Har du någonsin stått under en ek och upplevt hur ekollonen faller och smattrar ner mot marken nästan samtidigt? Det hände mig härom dagen. Ekens löv har sedan några månader tillbaka färgats gulröda och nu var det tydligen dags för ekollonen att ramla. Det var en rätt fascinerande upplevelse faktiskt.

Jag är ingen “biolog”, men vet du varför löven ändrar färg på hösten? Det är på grund av mörkret. På hösten då ljuset avtar minskar produktionen av klorofyll och då ändrar även bladen färg. På hösten skiftar även jag “färg”. Det är samma visa varje år, det är ett mönster. Jag blir både tröttare och känsligare på hösten än vad jag är under den ljusare perioden, och jag vet att jag inte är ensam om att reagera så …

Höstens 3 olika faser

Faktiskt känns det rätt logiskt att våra humör dippar parallellt med att mörkret faller. Vi ingår ju också i naturens kretslopp, även om vi verkar tro oss stå över allt annat med appar och annan teknik som vi skapat för att kunna forcera vårt levnadssätt.

Det är lustigt att man aldrig lär sig… Precis som jag varje månad undrar varför humöret svänger under PMS, blir jag lika tagen på sängen varje höst med att inledningsvis känna mig under isen och en aningens “suicidal”. För mig brukar hösten gå i  3 olika faser. Det startar med ”BAKSLAGSFASEN”, dippen före kicken – övergångsmånaden augusti-september när jag tappar gnistan totalt… blir introvert och får livsångest, tröstäter socker och tappar träningsmotivationen samt vältrar mig i självömkan. Men rätt snart (och som tur är) kommer ”RYCK UPP DIG (FÖR FAN)-FASEN” (läs: kicken!) som är precis vad det låter, en period när jag blir irriterad på min egen ynklighet och rycker upp mig med allt vad det innebär… som att skärpa till rutinerna och levlar upp inom de flesta områden. Där befinner jag mig just nu.

Sen har vi fas 3– ”ÖVERLEVNDASFASEN”, vilket innebär resten av hösten och vintern och som går ut på att göra konstgjord andning på min motsträviga hjärna genom att till exempel spela julmusik redan i november och göra en hemmagjord ”extended julkalender” med extra många lucköppningar, eftersom det är upptrappningen inför julen som är själva myset och betydligt mysigare än själva julafton som ofta upplevs överreklamerad. I år funderar jag på att göra en hälsokalender med olika aktiviteter och där även bubbel kan få ingå i ”paktet”… Måste ju finnas en väl befogad bakgrund till att Champangne-yoga har blivit ett lyckokoncept tänker jag?