”Du är i klimakteriet”, säger gynekologen när hon bekräftar genom ultraljud att mina slemhinnor ivärtes är sköra och skriver ut östrogen på recept. Tabletter som jag ska ta dagligen under tre månaders sammanhängande tid för att sedan gå över till 14 dagarskur av gulkroppshormon för att låta kroppen blöda ur. Om den vill. ”Vi behandlar dig tills du fyller 55, det är bra om man har en långsiktig plan”, säger läkaren och skriver ut recepten med hormontabletter.

Jag är 47 år ”ung” och häromdagen fick jag bekräftat att det som jag optimistsikt tolkat in som eftersvettningar efter kvällslöpningen och bieffekten av varma element, i själva verket är vallningar som kvinnor får i klimakteriet. Under några veckor har jag sovit oroligt, vaknat minst en gång varje natt och när klockan ringer ligger jag i en pöl av mitt eget svett. Av oredan av sängkläderna att döma, hade man kunnat tro att det bedrivits exorcism.
Men värmeväxlingarna med svettningar ömsom frossa är alltså symptom på övergångsbesvär, på grund av hormonförändringar när östrogenet minskar i äggblåsorna.

”Lika bra att få det ur världen”, fick jag till svar av en manlig vän när jag beklagade mig efter deppbeskedet. Han sa det i ren välmening såklart och ligger en stor sanning i det. Men där och då kände jag mig som en julgran som man dansar ut redan den 23:e, eftersom den ändå kommer barra sen.

Jag vet inte om en man kan förstå hur man som kvinna känner sig inombords av den typen av besked. Det är som om det väller upp en stor biologisk sorg inom en. En känsla av att vara kasserad som kvinna. Det har inte bara med infertilitet och yttre faktorer att göra. Börjar fundera på att adressändra till Ättestupsvägen… Ja, adressen finns i Nacka, haha.

Nog med klagosång. Klimakteriet är ett nytt kapitel i livet. Ingen levande kvinna slipper undan denna omvända motsvarighet av pubertet. Det kan dessutom drabba dig i ännu yngre ålder. Vet exempel på medsystrar som kommit in i klimakteriet redan när de är 30-35. Alla mår inte dåligt av klimakteriet, även kallad övergångsåldern.. Beror nog mycket på vilken inställning man har till processen.

Jag känner mig fortfarande ung, både mentalt och fysiskt. Nu har jag ännu större anledning att leva hälsosamt och röra på mig. ”Det är ju tur att du tränar, annars hade du nog inte mått så bra som du gör”, sa min gynekolog.

Två av de vanligaste missuppfattningarna om kvinnor är att förstadiet till klimakteriet börjar vid 50 och att vi har så himla lätt för att få orgasm. Finns säkert många fler missuppfattningar att reda ut när det gäller kvinnogrejer. Dem kan vi ta en annan gång.