Härom dagen, innan “full body workout-passet” på Urban Ride, satt jag och Helena och sög det sista ur sommaren på en uteservering i city. Fantastiskt att träffa likasinnade och när det bara säger “klick”. Där satt vi i solen och bubblade om allt mellan himmel och jord – relationer och värderingar, vilka förträffliga husmorsegenskaper vi båda besitter (eller inte), kärleken till kaffe (“starta varje dag med en kaffekanna”, är vår melodi) hormoner och svettningar, vad vi gillar att träna, blåvalar (och andra djur) och … “måndagsångest”? Hallå! Vaddå “måndagsångest”? Vi är båda rörande överens om att ångest är ett slitet bergrepp som missbrukas av många.

Låt oss, en gång för alla, reda ut begreppet “måndagsångest” och ångest …

Ångest är inte måndagsångest – den vardagsoro inför en ny arbetsvecka eller den ågren som de flesta av oss upplever efter en riktig karatefylla.

Visuellt är ångest Edvard Munch tavla Skriet. Den oreda av nattsvart förtvivlan som tar över kroppen och när du sitter och gråter hos läkaren, och inte vet vart du ska ta vägen. Ångest är panikkänslan du inom dig, när du för fjärde natten i rad ligger klarvaken och ser livet passera i revy. Ångest är när du är så rädd att du hallucinerar. Eller när du mår så dåligt att du inte orkar träffa människor. Ångest är när du har tryck över bröstet och knappt kan andas – reaktioner i nervsystemet som du inte kan styra själv. Rädslor som uppstått av olika trauman i livet som till exemepel övergrepp, misshandel, att du förlorat någon eller misslyckats.

Ångest kommer från oarbetade trauman som förträngts i ditt undermedvetna och tar sig uttryck i reaktioner och impulshandlingar. Hur ångest uttrycker sig är olika för alla – den kan komma i panikattacker, stress eller visa sig som depression.

8 tips för att hantera ångest

Hallå! Vaddå "måndagsångest"? – 8 tips för att hantera ångest

Bearbeta och lär dig hantera din ångest (och på så vis må bättre.) Foto: Sandra Birgersdotter

Att må bättre startar med acceptans

Sätt inte etikett på din ångest. Ge inte ångesten ett namn, en kropp, ett ansikte och personlighet. Du är DU. Med alla dina sidor. Även din ångest.

Mata rätt varg – förändring kräver förbättring

Människor som inte mår bra, orsakat av olika livstrauman, har ofta en massa rättfärdigat fuffens för sig, så kallade “ventiler” för att lätta på sin ångest för att fungera normalt och smälta in i ICA-kön. Det kan handla om allt möjligt från självskadebeteenden och olika typer av riskbruk. Mata rätt varg – att fortsätta såra dig själv (och andra) kommer inte få dig på fötter, det är logiskt, eller hur!

Din vändpunkt kommer först komma, den dagen du börjar ta ansvar och förändrar ditt beteende. När du kastar offerkoftan (blir en hjälte istället för offer), slutar ljuga för dig själv och slutar skicka vidare ditt skit på andra: – “You can´t live a positive life with a negative mind”, är ett populärt talessätt som ofta delas på sociala medier. Sant! Du kan heller inte leva ett framgångsrikt liv med ett obearbetat bagage fullt av skit.

Flytta fokus till dig själv

“Suck! jag träffar bara dåliga killar och ljuger och bedrar?” Känner du igen det? Människor som inte mår bra drar ofta till sig kaos och människor i samma sits.

Flytta fokuset till dig själv. Hur kommer det sig att du släpper in en kille på livet som inte håller tider, lånar pengar, ljuger och bedrar och inte visar respekt? Det handlar inte om honom, det handlar om dig. Inte förrän du ställer krav på dig själv och omgivningen kommer du få respekt tillbaka. Har du ett rent samvete är det också lättare att ställa krav. Börja med att lova dig själv att varje kväll gå till sängs med rent samvete. Det är mänskligt att göra fel men ta ansvar för dina misstag och säg förlåt till dem du svikit. Var modig. Gör en moralisk inventering – lite 12-stegsprogram sådär.

Våga prata

Att ångest och depression forfarande är såpass tabubelagt som det är 2016, är för mig en gåta? Det är ju helt okej att erkänna sina fysiska brister och ta experthjälp av personliga tränare, kiropraktorer och sjukgymnast. Men när man går till en psykolog, ja då ska man skämmas? Hur går det i hop undrar jag? Mitt råd till dig som mår dåligt är att våga prata. Men välj vilka du anförtror dig till. Prata med dem du vet vill dig väl, för att undvika att ditt förtroende missbrukas. Eller skriv dagbok som terapi för att lyfta de negativa känslorna ur kroppen, få perspektiv och bli mer klarsynt.

Sitt i båten

Ångest är obehagligt men inte farligt. Ett sätt att kunna tänka bort ångest är att tänka: “jag mår dåligt nu, men det är bara hjärnspöken”. Ingenting har ju egentligen förändrats från den ena dagen till en andra, eller hur? När du mår som värst gör så lite som möjligt. Ring inga viktiga samtal, stanna hemma om du kan, flytta arbetsintervjun till en annan dag – sitt i båten.

Träning och fasta rutiner

Jag är fullt övertygad om att fler skulle kunna kasta sina antidepressiva i papperskorgen om fler började motionera. Det är ingen slump att läkare ordinerar tränings på recept (FAR) I nya numret av Topphälsa på sidan 24, kan du läsa om hur Johanna Toftby kom tillbaka till livet efter förlusten av sin nyfödda son, med hjälp av träning. För människor som mår dåligt är det viktigt med rutiner, äta regelbundet och sova på rätt tider om dygnet.

Hallå! Vaddå "måndagsångest"? – 8 tips för att hantera ångest

Inspirerande artikel i ToppHälsa med bloggaren Johanna Toftby som gav squatsen ett ansikte.

Alkholen är inte din vän

Ångestdämpare som alkohol och droger (receptbelagda läkemedel är den vanligaste drogen) funkar bara ett kort tag. Sen blir det värre. Du kan inte fly din ångest genom att skaka av den som en blöt hund. Du måste konfrontera- och gå till botten med dina “demoner”, leka kurragömma är ingen lösning.

Ta kontroll genom att bli självmedveten

Lär dig mer om dig själv och dina reaktioner. Lär dig mer om hur du själv funkar och pröva att hitta egna sätt att minska din ångest. Ett sätt kan vara att aktivt göra något för att ändra dina känslor och tankar. Ta en promenad, läs något eller prata med någon som får dig att tänka på något annat. Har du haft ångest tidigare och märkt att något särskilt hjälpte? Pröva att göra samma sak igen.

KRAM // Malin