“Är du trött på att gång på gång ertappa dig själv med handen i godispåsen? Trött på att ideligen bryta löftet till dig själv om att (en gång för alla) sluta med vardagssnaskandet? Du är inte ensam. De flesta av oss har någongång varit fast i sockersnurran. Här får du tipsen som hjälpte mig genom de 2 mest kritiska veckorna utan socker. 

Det tar ungefär 2 veckor att bryta en (o)vana och bli av med det värsta sockersuget. För mig gäller bara noll tolerans, det vill säga att sluta tvärt. Det finns ingenting som heter “fasa ut långsamt” när det kommer till det här att sluta med det starkt vanebildande sockret.
Knepet som har funkat för mig är att dricka ett glas vatten (2 dl) som det första jag gör när jag vaknar och sedan inför varje mål – mellan- som huvudmål. Det extra vattnet jag stjälper i mig får kroppen att hamna i bättre balans.
Vatten kan dämpa både hunger och sockersug. Det kan säkert vara olika effektivt för alla, men för mig har det funkat jättebra! …

“Klipp i filmen”. Flera veckor senare …

“Ooops!… I did it again”(VARFÖR SKA DET VARA SÅ SVÅRT??!!)

När jag påbörjade det här inlägget hade jag varit godisfri i snart 8 veckor, efter det att jag hade tagit mig ur ett slentriansnaskande under (och även efter) Mårtens bokturné och bilkuskandes i Sverige, vilket innefattade stillasittande, stress och oregelbundna tider. Du vet klassikern, när man sockerkickar sig själv med smågodis, istället för att ta en rörelsepaus eller en frukt? Eller dricka vatten? Ofta kan trötthet och sockersug bero på vätskebrist.

Åtta veckor utan godis är såklart inte är någon jättelång tid i det stora hela, men låååång tid för en gottegris som jag. Det krävs sjukt mycket viljekraft för att stå emot allt som jag favoriserar. Godis … glass. VIN.
När jag skrev inlägget kände  jag mig stark och bombsäker på att jag skulle klara mig; tänkte hurtigt att “så svårt var det ju inte ändå” ?!
Men sen kom undantagsdagarna. Midsommar med vin och födelesedagspicknick med den årliga godisgrodan, födelsedagsfirande på själva dagen och en vecka hos mamma. Oops! Där sprack allt. Heja mig?
Så även om jag sprang nästan varje dag nere i Skåne, blev det en hel del vin, fika och godis. Tänker att det kanske kan vara skönt att veta att även vi hälsoinspiratörer är mänskliga?

Nu börjar jag om. Igen. Och jag börjar I DAG (15/7, på en måndag).

Jag har nu bestämt mig för att varken dricka vin eller äta snask tills jag kommer ner till mamma nästa gång, vilket kommer vara i slutet av augusti. Efter det kommer jag eventuellt att återgå till mindre strikta rutiner …

Här får du tipsen som underlättar för mig.

4 tips för att klara sockerstoppet

Rensa skafferierna. Min mest kritiska stund på dagen är eftermiddagsdippen, jag antar att jag inte är ensam om det? När tröttheten slår till är det bra att inte ha godis i skafferierna. Jag brukar vakna varje morgon stark men ju senare det blir på dagen desto lättare faller jag för frestelser.

Noll tolerans. För mig är det bara noll tolerans som gäller under den mest kritiska avvänjningsperioden. Sen kan man ju (om man känner att man måste) återgå till att äta godis någon gång ibland efter “lördagsgodisprincipen”? Men ju mindre godis man äter desto mindre lockande blir det.

Motionera. En annan sak som är viktig när det kommer till att hålla sockersuget i schack är att motionera och äta regelbundet. Det där med att hoppa över lunchen “för att man inte har tid” och komma hem utsvulten på kvällen brukar bara bädda för att man ska gå bärsarkargång i skafferiet.

Undvik sockertriggers. Jag försöker även att undvika sockrtriggers, dvs mat som innehåller snabba kolhydrater (gärna kombinerat med fett) som till exempel hamburgare. När jag äter hamburgare blir jag ALLTID sugen på sött efteråt. Det slår aldrig fel. För att inte tala om alkohol. Att bli lite lullig är det sämsta man kan göra för karaktären. Dessutom är alkohol ett gift och så länge du har alkohol i blodet kommer kroppen fokusera på att förbränna alkolholen istället för fett. Alltså är det inte bara kalorierna i alkoholen du ska ta i beaktning, det hämmar även fettförbränningen. Det kan vara att veta, om det är viktminskning du är ute efter.

Sov dig i form. Det finns nog inget som får mig så ur balans som sömnbrist. När jag är trött och undersövd vill jag ingenting. Förutom att äta godis (för snabb energi till hjärnan). Ibland kan jag bli pigg av att dricka vatten istället för kaffe (som är vätskedrivande). Men när inte vatten hjälper och om du har möjlighet, ta en powernap!

Vad är att “unna sig”?

Haka på om du vill!
Eller vänta tills efter semestern?

Det är fullt förståeligt om man inte vill inleda en “asketisk” livsstil mitt i de eterlängtade semesterveckorna. Allt handlar om vad man ser som uppoffring eller inte.
Vad är egentligen att “unna sig”?
Jag vill “unna mig” att vara i form (mentalt och fysiskt) till hösten då allting drar igång med buller och brak igen.
Som egenföretagare (inom hälsobranschen) känns det viktigt att leva som jag lär. Även om det naturligtvis inte är ohälsosamt att äta en glass eller bulle då och då … (jag vill absolut inte uppmana till att skapa förbud då det kan bli en trigger i sig)
Det är när undantagen blir till vanor (som det blev i mitt fall) som man kanske bör tänka efter lite … Man ska aldrig bli rädd för mat, men socker är faktiskt ingenting som knoppen och kroppen behöver för att må bra.