Hur kommer det sig att det ofta sticker i ögonen på folk när man prioriterar efter hälsan? De flesta vill ju vara sunda och vältränade, men få orkar  hålla sig till den hälsosamma linjen. Vältränade kroppar beundras till vardags, men när fredagsmyset åker fram (och belöningssystemsfunktionen slår ut allt som heter långsiktighet) blir ”träning” plötsligt ett skällsord?

Blev inspirerad till det här inlägget när jag pratade med min vän Helena. Eftersom att det är oktober, vi köper rosa rosetter och Rosa bandet- insamlingen pågår för fullt, passar den här tankeväckaren (?)  extra väl in just nu tänker jag:

Härom dagen anförtrodde sig Helena att hon varit på en fredagsmiddag och att det uppstod ljudliga protester när hon ville runda av runt 22-tiden för att träna bootcamp morgonen efter. Något i stil med:  ”Guuud vad du är tråkig ditt ”träningsfreak”!!!”

”Träningsfreak”? Hon som egentligen inte alls hade lust att träna. Det hade varit sååå mycket enklare för henne, där och då, att lägga boot camp-planerna på hyllan och ta ett glas vin till. Som för det hade varit för de allra flesta. För mig med. Vem vill liksom bryta upp när det är som allra trevligast? Men Helena hade bestämt sig för att hennes hälsa måste få vara viktigast.

Till saken hör att alla vet om att Helena går igenom en jävligt tuff period just nu, då hennes bästis sedan barnsben hastigt avled i somras av en mycket aggressiv cancerform. Träningen är hennes räddning för att totalt gräva ner sig i sorg  – att stärka kropp, själ och hjärna. Du vet allt det där fantastiska som träning gör med din kropp och knopp.

I berusningens dimma blir "träning" ett skällsord

Bästa vänner i vått och torrt: Cissi (tv) och Helena var bästa vänner sedan barnsben, ända tills cancern skiljde dem åt. Helena har hittat styrkan i träningen. Den positiva boosten hon får av träning har blivit hennes ”krycka” för att hantera vardagen och inte sjunka ner i ett djupt hål. Helena fanns hela tiden vid Cissis sida. Nu måste hon orka finnas till för sin egen skull.

I berusningens dimma blir "träning" ett skällsord

Helena och Cissi var inne på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg den 8:e april och fick reda på att hon var döende. Det gick blixtsnabbt. Den 15 juni dog Cissi.

Stötta eller stjälpa – vilken vän är du?

I det här läget att man ju önskat att vännerna istället borde stöttat henne och uppmuntrat sin kompis att hålla i sina träningsrutiner?

Helena är så långt ett maniskt träningsfreak man kan komma. En balanserad människa snarare, som försöker äta hyfsat efter kostcirkeln, dricker måttligt och bara till fest, har ett fysiskt jobb och tränar några gånger i veckan för att må bra och vars största motivation är ”skallen”, som hon själv sa: ”Jag tränar först och främst för att fixa skallen”, poängterade hon på sin charmig bohuslänska. ”Jag har kommit till den punkten nu, att folk får tycka vad fan de vill. Jag vet exakt vad jag behöver för att må bra. ” 

Har svårt att tro att någon egentligen vill åsamka någon annan ohälsa. Det är väl ingen ”suprise” direkt att reptilhjärnan tar över omdömet i takt med att festen trappas upp – ”där vinet går in, går vettet ut” … Men ändå ingen ursäkt att bete sig som en jättebebis.

Kanske låter lite hårt (är inte ute efter att döma någon), men ibland kanske man ska ta sig en funderare på vad det egentligen innebär att vara en bra vän i skarpt läge?

I berusningens dimma blir "träning" ett skällsord

Helena jobbar som brandman tränar för att må bra och för att vara stark nog att (bokstavligen) rädda liv.

Välj en linje och håll fast vid den

Det här med att leva hälsosamt handlar inte om dieter och extrema metoder, det handlar om smarta val och konsekvens över tid. Det vill säga, att bestämma sig för en linje och hålla sig till den. Ovasett vad umgänget tycker, eller om Pressbryrån vill sälja bullar med kaffet för att det är kanelbullens dag. För varje aktivt val du gör kommer du inte bara vinna vännernas respekt, utan även din egen. Vilket är det allra viktigaste såklart.

Du behöver inte göra om hela livet och leva som en asket. Att vara hälsosam handlar snarare om medvetehet – att byta ut det värsta mot lite bättre alternativ. Hälsa handlar om att behandla sig själv med kärlek och respekt. Precis som du bör behandla andra.

I berusningens dimma blir "träning" ett skällsord

Heja Helena! Och heja dig Sofia ( @tumlarensofia ) för att du peppar och stöttar vår vän genom det här. Även fast hon inte vill ibland. 😉 Det är vad jag tycker är vad riktig vänskap går ut på: En bra vän trugar inte om en ”kaka till”, en bra vän är ärlig när du frågar hur jeansen sitter i rumpan. En bra vän peppar dig att träna när du är lat och hellre vill sjunka ner i soffan framför Keeping up with the Kardashians med en chipspåse. En bra vän i kris finns där med en axel att luta sig mot istället för vin.

Du kanske också gillar  …

http://blogg.topphalsa.se/vardagspeppmedmalin/2016/04/02/sag-ja-till-nya-goda-vanor-och-nej-till-cancer/