Munhälsan är viktig och hänger ihop med resten av kroppen, mer än vad vi tidigare kanske har trott. På sistone har munhälsan uppmärksammats mer tack vare nya boken ”Hälsan sitter i munnen” av övertandlökaren Björn Klinge och journalisten Pamela Adersson, som var min chef när jag skrev för ToppHälsa. I boken tar författarna tar upp munhälsans koppling till resten av kroppen och precis som Björn tycker jag att tandvård borde inkluderas i den vanliga sjukvården.

Leendet är en viktig del i vårt samspel med andra. En främmande person tar i hand med ett leende känns per automatik mer förtroendeingivande än någon som ser sur och tillknäppt ut. Därför är det viktigt för självkänslan att man är nöjd med sitt leende (och inte vill dölja sina tänder). Jag känner flera som har haft komplex för sina tänder och inte velat le på bild och undviker det även i andra sammanhang.

Själv är jag en obotlig “smiler” och jag tror inte jag skulle kunna förändra på det även om mina tänder var ännu mer missfärgarade av kaffe än vad de är. Drar någon fram en kamera/mobil så åker stora leendet automatiskt på. Någon sa till mig att “du ser så lycklig ut nuförtiden”… av sociala medier att döma, men oavsett vad det ligger för sanning i det (ingen är väl lycklig hela tiden?) så är jag bra bra på att le. Efter alla år framför kameran har jag blivit något av en proffssmilare 😉

Hur många som läser det här inlägget (och som är aktiva på sociala medier) kan ärligt säga att du aldrig gjort dina tänder vitare på ett instafoto? Jag skulle aldrig retuschera bort ålderstecken men tänderna gör jag gärna vitare på närbilder.
Om det inte vore för min tandköttsproblematik som jag dragits med i nästan ett decennium nu som gett mig blottade och superkänsliga tandhalsar (framtänderna i underkäken) hade jag blekt mina tänderna  genom tandblekning. Numera kan man både bleka på salong och göra det hemma. Men specialisterna har avrått mig från att utsätta tandhalsarna för det så jag får istället jobba på med tandborsten och bra tandkräm istället. Dessvärre älskar jag mitt kaffe utom all kontroll så jag tror det går jämt ut med tandkrämer som lovar whiteningeffekt – jag är med andra ord dömd till ett liv med gula gaddar, haha!

Naturligtvis innebär munhälsa så mycket MER än bara ett Pepsodentvitt bländande leende och tandrader med perfekt ordnade tänder (som tennsoldater på rad) som du ser i tuggummireklamen. Tydligen är många av våra folksjukdomar relaterade till munhälsan (på vilket sätt ska jag läsa mer om i boken jag precis investerat i).

Min bonussyster berättade för mig att när hon blev gravid med sin son fick hon 11 hål under de 9 månaderna. Kanske var det så att hennes matvanor förändrades under graviditen och att tänderna utsattes för mer påfrestning (läs: syraattacker)? I hennes värld levde hon på som vanligt under de 9 månaderna hon var gravid med Ebbe som i dag är 8 år.

Jag kan såklart ha fel men min hobbygissning är att mina tandköttsproblem (inflammationen) förbättrades i och med att jag fick hjälp med hormonbalansen (läs: började äta hormontabletter) i samband med förklimakteriet. Att hormonbalansen påverkade ph-värdet och enzymerna i munhålan. För när min specialisttandläkare äntligen ansåg att jag ”lärt mig att borsta tänderna rätt” och jag slapp regelbundna dyra tandläkarbesök … hade jag inte gjort någonting annorlunda än tidigare … så när bonussyrran berättade om sin graviditet och om kariesangreppen började jag fundera på om det möjligen kunde finnas ett  samband mellan hormonbalansen och inflammationen i munnen?

Just därför har jag köpt Hälsan sitter i munnen för kunna fördjupa kunskaperna i ämnet och förhoppningsvis kunna dra en slutsats om huruvida mina spekulationer är vettiga eller ej. Så jag återkommer gärna när jag läst den. Fridens så länge!