Jag tror inte på dem som påstår att de ”älskar att åldras”. Jag tycker det är en stor skillnad på att älska åldrandet och att acceptera den delen av livet. Jag värdesätter såklart varje år jag får och att få vara frisk. Det är något fint med att bli mer livsklok och trygg i sig själv.
Jag accepterar men älskar inte, att få nya grå hår, djupare rynkor och linjer och att bli av med mensen. Gissar att måendet som kommer på posten med perimenopausen är svårt att älska för någon?

Perimenopausen kan förklaras som förstadiet till klimakteriet. Med perimenopausen kommer oangenäma symtom som drabbar oss olika hårt. Och i vissa ovanligare fall, knappt- eller inte alls. Jag har tidigare bloggat om perimenopasuen och delat med mig av min egen resa genom bergochdalbanan som det inneburit för mig och min hälsa – både mentalt och fysiskt. Som ångest, hjärtklappning och trötthet… Symtom som är väldigt lätta att förväxla med depression.

För mig var det ett hallelujamoment när jag för ett drygt år sedan nu, fick hjälp och har sedan dess ätit Novofem (ett bioidentiskt östrogen) som har trollat med mitt mående. Så från att ha känt mig  lätt ”personlighetsrubbad” har jag mått riktigt bra. Känt mig stabil och glad. Även hyn har blivit spänstigare och kroppen har känts fastare. Det är även därför jag äter collagen-tillskott, vilket jag rekommenderar alla mina medsystrar där ute att testa! Superkosttillskottet för oss 35 plus. Collagen är inte bara bra för hyn (gör den spänstigare) utan verkar även positivt på hår och naglar, leder, ligament, bindväven och stärker skelettet.

Hormonerna dansar polka igen

Redan efter 25-30 årsåldern kan man börja se vissa tecken på åldrande i form av minskad elasticitet och fina linjer. Att dessa åldertecken uppstår beror bland annat på att hudens *kollagenproduktion minskar i takt med stigande ålder. Då kan man behöva ta tillskott av kollagen …

Men såklart har jag kombinerat ”medicinering” med en hälsosam livsstil som innefattat bra sömnrutiner, regelbunden träning och sund mat. Och måttligt (periodvis inte alls) med socker och alkohol.

”Hellre må bra varje dag, än tillfälliga kickar”

Nu har jag haft ett bakslag igen vilket innebär att jag får överslag på östrogen och återigen fått dragits med ångest och hjärtklappning. Då får jag äta gulkroppshormon i 10 dagar, för att kalibrera kroppen. Efter en lång sammanhängande period av ”renlevnadsliv” har jag skött mig lite sämre, och efter Tjejmilen har jag inte tränat lika regelbundet, förvisso promenerat mycket tack vare hundlivet, men det har varit brist på rejäl och pulshöjande träning.

Hormonerna dansar polka igen

Frisk luft och motion är oumbärligt för hälsan. Naturen har alltid varit mitt andningshål. Jag stressar av och hämtar kraft i naturen. I helgen hälsade jag på min kära far och passade på med en besök på Björnön, ett naturreservat någon mil utanför Västerås City.

Nu när jag vet hur det känns att må bra blir skillnaden som natt och dag när jag missköter mig, och ännu mer märkbar i kombination med att hormonerna började dansa polka igen. Jag har insett att träningen (i synnerhet) är viktig för min hormonbalans.

Nu tänker jag låta oktober bli en riktig hälsomånad med träning, återhämtning och bra, god mat. Har trillat över en receptbok med matlagning på lagom avancerad nivå för mig. “HÄLSOSAM NORDISK MAT” heter den. Tänkte även att jag ska dela med mig av recepten på Iamready.se (med hänvisning till källan såklart).

Jag har för övrigt kommit fram till att jag ska spara krönikor och tyngre tematexter till Iamready.se och låta bloggen vara just en personlig blogg, där du kan följa min vardag med arbete, träning och hobbies. Komma mig närmare in på livet helt enkelt. För det är väl lite därför man läser en blogg, för att man är nyfiken på människan bakom?

Önskar dig en härlig och skön måndag. Nu ska jag ge mig ut i parken på första joggingturen på (minst) en vecka. Så mysigt att få komma ut i solen och byta ut inomhusyret mot krispig septemberluft!

Hormonerna dansar polka igen

Pulshöjande träning är inte bara viktigt för hjärta och kärl utan för hjärnan. I kväll börjar en viktig programserie om hjärnan med Anders Hansen på SVT. Den rekommenderar jag alla att se!