Emellanåt kan jag känna mig lite ytlig som skriver om gummibandsträning och smarta mellis när det sprängs bomber i världen, jorden förstörs av klimatupphettning, rasförtryck pågår överallt och människor kämpar för sina liv. Som min väninna: En av mina nära vänner är inne på rond två och slåss mot en otäck variant av cancer. Hon är i sina bästa år och mamma till två fantastiska barn. Hon är makeupansvarig på ett av Sveriges största mediehus och vacker som en vårblomma. Hon har allt och lite till. Hon har också cancer.

Jag försöker att förstå. Jag vill finnas där. Min väninna har något som inte alla har – en hord av ömmande och närvarande vänner. Jag är en av dem. De flesta av oss har en nära anhörig eller vän som har eller har haft cancer. Vi är alla på något sätt berörda av denna fruktansvärda sjukdom. Nutidens pesten. I år kommer 60 000 människor att drabbas av cancer. Om 25 år kommer över 100 000 människor insjukna varje år. Skrämmande siffror, eller hur!

Men det finns faktiskt ett sätt att säga NEJ till cancer: Faktum är att en tredjedel av all cancer kan förebyggas genom hälsosamma livsval. Så kanske är jag inte så ytlig ändå när allt kommer omkring? Kanske är det min vardagspeppande blogg med gummisnoddar och nyttiga mellis som räddar just dig från dåliga vardagsvanor och en framtid med cancer?

Under april månad gör cancerfonden en kampanj med Kakan Herrmansson som heter 30 dagar – 30 nej – en 30 dagars utmaningsom går ut på att inpirera till bättre hälsa och förbygga cancer genom att säga nej till dåliga vanor som rökning, överdriven solning, soffliggande och stoppa i oss socker och fet mat. Att helt enklet sluta upp med att behandlla våra stackars kroppar som en komposthög! Det är faktiskt inte så svårt att leva lite bättre. Och det kan faktiskt vara både gott och roligt att leva hälsosamt.

 

Forskning visar att det viktigaste man kan göra för att minska sin risk för cancer är att: 

Kakan säger nej till cigraretter. Alltså rökning måste vara det mest korkade och onödiga man kan hålla på med?!

Kakan säger nej till cigraretter. Alltså rökning måste vara det mest korkade och onödiga man kan hålla på med?! “Snuttefilten för vuxna”. Jag är ingen ängel och har själv varit feströkare under mins “vilda dar” men i dag kan jag inte förstå hur jag kunde dra in den där skiten i mina lungor???

  • Inte röka
  • Skydda sig mot solen mellan klockan 11 och 15 under sommarmånaderna
  • Vara fysiskt aktiv minst 30 minuter, de flesta av livets dagar
  • Äta en hälsosam kost som innehåller mycket grönt och frukt och undvika processat kött
  • Avstå alkohol eller dricka måttligt
  • Hålla normalvikten genom livet

Inspireras av Kakan och delta i utmaningen på Cancerfondens 30 dagars Facebookevent HÄR.

När det kommer till alkohol så börjar vi kroppsmedvetna träningsfreak räkna kalorier: ”Okej, hur många kalorier är det i ett glas vin? Är det bättre för figuren om jag dricker ett glas med vodka, citron och bara ramlösa med is än vitt vin – blir det mindre energi då?” Men när det kommer till alkohol så är det inte kalorier- na som är poängen – det finns över 75 olika hälsoproblem som du kan drabbas av om du dricker för mycket. För stor mängd alkohol är betydligt värre än den fetaste grädd- glass. Ändå är det glassen som man bekymrar sig över och inte spriten. Många omkring mig säger att de är beredda att dra in på det mesta kaloririkt men håller hårt i flaskan – vinet är det sista de ger upp. Snacka om att sila mygg och svälja kameler, då första steget mot drömkroppen vore att sluta supa.

Kakan säger NEJ till alkohol: När det kommer till det här med alkohol så börjar vi kroppsmedvetna träningsfreak räkna kalorier: ”Okej, hur många kalorier är det i ett glas vin? Är det bättre för figuren om jag dricker ett glas med vodka, citron och bara ramlösa med is än vitt vin – blir det mindre energi då?” Men när det kommer till alkohol så är det inte kalorierna som är poängen – det finns över 75 olika hälsoproblem som du kan drabbas av om du dricker för mycket. För stor mängd alkohol är betydligt värre än den fetaste gräddglass. Ändå är det glassen som man bekymrar sig över och inte spriten. Många omkring mig säger att de är beredda att dra in på det mesta kaloririkt men håller hårt i flaskan – vinet är det sista de ger upp. Snacka om att sila mygg och välja kameler, då första steget mot drömkroppen vore att sluta hinka drinkar.