Gud vilken härlig dag det var i går! Jag blir glad i hela kroppen av vitsippor och sol –  vill bara skrika rakt ut av glädje! Det här året ska jag verkligen försöka njuta och ta vara på varenda dag.

På tal om glädje … Blev så himla glad i går när en nära väninna berättade att hon är alkoholberoende och ska ”checka in” en månad på behandlingshem. Jag är naturligtvis inte glad för att hon har ett alkoholmissbruk, men glad för förtroendet. Och lättad för hennes skull, att hon tar sitt problem på allvar.”Livet är en fest”,  vi tampas alla med olika saker. Att erkänna ett riskbruksbeteende inför sig själv, är det första steget mot ett tillfrisknande och ett hälsosammare jag. I ett svagt ögonblick lovade jag henne att även jag ska ha en vit sommar. ”Jag börjar på måndag ” hörde jag mig själv säga högt. Klassikern. Heja mig?

I går hade jag min första riktiga AW-lunch på fem år. Jag och Madde hade jättetrevligt, och eftersom vi började tidigt blev det en tidig kväll. Men ändå känner jag mig riktigt jäkla skitsliten i dag.  Det känns skönt att Mårten och jag snart ska på träningsresa igen. (HÄR) Att åka på träningsresa är lite som rehab, fast kortare tid och utan läkare och psykolog. Man fokuserar på sig själv och sin hälsa i ett skyddad verkstad. Lång bort ifrån vardagens stress och problem, umgänge och lockelser. Under sådana former är det ju lätt för vem som helst att sköta sig och leva sunt.

Nu ska jag inte förstöra minnena av en trevlig kväll genom att skriva ett präktigt ”Hej, Socialstyrelsen-inlägg” …  Men jag tror att de flesta med mig, skulle må bra av att dricka lite mindre och mer sällan. En het potatis att ta upp i en tid av navelskåderi där vi attackerar mjölk som gift och sicksackar lystet mellan glassbarerna i jakt på den ”nyttigaste” yoghurtglassen. Men när det kommer till alkohol så är det inte kalorierna som är poängen. Det finns över 75 olika hälsoproblem som du kan drabbas av om du dricker för mycket. För stor mängd alkohol är betydligt värre än den fetaste gräddglass. Ändå är det glassen och kolhydraterna  som de flesta bekymrar sig om, inte spriten. Snacka som att sila mygg och svälja kameler?

"Jag börjar på måndag"

Skål! jag börjar på måndag. Mårten är nykterist sedan många år tillbaka. Men jag – ”Mårtens dekadenta hälft”, gillar vin. Lite för mycket till och med. Ja, jag vet. Det klingar säkert inte så bra med min ”image”, men jag har ju lovat att vara ärlig. Kvalitetstid för mig, är ett iskallt glas sauvignon blanc  i solen på en uteservering, gärna ”i goda vänners lag” om man nu skall slänga in något klyschigt också. 😉 Men det blir ju sällan bara ett glas vin, eller hur? Det är väl det som är problemet. (Det är ju så treeevligt)

"Jag börjar på måndag"

Ibland vill man bara ha en redig tallrik köttbullar med mos. Skölja ner med vin. Eller tvärt om?

"Jag börjar på måndag"

"Jag börjar på måndag"

Hello,  supersnygga yoga-Madde <3 Det är inte Madde som ska på rehab… Inte än i ala fall 😉

 

Det skrivs om väldigt mycket om matens betydelse för hälsan, men sällan om alkoholen? Många lägger dyra pengar på utseendet – rawfood, yoga och dyra kosmetiska behandlingar som fillers och botox … samtidigt som man röker och dricker alkohol flera gånger i veckan. För mig  är det där väldigt motsägelsefullt.

Varför fortsätter man att dricka?

Jag gissar att många/de allra flesta dricker lite för ofta och för mycket, utan att veta om det? Motivationströskeln att sluta dricka är rätt låg, eftersom det är svårt att tacka nej till något som är såpass accepterat och får oss att må så oerhört bra i stunden. Hur kommer det sig då, att man trots sin medvetenhet om riskerna fortsätter att dricka? Svar: Det kallas för ”förstärkning” av ett beteende. Hur skabbigt det än är och trots att du vet med din logiska förmåga att det är jättefel, boostar du hjärnans belöningssystem gång på gång.  Samma sak gäller alla andra missbruk; otrohet, droger, spel och shopping. Hur dåligt beteende den än är, är det svinsvårt att sluta med något som  finns nära till hands i vår vardag och ger en kick (och efteråt massor av ångest)

Vad är för mycket? Som kvinna bör man inte dricka mer än  9 standardglas (= 10-15 cl) per vecka, och aldrig mer än 3 glas per tillfälle. Allt över det räknas som ett riskbruk. För män är 14 glas i veckan och aldrig mer än 4 glas per tillfälle. Den typiska alkolisten är inte ”gubben på parkbänken med röd näsa”…  Den typiska alkoholisten ser ut som du och jag. Om du tror att du själv eller att någon i din närhet ligger i riskzonen finns det en bra och förebyggande bok att köpa HÄR