Visst är det väl underbart när man får vakna till kvittrande fågelsång och solstrålarna som leker tafatt mellan persiennerna! Vårtecken som gör oss varse om att sommarens stranddagar och picknickar i parken lurar bakom hörnet. Du vet hur det är? Varje år står vi lika handfallna för värmechocken som slår ner likt ett terroristattentat och utan man vet ordet av är uteserveringarna knökfulla och alla går  omkring i linne och kjol. Har man inte redan börjat tänka på det där med att visa armar och ben i avslöjande kläder bör man kanske tänka på det nu? (Eller inte) Det är nästan två månader kvar till midsommar och du hinner med att putsa på sommarformen och MÅ BÄTTRE om du börjar NU.

Vi människor är vanedjur och det är alltid jobbigt i början av en förändringsprocess, innan man banats in i sina nya rutiner. Det är  otroligt lätt att stoppa in något i munnen av gammal vana. Som det där med att bryta av några bitar i farten av chokladkakan som ligger och skrotar i kylen (kanske lever du tillsammans med någon som kan äta en ruta i veckan och vara nöjd med det, utan att hamna i frossarpsykoser) utan att tänka på det. Eller slentrianmässigt äta av det nybakade brödet som serveras med maten på lunchrestaurangen. Ta av kakorna i fikarummet när man får ett slag i solaplexus av den klassiska eftermiddagsdippen. Det är så himla lätt att halka dit! Jag tänkte bjussa på mina bästa kom i form-tips och hur jag gör för att äta mer medvetet.

Kom i form till Midsommar – 10 sunda tips!

Snart dags för lata stranddagar. Här är tips för dig som vill vässa formen fram till midsommar.

Vad ska man äta eller inte? Det löser du gennom att bli energismart! Innan du vet ordet av är det dags för semester och härliga lata stranddagar. Här är tips för dig som vill vässa formen till Midsommar. Foto: Sandra Birgersdotter

  • Ät ofta och mindre portioner:  Regel nummer ett för fettförbränningen, är att äta regelbundna måltider. Magen och kroppen behöver ha någonting att jobba med hela tiden över dagen, annars signalerar hjärnan ”svält” och kroppen börjar spara på fettreserverna. Du behöver inte äta stora mål. Jag brukar rekommendera fem-sex små och näringstäta mål (energifattiga men rika på näring) , utspridda över dagen: frukost, mellis, lunch, mellis, middag, mellis och kvällsmål.

 

  • Ät långsamt: För att äta lagom är det viktigt att hänga med i mättnadsprocessen. Tugga noga och kasta inte i dig maten och fokusera på känslan, det gör det lättare att veta var gränsen går mellan när du faktiskt är mätt eller fortsätter äta för att det är så satans gott.

 

  • Prioritera rätt på tallriken: Ett hett tips för dig som vill minska på midjemåttet är att prioritera proteinkällan (fisk, fågel, kött, ägg, keso mm) och minska på kolhydratsintaget efter lunch: Ersätt pasta, ris, potatis och bröd med quinoa mättande grönsaker som broccoli, baljväxter som t.ex. sojabönor,  blomkål, spenat och morötter.

 

  • Mindre tallrik: Ofta äter vi tills det är slut på tallriken. Ett knep är att helt enkelt servera maten på en mindre tallrik så blir det lättare att sätta gränser.

 

  • Välj med omsorg : Okynnesätandet är det som slinker in i munnen utan vi tänker på det. Ta ett digestivekex som exempel. Det känns (mättar) inte men innehåller väldigt mycket tomma kalorier jämfört med t.ex. ett äpple som är bra mycket nyttigare (mer näring och mindre kalorier) och faktiskt godare. Börja att värdera det du stoppar i munnen och gör akitva val. Sitt ner vid matbordet när du äter (undvik att äta på språng eller äta vid datorn) eller gör mellislådor att förvara i väskan som du alltid kan ha till hands när suget sätter in.

 

  • Lär dig skilja på sug och hunger: Detta är en rubrik som nästan förtjänar ett helt inlägg i sig. För att äta bättre är det viktigt att bli mer medveten om vad som är sug eller vad som är verklig hunger. När suget sätter in så börja med att göra en snabb analys genom att ställa följande frågor till dig själv: 1. När åt jag senast? 2. Vad åt jag senast? 3. Har jag druckit tillräckligt med vatten? 1= var det mer än tre timmar sedan du åt kan det vara dags för mellis eller huvudmåltid (frukost, lunch eller middag).  2= Mat med snabba kolhydrater (vit pasta, vitt ris eller vitt bröd – ta en Mc Donland´s hamburgare som ett typexempel) skapar en så kallad rebound effekt (blodsockret går bananas) och du blir snabbt sugen på socker efteråt. Just därför ska du välja kolhydrater med mycket fibrer samt prioritera proteinkällan och grönsakerna på tallriken (punkt 3)

 

  • Rör på dig! : När du tränar produceras samma tillfredställande hormoner som du får av sötsaker. Du blir helt enkelt glad och nöjd av att träna. Att träna regelbundet kan underlätta avsevärt för att hålla en bättre diet.

 

  • Rensa kylen: Gör en Anna “Du är vad du äter” Skipper och rensa kylen på allt onödigt som ketchup (finns ifs steviasötad ketchup), sylt, godis, juice och läsk. Läs på innehållsettiketterna och bli mer medveten om vad saker och ting innehåller. Lär dig att använda våra livsmedel på rätt sätt. Ta vanlig mjölk som ett bra exempel: Mjölk innehåller rätt mycket energi, men allt är naturligtvis relativt: Använd gärna mjölk som magert alternativ i matlagningen eller i kaffet (istället för grädde), men drick inte mjölk som vatten till maten.

 

  • Ät bland vänner: Har du svårt att stå emot sötsaker och bullar så gör det till en vana att äta öppet bland familj och vänner. Ät inte ensam och använd inte mat som tröstnapp. Lättare sagt än gjort, jag vet. Men försök att hitta annan belöning än just mat, godis och alkohol.

 

  • Hitta ditt “varför”: Jag är egentligen emot det här med sommarforms resonemanget, eftersom jag tycker att hälsa bör vara en livsstil och inte en korsiktig diet. But … “whatever floats your boat”. Hitta ditt sätt. Regel nummer ett för motivationen. Hitta DITT “VARFÖR”. Ta reda på varför du vill det du tror att du vill. Är det för din skull eller för att tillfredställa omgivningen? Leva upp till löpsedlarnas idealbild: “framgångsrik, vacker och bikinsmal.” Tänk på dig själv och din kropp som en affärsplan och investera i dig själv och planera din årsbudget (in- och uttag på energi som träning, återhämtning, sömn och mat) När du hittat svaret på din trigger kommer det vara lättare att få hälsan att gå som på räls.