På senare tid har jag mest sprungit och kanske kan man säga att löpning har blivit min träningsform? (Bara för att jag gör det så mycket) Men musklerna behöver också få sitt och det finns massor av hälsovinster med styrketräning som du inte kan få på annat sätt. Faktiskt är styrketräning är nödvändigt för en stark och värk-fri (åldrande) kropp. Oavsett om målet är att slippa trötta kontorsaxlar vid skrivbordsjobb eller kunna lyfta och leka med barnen/barnbarnen utan att få ont i ryggen. Även i löpningen är det viktigt med starka (stabiliserande) muskler för att slippa knä- och ledproblem.

Jag har tänkt att jag ska springa en del lopp i år, därför har jag skaffat gymkort igen efter ett långt gymuppehåll.
Och som alltid när man är ny på okänd terräng (läs: på nytt gym) känner man sig lite tafatt och vilsen bland maskinparkerna. I morse kände jag mig ljusår från schablonbilden av en sådan där #gymbeast som vissa utmärker sig som att vara på sociala medier. (Taggen har för övrigt 407 tusen inlägg av viktlyftande gymråttor.)

När jag och Mårten träffades för 8 år sedan var jag väldigt uppe i styrketräningen och tränade nästan enbart med fria vikter, oavsett muskelgrupp. Nu känner jag mig trevande och väljer hellre trygga (läs: inte lika teknikkrävande) maskiner framför att t.ex. göra knäböj och utfall i smithmaskinen.

Min första reflexmässiga reflektion efter morgonens gymbesök var att ”stön, jag har blivit äldre” … men det där med att skylla på åldern är bara en jättedålig ursäkt för att jag inte varit på gymmet på länge. Mer riktigt är att jag har lagt mig på latsidan och i och med det tappat mina rutiner… Sanningen är att  jag med årens lopp (och med mer skrivbordsaktivitet än styrketräning) sakta men säkert naggat på min identitet och grupptillhörighet av klanen starka och gymrutinerade träningspersoner.

Det du gör ofta blir du också bra på, så enkelt är det.

Så ett av mina träningsmål i år är att jag ska hitta tillbaka den där vitala spänstiga personen igen med stark hållning och självsäkert grepp om skivstången, ge mig några månader in på året så är jag där!

Vad är dina träningsmål, har du några? 🙂

 

Med trevande (om)tag på gymmet

Målbild 2020! (även om jag inte tränade jättemycket styrketräning under den perioden heller)