Vissa alster blir mer viktiga än andra beroende på inspirationskällan. Den här målningen med flamingon och fjärilarna är inspirerad av min vän Carina och var en av de första målningarna som jag testade att göra delar av Papier Mache på. Sedan dess har min teknik utvecklats avsevärt men jag tycker ändå att denna blev naivistiskt kul? Den har även tagit många skepnader och namn på vägen: ”Flamberad flamingo, Flamingohelvetet och More is more …” då och jag och Carina delar uppfattningen om att ”more is always more”.

Just den här målningen som sagt inspirerad av Carina, som är en av mina närmaste (och roligaste) väninnor. Hon älskar fjärilar och färg, därför ville jag göra denna till en riktig färgexplosion och fjärilsbomb.

Jag och Carina har delat mycket genom livet och under en period 2010 ingick vi båda i ett projekt som gick ut på att turnera runt i Sverige och skapa aktiviteter för att skapa merförsäljning i köpcenter. Jag i rollen som hälsoexpert och Carina (som är makeupartist till yrket) som skönhetsexpert. Och undertiden vi utförde olika aktiviteter var vi tvungna att hålla låda i en mygga för att locka till oss förbipasserande människor. Vid ett av dessa tillfällen skulle Carina styla skyltdockor och trolla looken från vardag till fest med hjälp av kläder och bijouterier. Och ALLA butiker ville naturligtvis att deras smycken skulle visas… så Carina stod där och ÖSTE på dockorna smycken medans och snackade i ett … Där och då etablerades ”more is always more” som internt skämt och stående begrepp för oss.

Med andra ord ligger det mycket humor och kärlek i det namnet så tavlan har landat i det. MORE IS MORE helt enkelt!

Kär målning med många namn

Då det begav sig och vi turnerade med vår tremannacirkus … Jag, Carina och Christoffer.

Om processen

Till att börja med var den här canvasen redan målad på … Därför fick jag börja med att grunda om hela tavlan. Från början såg jag framför mig att flamingon skulle stå i ett vattenbryn på ett turkos-blåttdisigt Hawaii och alla färger skulle gå i pastell. Likt en sådandär härligt kitschig fondvägg med Hawaiimotiv som du kunde springa in i på 80-90-talet.

Senare insåg jag att bakgrunden blev allt för blek för att harmonisera med den färgstarka flamingon och fjärilarna. Så jag fick tänka om och måla om bakgrunden till en solnedgång, vilken blev alldeles för dramatisk och tog för mycket fokus från flamingon och fjärilarna. Så solnedgången målade jag om igen till en lugnare himmel. Sen var det där med flygande falamingon i bakgrunden… jag har testat 3 versioner av flygande flamingos innan jag tillsist kände mig nöjd.

Saken är den att om själva motiven är medvetet barnsliga kan ju inte bakgrundsfåglarna bli alltför naturtrogna eller stilistiska. Då skär sig hela uttrycket.
Det är många saker som ska klaffa för att göra en målning bra. Vissa stunder under processen kände jag mig så frusterad att jag var tvungen att bryta av med en springtur för att få distans. Nu, sedan igår, är tavlan inlämnad för skanning (dvs. att digitaliseras) så om du skulle känna att detta är någonting du gillar går den att beställa som poster (40×30 cm, 399kr eller 50×60 cm, 499kr) Bara att mejla mig i så fall till hej@malinnylen.com

Kär målning med många namn

Så här såg bakgrunden ut ut ett tag … med bleka pastellfärger.

Kär målning med många namn

Senare gick den över till att bli lite mer ”Bollywood-inspirerad” och hade passat fint att hänga över Stefan Mählqvists regnbågsfärgade tv-soffa i barnprogrammet Boktipset.

Kär målning med många namn

Under en period var det väldigt mycket som pågick samtidigt på den här tavlan. Hur ”mycket” kan en målning bli?

Stilistiska flamingos …

Kär målning med många namn

Ersattes av mer abstarkta …

Kär målning med många namn

Tillsist blev den färdig i mitt huvud och igår lämnades den in för skanning.

Det är även möjligt att beställa Gojorna och målningen Konatt som posters