Aldrig har man väl längtat så mycket till jul och ledighet som nu. Efter ett utmanande pandemiår behöver vi tid för reflektion över året som varit och finnas där fysiskt för varandra. I jul kan vi äntligen kramas, tillskillad från fjolårets frostiga jul när vi firade åtskilda från varandra – åtminstone fysiskt.

Världen kommer inte bli vad den har varit. 2021 var året som fick oss att inse att vi är beroende av något större än oss själva och uppskatta lyxen vi levt i som gränslösheten av materiella tillgångar, frihet och hälsa.

Pandemin på gott och ont. En sak kan vi konstatera. Världen kommer inte bli vad den har varit. 2021 var året som fick oss att inse att vi är beroende av något större än oss själva och uppskatta lyxen vi levt i… gränslösheten av materiella tillgångar…  frihet och hälsa. Tyvärr är människans natur så att allt tas föregivet och eskalerar utan motgångar.
Vi var tidigare så förlorade i vår upptagenhet, vi tog oss inte tid för de mest basala saker. När pandemin fick oss att inse vår egen sårbarhet förstod vi kanske att många saker vi fokuserat på inte var viktiga på riktigt. För vad är egentligen viktigt när vi släcker lampan på kvällen efter en lång produktiv dag…

Vår egen hälsa?
Våra anhöriga?
Närhet?
Miljön?

Svaren på det kan säkert variera från person till person. Men förmodligen är det inte den senaste Iphone-versionen eller ytterligare ett Zoom-möte vi längtar efter när vi sluter ögonen på kvällen…

Kanske kan man säga att det här året har varit revolutionerande för mänskligheten. Kanske behövdes det en pandemi för att skaka om oss… Kanske var det naturens sätt att ge oss en sista chans innan vi förstör jorden vi lever på totalt?

Så kanske vi skulle vara tacksamma för att vi har fått ännu en chans att göra om och göra rätt? Frågan är, om vi är kapabla till att förvalta chansen vi fått. Vi – människosläktet och vår destruktiva, egoistiska natur.

Glädjande julkalendrar

Som tur är finns det undantag, eldsjälar som brinner för att hjälpa andra. I år har skönhetsföretaget The Body Shop valt att donera nästan 6 miljoner svenska kronor till alla de organisationer med volontärer, eldsjälar- som dagligen arbetar för att hjälpa andra. Oavsett om det gäller människor som är utsatta för våld och missbruk, eller är i behov av vård och stöd. Så, när du köper årets julkalender kommer du bidra till detta osjälviska kärleksfulla movement. I varje låda i skönhetskalendern döljer det sig inte bara en utsökt produkt utan även ett tips på osjälvisk handling att sprida till vänner, familj eller någon du möter på bussen. Varje dag fram till julafton.

Jag älskar att årets julkalender är utformat som ett skrin… Så att sken går att använda till förvaring efteråt. Tidigare jular har de vackra konveluten som omgivit The Body Shops julkalendrar inte haft någon solklar funktion. Tillsist har man, med en klump i magen dock, fått slänga asken i brist på plats. Tycker idén med skrinet matchar The Body Shops miljövänliga tänk med refillsystemet av flaskor. Well done The Body Shop!