Under sommaren kommer jag i samarbete med Werlabs läkarteam, gå till botten med olika myter om hälsa. Som det här med glutenintolerans … Hur vanligt är det? Och är det verkligen farligt? Behöver du äta glutenfritt för att leva hälsosam? Det här kommer jag att skriva mer om längre fram. Inom kort kommer du att kunna ta del av en artikel som jag har skrivit på Werlabs hemsida.

Jag trodde faktiskt att glutenintolerans var mer sällsynt än vad det verkar vara… Ju mer jag grävt i ämnet, senast hos sjuksköterskan Anna i morse, har jag fått veta hur vanligt det börjar bli bland svenskar. Dessutom räknar man med att det finns ett stort mörkertal som är sjuka helt ovetandes, eftersom att sjukdomen kan ta sig väldigt olika uttryck och kan vara svår att upptäcka. Det kallas för tyst celiaki … Glutenintolerans är såååå mycket MER än bara “ballongmage” och gaser … Den som lider av celiaki blir riktigt sjuk, det finns en rad olika symtom. Riktigt allvarliga sjukdomsfall kan leda till infertilitet och benskörhet. (Till råga på allt är sjukdomen mer vanlig hos kvinnor)

Det är just det här med dolda symptom som gör den så lömsk. För tänk om du går omkring och bär på det här, utan att veta om det, och senare blir allvarligt sjuk? Helt i onödan, när du kunde ha gjort ett test i tid?!

Jag skulle aldrig förlåta mig själv om jag blev sjuk på grund av slapphet, så för mig var det en “no brainer” att gå och testa mig. Med dagens ultramoderna system är det superenkelt att beställa ett test online och gå till närmsta vårdcentral/läkarhus. Hela processen, att beställa testen och knalla ner till närmaste provtagningsklinik tog mig mindre än 24h. Nu inväntar jag ett sms som meddelar när provsvaren finns att se online i min journal. Så himla enkelt på alla sätt och vis. Det här vill jag dela med mig till dig. Om du som jag är nyfiken på att ta reda på  hur det står till med din egen glutenintolerans … använd då koden MALINNYLEN så får du – 10 % rabatt på alla dina tester hos Werlabs. HÄR kan du läsa om Werlabs tester.

Jag har länge misstänkt eller varit hyfsat säker på att jag är laktosintolerant … Symptomen är rätt tydliga om man säger så, allt från svullen mage till raketpruttar. Men huruvida jag skulle vara glutenintolerant eller inte, det återstår att se. Fortsättning följer här på bloggen och som jag brukar säga – stay tuned! 😉

Önskar dig en trevlig fortsatt fredag och fin helg! Kram //Malin

Glutenintolerans kan vara farligare än du kanske tror

Förhoppningsvis inte … men vem vet om jag går omkring och är sjuk utan att veta om det? Det ska jag ta reda på nu!