I dag finns artikeln om kolhydrater att läsa (HÄR) som jag skrev i samarbete med det proffsiga läkarteamet på Werlabs. Det här samarbetet är så intressant just för att jag lär mig nya saker efter hand i dialogen med Werlabs, då forskningen har gått framåt med stormsteg sedan jag utbildade mig till hälsopedagog 2009.

Kolhydrater är en het potatis för många. Kroppen och hjärnans främsta energikälla som det råder många delade meningar om. Vissa ”LCHF-vänner” hävdar att du inte behöver äta kolhydrater för att må bra. Alla får naturligtvis göra som de vill. Men jag äter kolhydrater och mår bra av det. Men jag är, för det mesta, noga med att äta rätt sorts kolhydrater – så kallade kvalitativa kolhydrater som innehåller mycket näring och ger lång mättnadskänsla. Jag är även noga med att anpassa maten på tallriken till hur mycket jag rör på mig för tillfället. Trots att jag tränar/motionerar regelbundet, ibland varje dag, men det är sällan jag tränar särskilt hårt nuförtiden. Du precis som jag kanske sitter  mycket i jobbet? Jag sitter mycket mer jämfört med den lilla tid (procentuellt sett på en dag) jag rör på mig. Jag passar mig därför från att överskatta vad några hundpromenader och en motionstimme om dagen gör för min energiomsättning. 😉

Min största träningsmotivation är att jag mår så bra mentalt efter en löprunda. Det är jackpot varje gång! Det är som att alla ”bitar” liksom faller på plats. Jag skulle faktiskt vilja påstå att jag är beroende av mina löprundor i skogen tillsammans med hundarna. Jag kan min kropp utan och innan. Jag känner i hela kroppen när jag missar ett träningspass, sover för lite eller äter fel eller för oregelbundet.

När det kommer till mat och balans har jag en speciell ”teknik” som jag utvecklat med åren. Jag äter av (nästan) allt men lagom. Man kan säga att jag” sicksackar” mellan energikällorna och prioriterar det jag tycker mest om och  mår bra av. Exempel. Låt säga att jag beställer dumplings på restaurang. Dumplings (asiatiska degknyten) serveras nästan alltid med ris som utfyllnad på tallriken (eftersom ris är billigt) och för mig skulle det kännas totalt överflödigt att äta riset. Varför? Dels för att min kropp inte gör av med så pass mycket energi att jag behöver äta ris också. Men även för att vitt jasminris innehåller snabba kolhydrater (som triggar insulinet) och inte ger särskilt mycket näring. När jag äter sushi och beställer jag in en 10 bitars nigiri äter jag bara riset utav hälften.

Eller som när jag äter hamburgare… Hamburgare som jag tycker är jättegott … då tar jag (nästan) alltid bort överdelen på brödet. Och jag skulle inte äta både pommes och bröd. Då väljer jag antingen eller. Kanske hade jag hellre bett om kokt potatis än friterad pommes? Går jag ut på middag och vill dricka vin … Ja, då får det bli vin istället för dessert. Äter jag förrätt, låt säga en löjromstoast, ja, då hoppar jag över potatisen till köttet. Ber att få grönsaker istället. Eller äter bara en potatis. Smakar för att vara artig, beroende på kaliber på fest.

Det mesta i livet handlar om prioriteringar och val. Det är egentligen inte så svårt att må bra med smarta, aktiva val. Balans är grejen. Rör på dig, låt hjärtat jobba, lite varje dag … och ät regelbundet och näringsriktig mat. Lyssna på kroppen och tänk på att återhämta dig när du stressar mycket. Sov på natten, lev på dagen. Omge dig med människor som vill dig väl. Människor som värderar dig. Och framförallt – sträck på dig, värdera dig själv. Bara DU, personen du ser i badrumsspegeln när du borstar tänderna på morgonen, är svaret på din egen hälsa och lycka. Ingen annan kan någonsin fixa livet åt dig.

Återigen, glöm inte att du har 10% rabatt på Werlabs blodanalyser när du uppger läsarrabatten ”MALINNYLEN”. Det finns ALLTID anledning att investera i hälsan. Med det önskar jag dig en fin onsdag… Ut och fånga ”skiten” nu! 😉

Kram// Malin