Papier Mache är något som många jämnåriga med mig förmodligen förknippar med pyssel och roliga timmen i skolan? I mitt skapande gillar jag att ge liv till mina figurer genom skulptur (läs: 3D effet) och då använder jag mig av papier mache. Faktum är att man kan jobba med materialet papier mache på olika nivåer och former, mest beroende på vilket papper man väljer. Här får du en guide hur du tillverkar papier mache i sin enklaste form genom att återvinna helt vanligt tidningspapper. Billigt, enkelt och roligt att göra tillsammans med barnen en stugsittardag som i dag när det regnar!

Så gör du din egen papier mache

1.Lägg tidningspapper i blöt. Hur mycket beror såklart på projektets omfattning. Låt pappret ligga i blöt i en övertäckt bytta över natten.

2. Mixa pappret i vattnet med en stavmixer. Gärna en du inte är rädd om eftersom trycksvärtan inte går bort.

3. Krama vattnet ur pappret genom att lägga massan på en handduk. Vrid ur tills allt vatten så gott som är borta.

4. Lägg pappersmassan i byttan och häll tapetklister ( i pulverform) över och blanda. Knåda massan som en deg. Tänk på att inte vara snål med klistret och täck näsa och mun med en sjal eller munskydd då det kommer ”damma” om pulvret. Troligtvis inga bra grejer att andas i in.

4. Sen är det bara att börja skapa! Räkna med att papier machen behöver ett par dagar på sig för att torka innan du kan måla på den. Hur lång torktiden är beror naturligtvis på hur massiva figurer du gör. Lövtunna kan torka på ett dygn.

5. Bonustips! (”lived and learned”)… Detta har jag kommit på helt själv… När jag gör mina figurer brukar jag använda sandpapper (eller hobbyborr med slip) och finspackel för en jämnare finish. För att applicera det har jag på mig gummihandskar.

Lycka till!

/Malin