I samband med att jag skrev artikeln om glutenintolerans testade jag mig själv mot gluten. Nu har jag fått mina provsvar från Werlabs. Gissa min förvåning när såg provsvaret och läkarens kommentar i min digitala journal.

Att jag skulle vara glutenintolerant var ingenting som jag var orolig för på riktigt … Även om jag nu har lärt mig att det finns ”tyst celiaki” som knappt behöver visa några symtom … Visst blir jag svullen ibland när jag äter vitt bröd, men det är sällan jag gör det eftersom jag inte ser någon mening med att äta den typen av ”bukfylla”. Jag känner min kropp, vad den mår bra av och inte. Med risk för att missuppfattas som en asket (vilket är det sista jag är)  kan jag nästan känna mig lite ”skitig inifrån” när jag fyller kroppen med fel mat. Ur näringssynpunkt äter jag mycket hellre havregrynsgröt med frukt, som jag står mig  länge på, än en nybakad formfranska till frukost. Så när jag någon gång då och då, till exempel hemma hos mamma, äter bullar och formfranska, reagerar magen eftersom den inte är van. För att summera detta stycke visade alltså provresultatet som jag trodde, att jag EJ är glutenintolerant.

Läs om min förvåning när jag fick mina provsvar från Werlabs

Läs om min förvåning när jag fick mina provsvar från Werlabs

Men jag fick även veta att jag inte är känslig för mjölkprotein, det var för mig en smärre chock. Jag som fick veta att jag var känslig mot mjölk (utslag och grinigt humör) som liten var helt säker på att jag fortfarande var det. Det kan ju inte vara en slump att jag reagerar så fort jag äter choklad, glass eller andra mejeriprodukter tänker jag … Är det placeboeffekt att jag tycker mig må bättre när jag håller mig till mjölkfria produkter?

Från det ena till det andra, såg du på VETENSKAPENS VÄRLD  förra veckan som handlade om blodanalyser och vi fick följa journalisten Michael Mosley som testar sitt eget blod på detaljnivå med den senaste tekniken? Du får bland annat veta svart på vitt hur maten du äter påverkar blodet och hälsan. Åtminstone jag blev jättemotiverad att leva mer hälsosamt. Se det på SVT Play, superintressant med tanke på samarbetet med Werlabs. https://www.svtplay.se/video/14555932/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sommar-avsnitt-5-1?start=auto&tab=senaste

Kom ihåg nu att du har 10 % på samtliga av Werlabs tester när du anger koden ”MALINNYLEN”. Det är hur smidigt som helst att göra ett test och du kan gå redan dagen efter för provtagning. Därefter tar det några dagar innan du får dina resultat med kommentar från Werlabs läkare. Med det önskar jag dig en toppenfin måndag. I nästa artikel kommer jag gå till botten med sömnbehov. Behöver alla sova lika många timmar eller kan det variera från person till person?

Läs om min förvåning när jag fick mina provsvar från Werlabs

Vårt älskade och hatade mjöl … “Hej, jag heter Malin och jag är INTE glutenintolerant”. Jag tillhör alltså inte till de 1-2 procent svenskar som är sjuka i celaki.