på att åldern både är ointressant och kategoriserande, att “siffror placerar människor i fack”…

Varför är vi så rädda för att åldras? På den frågan finns många svar. Dels vi har ju det här med hälsan och sjukdomar. Rädslan för att drabbas av cancer och andra ålders- och livsstilsrelaterade sjudomar. Man vill heller inte bli gammal, rynkig och “ful”. Men sen har vi ju det här med arbetslivsperspektivet som min kollega var inne på. Forskningen är entydig men attityden till äldre och åldrandet är enormt föråldrade. Att bli äldre i Sverige är ingen tillgång, människor nedvärderas och på arbetsmarknaden kan processen starta redan i 40-årsåldern

Jag läste i Tara om kvinnor inom showbiz som åldras i Hollywood. Allt det där de gör för att hålla sig unga så länge som möjligt. “Att åldras är som att bli en andra klassens medborgare”, sagt av Liv Tyler om att vara kvinna i Hollywood.

Ja med samhällets inställning till åldrandet är det ju kanske inte så konstigt att vi får panik efter 40?

Både jag och Mårten kan ofta känna oro inför att bli äldre. Mycket av det vi gör i dag kommer kanske inte funka när vi är 60. Liksom vem vill anlita en 60 årig “gubbe”/”kärring” som inspiratör?
Men vi är ju inte ensamma om att åldras. Omgivningen gör ju det med oss. Och vem kan säga säkert om inte efterfrågan på seniorträning har ökat om 15 år? Vi vet ju att medellivslängden ökar lavinartat och dagens 60 åring är en pigg, frisk och aktiv person som gärna åker på träningsresor och bejakar livet i största allmänhet.
Läs mer Första 200 åringen kan redan vara född 

Nyss var jag 35. I morgon fyller jag 45. Om 5 år är jag 50.
Att åldras är kanske inte jättekul men precis som varje ålder har sin skönhet, har varje fas i livet sin mening. Det handlar mycket om inställning det där tror jag. För vem har sagt att vi inte kan skaka rumpa och bestiga berg när vi är 60? För jag tror att i rätt sällskap, med SPF och lite tur kan åldrandets tivoli bli både rikare och roligare. Så låt oss ge oss hän. Skratta mycket och välja se möjligheter istället för begränsningar – säga “ja” till livet helt enkelt! Försöka tänka så positivt vi kan och tycka om oss själva. Leva i nuet.
Och ta med dig en insikt på vägen … Du och jag kommer aldrig att bli varken snyggare eller yngre än vad vi är, just nu, i skrivandets stund. “Carpe diem” på den? 😉

Du kanske också gillar Ta kommandot över din hälsa med epigenitik (du kan påverka mer än du tror!)