Är det fel av mig att påstå att det råder en GIRL POWER-TREND just nu på sociala medier? ”My girls”. ”My sqad”… Budskapet att lyfta andra kvinnor är ju fint och utvecklingen går absolut åt rätt håll. Men är vi verkligen så osjälviska som vi vill utge oss för att vara?

Förra veckan spelade jag in en webcast  #sistertalk som hostas av Lisa Sjödahl och DJ-tjejen Jennifer Lopez samt två andra grymma kvinnor som jag tyvärr inte har haft förmånen att träffa ännu. Tjejerna driver ett nätverk som heter Sister for sisters och precis som dem, delar jag filosofin om att man kommer längre i livet om man samarbetar och tar hjälp utav varandra istället för att bekämpa varandra som rivaler. Själv är jag lite utav en pionjär i det här med systerskap då jag under flera år drev det rikstäckande feel good-communityt – The B.A.B.Y. Network. Namnvalet var kanske inte det mest SEO-smartaste, men det låg väldigt mycket fina värderingar bakom ordet. B.A.B.Y. var inspirerat från Dirty Dancing och Patrick Swayzes oförglömliga slutscen när han står upp för sin kärlek (trots olika samhällsklasser) där hon sitter intryckt och osynligtillgjord i ett hörn ”– Nobody puts Baby in a corner!”

 

Webacast och #sistertalk – "Nobody puts baby in a corner"

Lika barn leka bäst? Skjut mig nu om du vill, men min hobbyspaning av girl power-trenden säger att de allra flesta kvinnor lyfter de som gynnar dem själva? Man vill gärna frottera sig med andra framgångsrika och coola kvinnor som stärker det egna varumärket.

Jag vill inte peka på någon specifik, men jag har många exempel när jag stått som åskådare och förundrats varför inte kvinnor med maktpositioner är lite justare mot dem som verkligen skulle behöva få en chans? Det här med jämställdhet mellan kvinnor och män är ju en het potatis i rullning, men många gånger tycker jag att kvinnor borde tänka till hur de behandlar andra kvinnor på väg upp i karriärstegen. Framgång i dag (åtminstone inom media) handlar mycket om att ha rätt vänner, tajming och ha varma ingångar på företag.

Webacast och #sistertalk – "Nobody puts baby in a corner"

Med solidaritet, empati och respekt för varandra kommer vi längre. Foto: Felicia Margineanu

 

Att lyftas eller lyfta? Det handlar inte om välgörenhet – solidaritet måste gå åt alla håll! Det finns en stor passiv och lite farlig grupp människor som följer andra och glömmer sitt eget ansvar och påverkan som individer. Alla kvinnor (människor) behöver lyftas. Bara för att en person verkar ha sitt på det torra, ska man inte utgå från att hon inte behöver få feedback. ”Äsch, hon vet redan hur bra/snygg/trevlig hon är”. Men är du verkligen så säker på det? Och vad tror du blir resultatet om alla går omkring och kniper käft med samma resonemang?

Kontexten är att de flesta av oss skulle behöva bli lite mer generösa mot varandra. Framgång trillar inte i knät på någon. Vi måste alla förtjäna vårt”bröd på bordet”. Men hjälps vi åt blir det roligare på vägen.”We rise by lifting others”…  Over and out!

Kram //Malin

Webacast och #sistertalk – "Nobody puts baby in a corner"

I väntan inför skarpt läge …

Webacast och #sistertalk – "Nobody puts baby in a corner"

Webacast och #sistertalk – "Nobody puts baby in a corner"

Till vänster om mig i rosa tröja ser du Jennifer och Lisa sitter till vänster.

Webacast och #sistertalk – "Nobody puts baby in a corner"