Under pandemin har utomhus- och hemmaträningen ökat. Vilket har gjort att många coacher har fått lägga om sina verksamheter online. Medvetenheten om kvadratmeter och att hålla avstånd har bidragit till att appar och olika leverantörer av hemmaträning har vuxit. Och med coachen i fickan kan du träna där du är. När det passar dig. Här tipsar jag om 3 årsfärska nyheter av hemmaträning som det snackas om just nu. 

3 hemmaträningsappar det snackas om just

FitOn – skräddarsy din träning efter en meny

Den här appen fick jag rekommenderad av en kompis. Han visade mig hur enkelt det var att skräddarsy sin träning efter önskemål på tid, intensitet, med eller utan redskap och instruktör. Han brukar köra 20 minuters högintensiva pass och säger sig vara helt slut efteråt.

Tydligen ska det finnas ett basic medlemskapsnivå som är gratis men min vän betalar ca 1000kr om året, vilket är billigt om man slår ut summan per träningstillfälle och avdragsgillt som friskvårdbidrag. Som han beskrev innehållet är det här en app som skulle kunna passa mig eftersom jag föredrar korta effektiva svettiga pass. Men FitOn erbjuder allt från yoga, HIT, Barre, Pilates, cardio och styrka samt mycket mer. Språket är på engelska och det finns många kändisutbildare kopplade till denna app som t.ex. Jeanette Jenkins, Cassey Ho (från Blogilates) och många fler. Jag ska definitivt testa denna app vid tillfälle!

Läs mer Höstens 5  hetaste hälsotrender

KVIX Live – hälsa, gemenskap och träningsglädje

Med coachen i fickan kan du trana där du ar

Att kunna få träningen gjord utan att lämna hemmet förenklar logistiken avsevärt för många. Fotocred. KVIX.se

Svenska livestreamingplattformen KVIX är så vitt jag vet den enda ”appen” där du kan interagera med din coach i realtid. KVIX är uppbyggt som Spotify, fast för hälsa och välmående. Här kan du delta live helt gratis och chatta med instruktören och andra som deltar. Förutsatt att man delar kameran för att få feedback under passet. Hur bra!

Livestreamingplattformen KVIX erbjuder ett brett utbud av pass och hälsoinspiration som – puls, styrka, dans, yoga, föreläsningar och så vidare. Instruktörer och inspiratörer du kanske känner igen från TV är härliga Biggest Loser-tränaren Pischa… Energiknippet Annika Sjöö, känd från Let´s Dance och aktuell som radioröst i Mix Megapol. Och serientreprenören Per Holkneckt som bland annat startade klädmärket Odd Molly föreläser om att komma tillbaka från spelmissbruk.

Det finns även olika grupper på FB som man kan bli medlem i och ställa frågor, ta del av nyheter med mera.

Som premiummedlem får du tillgång till över 2000 sparade ”anytime-pass” som du kan träna när du vill. Du kan även delta i olika challenges och bli medlem i slutna fb-communities där pepp, tävlingar, och utmaningar ges i och med de olika challenges. Samt att man får tillgång till KVIX kundklubb sweet deals med olika erbjudanden hos samarbetspartners.

7 min workout – nu finns det inga ursäkter längre

Har du inte tid att träna? Nu finns det inga ursäkter längre! Alla har tid att undvara 7 minuter om dagen. 7 Min Workout-appen har sitt ursprung i ett stort amerikanskt forskningsprojekt, som visar att bara 7 minuters träning per dag kan ge påtagliga hälsomässiga vinster.

Amerikanska forskare valde ut 12 olika övningar som utförs i intervaller om 30 sekunder. Mellan varje övning är det 10 sekunders vila. Forskarna menar att den här typen av högintensiv träning med väldigt kort vila höjer den dagliga metabolismen och egentligen motsvarar ett träningspass på över en timme. Huruvida det stämmer kan jag inte gå i god för, men det är alltid bra att röra på sig, och den här appen är perfekt för dem som inte har möjlighet att ta sig till gymmet men ändå vill träna. Jag älskar korta tidseffektiva pass även om 7 minuter är något i underkant för mig. Men det är inte hur lång tid du tränar som räknas utan vad du gör med din tid.

Alla övningar är lätta att utföra och kräver inga redskap, vilket är positivt. Då kan du få träningen gjord var du än är. För att få någon effekt av den här träningen, är det viktigt att du pressar dig själv så mycket som möjligt. Kom också ihåg att träningsprogrammet ska utföras varje dag.

Som en extra sporre förses du med tre liv i appen. Missar du ett pass försvinner ett liv, och du får bara missa tre träningspass i månaden. Ett enkelt men ganska roligt inslag. Både berättarrösten och texterna är översatta på svenska i appen. Jag rekommenderar att du aktiverar berättarrösten, eftersom den bland annat räknar ner till de olika övningarna och talar om när det är dags för paus