Det är en underbar känsla att rida ut i naturen på häst. Man kommer så mycket närmare allting och blir liksom ett med hästen.  I vår familj delar vi hästintresset och när Mårtens dotter Juli fyllde 13, firade vi hennes (vår första gemensamma) första helg som tonåring till häst.

En vän till oss, världens bästa Martina, jobbar extra som turledare på Kyrkekvarn och där kan du göra allt från att hyra stugor, testa lerduveskytte, paddla kanot och rida. Det är ett väldigt populärt upplevelsecenter för turister, skolor och företagskickoffer med mera. En turridning går till som så att du bokar för att rida i gemensam- eller egen grupp med turledare. Naturligtvis kostar det sistnämnda alternativet lite mer. Vi bokade en 2 timmars tur med fikapaus och att få rida i egen grupp. Egentligen ska man vara minst fyra i en enskild grupp men vi lät vår låtsaskompis “Molgan” följa med. Ja, han kanske du träffade som liten i Alfonsböckerna? 😉

“Säker och härlig ridning”

Semester på hästryggen

Kyrkekvarns hästar känns glada och trygga och är tränade att följa varandra på rad.

Turridning på Kyrkekvarn kan du följa med på även om du inte är ryttarvan sedan tidigare. Kyrkekvarns islandshästar är välskötta och jättesnälla. “De känns som vakna och glada hästar”, tyckte Mårten och jag och Juli höll med. Jag skulle påstå att det här är så säkert som det någonsin kan bli på hästryggen ( det finns såklart aldrig några garantier med djur, man rider på egen risk). Hästarna är trygga och tränade att lydigt följa varandra och stannar hästen i täten stannar alla.
Vi fick testa på både tölt och galopp. Jag kände mig jättestolt över Mårten som, med minst ridvana av oss tre, satt som fastgjuten i sadeln. Ingen utifrån hade kunnat tro att han var nybörjare.
Vi fick rida längs trolska stigar och började skämta om Astrid Lindgrens sagofigurer “rumpnissar” och “vildvittror”… vildrusssen “Grim” och “Fjalar”, hämtade ur Ronja Rövardotter då sagan utspelades i de småländska urskogarna. Efter halva tiden pausade vi vid en fantastiskt vacker sjöglänta och fikade med kaffe och rågbullar (ja, kakor också för den som gillar sött)

Semester på hästryggen

En härligare fikapaus!

Kyrkekvarn har ett enastående utbud om du skrollar runt på sajten. De erbjuder olika upplevelsepaket med stuga. Jag är supersugen på att boka en stuga för 2 övernattningar där det ingår 4 timmars turridning, grillbuffé och badtunna. För detta behöver man vara minst 6 personer men det borde ju vara lätt att fixa tycker jag?
Man kan också, förutsatt att man är en erfaren ryttare, boka stuga med häst för olika länge 2-6 dagar.
Visste du förresten att ridning räknas som friskvård och är avdragsgillt? Det visste inte jag innan i dag.

“Den perfekta bensträckaren och fikapausen”

Hur kommer det sig då att vi bokade just på Kyrkekvarn som ligger i Jönköpingsområdet och många mil från Stockholm?
Jo, naturligtvis var det Martinas förtjänst. Hade det inte varit för henne och vårt gemensamma hästintresse hade vi aldrig kommit på idén med turridning (eller upptäckt Kyrkekvarn). Men så sammanföll det hela sig så lägligt att hästäventyret blev en bensträckare på väg ner till Mårtens föräldrar i Blekinge. Och det blev faktiskt ingen galet stor omväg att svänga av de cirka 4 milen från Jönköping. Därefter hade vi bara 2 timmars bilkörning kvar. Den perfekta bensträckaren och fikapausen enligt mitt tycke och smak!

Semester på hästryggen

Tre förväntansfulla ryttare! Och ett födelsedagsbarn i mitten.

Semester på hästryggen

Semester på hästryggen

Alltid lika positiva Martina. Älskar den här tjejen! Martina är som en Kyrkekvarns Seb Machan och i princip uppvuxen på hästryggen.

Semester på hästryggen

Vykortsidyllen!

Semester på hästryggen

Tillbaka vid stallet efter 2 timmars lyckad ritt!

Semester på hästryggen

Världens finaste och snällaste Gjosta. <3