Ett nytt år betyder ofta nya tag, även om det inte behöver vara ett nytt år för att man ska påbörja sin väg mot förändring. Det finns mängder av olika exempel på nyårslöften och ett hälsosammare liv brukar vara det vanligaste.

De flesta brukar vara riktigt taggade när partyhatten har lagts åtsidan efter den härliga nyårskvällen, men framåt februari brukar glöden och drivet svalna. För att verkligen lyckas med sitt nyårslöfte finns det tre viktiga saker man ska ha i åtanke redan när man bestämmer sitt löfte.

Var specifik

Ett vanligt fel många som inte lyckas hålla ett nyårslöfte gör är att de inte specificerar vad det är de vill uppnå. Var tydlig med ditt mål. Vad exakt är det du vill uppnå? Det kan också vara så att målet är väldigt avlägset från dagsläget. När du har formulerat ditt mål är det dags att bryta ned vägen i delmål. Vill man exempelvis gå ned i vikt ska man inte bara se till målet som är 20 kg bort. Börja med 3–5 kg och se till att fira varje seger. Är målet att sluta röka, fira varje vecka du går rökfri. Detta gör nyårslöftet både roligare och enklare att hålla.

Prioritera dig själv

Om nyårslöftet är att bli hälsosammare är det viktigt att komma ihåg att hälsa inte bara handlar om träning och kost. Det handlar om balans och om att komma i harmoni med sig själv. Se därför till att hitta tid för att bara vara. Det kan handla om att man meditera 10 minuter varje dag, går en kort promenad eller att man bara tar 30 minuter för att komma till ro efter jobbet och verkligen känna att dagen är avslutad.

Och man får faktiskt ha dagar när man bara gör ”ingenting”.

Om du vill ligga och läsa en hel kväll, ha ett seriemaraton på Netflix eller om du vill spela på surfplattan är det helt OK. Från och med i år måste alla spelsajter i Sverige ta ett större ansvar för sina spelare och vinnarum är med och främjar sunt spelande med genom policys för spelansvar och goda råd. Man kan även sätta upp egna spelgränser samt göra självtester för att hålla sitt spelande på en lagom nivå.
Oavsett vad man gör bidrar dessa stunder till att man samlar energi och orkar ta nya tag.

Var snäll

Vi är bra på att vara hårda mot oss själva. Vi har ofta höga krav och förväntningar och det är av någon konstig anledning lättare att vara hård mot sig själv än vad det är att var snäll. Kom därför ihåg att det inte är hela världen om du tappar spåret några veckor eller månader in på ditt löfte. Fundera istället på vad det var som gjorde att ett snedsteg uppstod och hur du ska kunna undvika att göra om det nästa gång samma situation uppstår.

Sänk kraven och känn in vad du och din kropp behöver. Foto. Shutterstock

Det tar tid att utvecklas och förändras och snedsteg och bakslag är en del av processen. Fortsätt istället att kämpa, andas och var snäll mot dig själv, så kommer du snart att nå ditt mål.