En god nattsömn är en (livs)viktig ingrediens och kugge i livsstilshjulet för att vi ska må bra, kunna leva ett hållbart liv och orka prestera på den nivån vi vill. Den här veckan har min sömn varit undermålig och jag märker direkt hur jag både blir mindre effektiv, mer stressad och på betydligt sämre humör… Faktiskt tappar jag livsgnistan något när jag inte sover ordentligt.

Igår var vi på ett frukostevent på Lexingtons fina flaggskeppsbutik där företagets VD och grundare Kristina Lindhe presenterade det globala initiativet Sleep Well. Live Well (som pågår perioden 2-15 mars), som de gör tredje året i rad för att belysa sömnens betydelsefulla inverkan på hälsan och livsbalansen i samband med World Sleep Day 13 mars. Lexington är kända för sitt hållbara och miljövänliga livsstilskoncept där sänglinnen av god kvalitet utgör en stor del av sortimentet. Och som en extra knorr på detta kan du under kampanjens varaktighet lämna in dina gamla sänglinnen (oavsett brand) och kitta dig med Lexingtons sortiment till 20% ”recycle-rabatt”.

Om jag i egenskap av hälsocoach skulle ge dig 5 tips för att komma enklare till ro och en bättre nattsömn skulle det vara följande:
1. Hög inte pulsen timmarna innan läggdags.
2. Ät inte socker (eller andra kickhöjare) precis innan läggdags.
3. Sov med mobilen i ett annat rum (varva ner med analoga aktiviteter)
4. Se till att rummet är mörkt och svalt.
5. Unna dig sköna sängkläder (OBS! även underlakan).

Bäddlinnen är en hel vetenskap i sig har jag förstått och det finns så många fler alternativ att välja mellan än tvärsnittsmåttet på IKEA. Beroende på din kroppssammansättning och smak kan du välja bäddlinnen som kan förbättre sovkvalitén avsevärt.

Du vet väl att det inte är antalet timmar du sover som spelar mest roll utan hur snabbt du kommer ner i djupsömn?
Själv är jag en liten fryslort och vurmar för flanell vilket påminner om barndom för mig och som jag associerar med att få somna omstoppad, omhuldad och trygg… Likt en liten fågelunge som kurar trygg i sitt bo under sin fågelmammas fjäderskrud. Men är du en vandrande kamin på två ben som Mårten (som har jättehög energiomsättning) kanske du hellre går på poplin?

Oavset vilket bäddlinne du väljer att svepa in dig i under natten hoppas jag att du med mig kan ta en välförtjänt sovmorgon den 13 mars, även om det bara innebär 15 minuters extra sovtid! (Har man inte möjlighet till flex kanske man kan ta en raincheck på lördagen, det vill säga morgonen efter)

Bjuder på ett bildregn här, taget av fotograf

Kaffe är kanske inte det du bör stjälpa i dig innan läggdags (eller efter 18.00 på eftermiddagen) om du vill sova bra. Men på morgonen är det ta mig tusan livsnödvändigt!

God nattsömn – oumbärligt för en hållbar livsstil

Tänk om alla mornar kunde börja så här!

God nattsömn – oumbärligt för en hållbar livsstil

Eller om jag alltid fick vakna i detta underbara hav med kuddar i hållbara och miljömärkta material… Ekologiskt odlad bomull är ett av de material som används mest i Lexingtons sleepwear produkter. Tencel, modal, bambu och lyocell är andra material som Lexington också använder i sin produktion. Det finns någonting för alla med andra ord.

God nattsömn – oumbärligt för en hållbar livsstil

Drömsängen att börja spara till! Alla Lexingtons handdukar, bäddlinnen, robes och sleepwear är sedan tidigare Oekotex-certifierade och målet är att samtlig produktion av Lexingtons heminredning ska vara Oekotex-märkt.

God nattsömn – oumbärligt för en hållbar livsstil

Trevligt mingel med branschkollegor…

God nattsömn – oumbärligt för en hållbar livsstil

Jag går inte så mycket längre på pressevent längre förutom om det verkligen är något som intresserar mig genuint, som igår. Att mingla och catch up med folk är både trevligt och värdefullt. Det är lätt att glömma i sin egen bubbla.

God nattsömn – oumbärligt för en hållbar livsstil

Lexingtons VD och grundare kristina Linde berättade om Lexingtons globala initiativ Sleep Well. Live Well. i samband med World Sleep Day 13 mars. Jag gillar Kristina då jag upplever henne vara lika jordnära som hennes produkt, vilket gör att Lexington som brand känns äkta rakt igenom.

God nattsömn – oumbärligt för en hållbar livsstil

Kristina och Mårten bollar kring alla de livsstilsfaktorer som påverkar sömn- och livkvalitén.

God nattsömn – oumbärligt för en hållbar livsstil

Den fina goodiebagen vi kommer minnas (och bruka) länge! Tack till Kristina Lindhe, Lexington och Micael Bindefeldt AB som bjöd på denna inspirerande och generösa morgon! <3