Jag träffar ofta på människor i min egen ålder och äldre som ställer sig skeptiska till sociala medier och det eskalerande teknikanvändandet. Senast vi hade besök hemma fick vi en blomkorg med ”telefondagis” med mobilfickor i present. Man kan säga vad man vill om våra telefonvanor men jag skulle inte vara där jag är i dag om det inte vore för min telefon (och sociala medier).

Ett telefondagis med mobilfickor för en mer närvarande samvaro. Superbra pryl när man har gäster!

Ett telefondagis med mobilfickor för en mer närvarande samvaro. Superbra pryl när man har gäster!

Ett av de senaste skriken i teknikväg är att ”appa” sig mer mindful och till och med detoxa hjärnan med hjälp av ny teknik. En app (The Big Red Stop) som skickar ut ett textmeddeande till dina följare att du tar en paus och när du är tillbaka från ”semestern”. Som ett auto reply. Hur fiffigt är inte det?! Eller bli guidad av en röst eller meditera i tystad med hjälp av klockor som ringer vid olika intervaller …

 

Apparna som får dig att koppla av och bli mer mindful

Ta en detoxa dig från socaiala medier med The Big

Ta en detoxa från socaiala medier med The Big Red Stop. Gratis på App Store!

Mindfulness appen – det perfekta verktyget för dig som vill bli mer närvarande i ditt liv.

Mindfulness appen – det perfekta verktyget för dig som vill bli mer närvarande i ditt liv. Kostar 20 kr på App Store.

I min bok ”Muskler av plysch” går huvudrollskaraktären Flodis (en leksaksflodhäst i plysch) från internetmotståndare till raketbloggare och kändis. Där historien tar vid har han rätt miserabla levnadsförhållanden och är totalt socialt isolerad från omvärlden. Att internet blir hans kanal utåt och mingelyta för det alter ego han bygger upp på nätet är helt naturligt. En värld som succesivt blir hans verklighet. Min bok innehåller mycket sensmoral och sammanfattar 25 års reflektioner av den kulturförändring som startade med MTV(kabel-tvn) och sköt i höjden tack vare mobiltelefoner och datorer. Jag tycker att internet är fantastiskt men det är viktigt att vara kritisk som konsument och inte blint tugga i sig alla tekniknyheter som en pac-man. Och visst är det lite läskigt ändå att vi numera behöver teknik för att koppla av från tekniken?

Muskler av plysch är en komisk skildring av ett Sverige besatt av sociala medier, chiapudding, självhjälp, yoga – och kändisskap.

Muskler av plysch är en komisk skildring av ett Sverige besatt av sociala medier, chiapudding, självhjälp, yoga – och kändisskap.

I söndags (21/2) spådde Alexander Bard om sociala mediers framtid i Nyhetsmorgonsoffan. Både hur vilkoren var när internet fick sitt genombrott 1995 (en ”fluga” trodde man), hur det är nu och hur det kommer att se ut framöver. För oss (MTV-generationen och äldre) som levde och mådde bra innan mobiltelefonen gjorde sig gällande refererar gärna till marken vi går på och luften vi andas som den ”verkliga världen”. För 20-åringen i dag är sociala medier som snapchat, Kik och Instagram verkligheten. En verklighet där nya klassskillnader uppstår och helt avhängt på i vilken ålder barn får sin första smartphone – som femåring eller tonåring?

Med den vetskapen i ryggen … kan man verkligen kräva som förälder att ”Dennis, 20 år” ska stoppa undan mobiltelefonen på semestern? ”Nu ska familjen Karlsson semestera tillsammans, närvarande i verkligheten!” Vems verklighet är gällande – pappa Kalles (47) eller Dennis?

Superintressant ämne tycker jag. Se klippet från Nyhetsmorgon HÄR.

Fin fredagseftermiddag kära du! I morgon vankas det träningspepp här i bloggen.

Internet är fantastiskt men visst är det lite läskigt ändå att vi numera behöver teknik för att slappana av

Internet är fantastiskt men visst är det lite läskigt ändå att vi numera behöver teknik för att koppla av från tekniken? Foto: Birgersdotter