Det riktigt spritter i dansnerven när jag tittar på ett underhållningsprogram som Let´s Dance. Deltagarna verkar ha så in i vassen roligt: De lär sig något nytt varje gång de tränar och de har en partner som pushar dem genom alla utmaningar, rörelseglädje till musik, kompisarna och få bekräftelse på vad de lärt sig varje fredag. Tänk om man hade haft lyxen att ha det så förspänt varje träningsvecka? Snacka om stimulans! Men det finns faktiskt enkla sätt att göra den egna träningen lite roligare. Jag tänkte dela med mig av mina här:

  9  peppande tips som gör träningen roligare

Gör träningen till ett Kinderägg!

Gör träningen till ett Kinderägg!

  • Variation förnöjer: Många gånger blir det tråkigt för att man slutar utmana sig och gör samma grejer hela tiden. Kanske är det dags att testa en ny träningsform? Du behöver inte gå all in utan kanske ha som en personlig utmaning att testa ett nytt träningspass i månaden.

 

  • Sätt upp ett mål: Vissa drivs av målsättningar, andra inte. Är du den förstnämnda, anmäl dig till ett lopp (eller liknande utmaning) för att ha ett konkret mål att träna inför.

 

  • Gör träningen till ett Kinderägg: Istället för att tänka “nu ska jag springa 9 kilometer” (“öhhh, vad jobbigt”) kan du tänka att du ska springa till någonting kul. T.ex. “I dag ska jag springa till Thaibåten på söder och äta lunch med Anna” . Då blir det ett stadsäventyr och en belöning i “regnbågens ände” i ett.

 

  • Kompispeppa : Det går att hitta motivation i det mesta och även i dina vänner. Istället för att vindejta, umgås över träning:  Promenera, jogga, gymma eller gör någonting annat aktivt. Jag och min bestie Tessan brukar t.ex. göra så att vi turas om att vara varandras PT. Må bra-hormonerna som produceras under träning öppnar upp sinnet och man brukar i regel prata mycket bättre under en promenad än över kaffe. Det är också bekräftat att motivationen ökar med över 100 % när du tränar tillsammans med en träningskompis. Finns en teori på det som kallas Köhler-effekten.

 

"Gör träningen till ett Kinderägg" – 9 peppande tips som gör träningen mycket roligare

Öka motivationen med mer än 100 % genom att kompisträna.

 

  • Boosta din sambo: Som jag nämnde ovan öppnar träning upp sinnet. Man brukar bli mer positiv och mottaglig för dialog (kanske få svar på frågor utan att behöva ställa dem) Att peppa varandra i gymmet, laga nyttig mat tillsammans och komma i form som en gemensam målsättning kommer göra susen för relationen!

 

  • Inspirationsbomba dig själv: Lite som jag var inne på punkt ett blir det rätt trist och enformigt i längden att göra samma sak om och om igen. Ett tips är att söka inspiartion på Youtube och sociala medier. Det finns många duktiga inspiratörer som Tara Stiles och Kayla Itsines med flera som vigt sitt liv åt träning och att inpirera andra att må bra och komma i form. Ett annat sätt är att ladda ner en träningsapp. I senaste numret av Aftonbladet Wellness listar jag mina favoritappar: Casall T.O.D (Training of the day), Moveapp, Nike + training club och Twiik.mesmall steps, big changes.

 

  • Pausa: Tränar du för mycket? Ibland kan vi faktiskt tappa motivationen för att vi tränar för mycket. Dock är det rätt få som faller inom denna kategori – de flesta av oss är alldeles för inaktiva. När du tränar för mycket riskerar du att bli övertränad, jämförbart med att gå in i väggen och träningen får motsatt effekt (Detta är ett kapitel att behandla för sig)  I samband med överdriven träning kan man tappa motivationen. Att ta en paus på en vecka eller två kan räcka för att träningen ska kännas rolig igen.

 

Våga vila. Vi behöver återhämta oss för att få träningsresultat och må bra.

Våga vila! Vi behöver återhämta oss för att få träningsresultat och må bra. Ju äldre vi blir, desto mer återhämtning behöver vi. Det är inte stressen som tar knäcken på oss, utan bristen på återhämtning.

 

  • Piffa träningsgarderoben: Ytligt kanske vissa tycker? Men faktiskt har det betydelse för självkänslan om man känner sig fin. Att uppdatera träningsgarderoben behöver faktiskt inte vara en dum idé. Eller varför inte kosta på dig en spraytan och fuska dig lite sommarfräsch?

 

Att trivas med sig själv inifrån och ut kan faktiskt höja motivationen avsevärt. Det ena behöver inte utesluta det andra.

Att trivas med sig själv inifrån och ut kan faktiskt höja motivationen avsevärt. Allting har ett samband, det ena behöver inte utesluta det andra.

 

  • Skippa i trenderna: Skippa alla måsten för en stund. Skit i det där med “vilken träningsform som förbränner mest”. Det viktiga för att få långsiktiga resultat är att röra på dig regelbundet och gärna lite varje dag. Träning är precis som med mat: Du skulle aldrig stå ut med att äta någonting du tycker är jätteäckligt i längden, eller hur? Samma är det med träning. Hitta en träningsform du gillar, oavsett om det är promenader, Soul Cykling, CrossFit eller Friskis & Svettis-gympa.

 

Träna gärna lite varje dag men gör någonting du gillar.

Träna gärna lite varje dag men gör någonting du gillar.