Jag tycker att det är superroligt när ni skriver till mig och ställer frågor. Här har jag fått en fråga från Moa som undrar om goda kalla lunchalternativ. Jag tycker för övrigt att det är så himla bra att dietisten Karin Magnusson har börjat blogga på sajten. Hon har stenkoll på allt det här med mat och HÄR kan du följa hennes kostblogg för dagliga tips.

 

Hej!

Har du tips på hälsosam lunch, har en sambo som för det mesta inte har uppvärmningsmöjligheter på lunch eller har någon lunchrestaurang i närheten, många gånger blir det smörgås och det är ju inte alltid så bra, beror väl på vilket bröd man väljer i och för sig, sallad blir också lite trist varje dag, han äter det mesta. Tack på förhand!

Mvh Moa

 

Hej Moa,

Både sallader och smörgåsar går att variera i oändligheter och precis som du skriver beror nyttighetsgraden alldeles på vad du väljer för råvaror.  Ett grovt osötat bröd (ubåt) med pålägg som keso, avokado, vetekrasse och kalkon är ett superfräscht och hälsosamt lunchalternativ … Eller viltkött med saltgurka och hemmagjord potatissallad på hackad potatis, lätt creme fraiché och gräslök. Och en frukt som dessert. Mackor och bröd är lite tabubelagt och Fredagsteamt till ära gjorde Dietist-Karin ett inlägg om nyttig macklunch. Läs det HÄR.

Sallader är som “en bal på slottet” och kan se mycket olika ut, precis som i sagan – näringsfattiga och klena eller alldeles alldeles underbart matiga och frodiga, fullproppade på näring:  En matig sallad på en bädd av proteinrika gröna sojabönor, quinoa, avokado, broccoli, ägg, keso, kallrökt lax eller kyckling blir en mättande huvudrätt.  Proteinkällan går att variera hur mycket som helst och efter smak. Vill man kan man variera kolhydratskällan med mathavre eller fullkornspasta.

Matiga grönsakssmoothies med ett par ägg till är ett bra förslag på en lättare lunch. Kanske kan man äta två lättare luncher med ett par timmars mellanrum under en dag, istället för en rejäl?

Det är svårt när man inte har uppvärmningsmöjligheter för den mesta lagade maten är inte god kall.

Hoppas att mina svar  hjälpte något? <3

Kram

 

Malin

 

Den här bilden har jag lånat av kostproffset Yvonne Lundgren som lyckades tajma mitt inlägg precis genom att posta den här härliga tallriken på Instagram.

Den här bilden har jag lånat av kostproffset Yvonne Lundgren (kroppochkost.se) som lyckades tajma mitt inlägg precis, genom att posta den här härliga tallriken på Instagram. Den innehåller exakt det försslag jag rekommenderade på matig sallad med lax. Yvonne är diplomerad kostrådgivare och idrottsnutritionist. Följ gärna hennes inspirerande matkonto på Instagram @kroppochkost