“Skriv bättre och tjäna mer pengar”, löd rubriken på morgonens frukostsemianrium på Poppius Journalistskola. Ja, tack! vem vill inte det?

Okej, men vad har det med hälsa att göra kanske du tänker nu? Faktum är att personlig utveckling, ekonomi och karriär ugör tre av livshjulets åtta tårtbitar som är grundläggande för att du ska må bra och uppleva helhetshälsa och balans i livet.

Inte bara träning och mat – personlig utveckling, ekonomi och karriär är så viktigt för hälsan och att du ska må bra

 

 

Jag har länge tänkt att gå flera kurser på Poppius, få text-coaching och lära mig mer om online-journalistik och filmredigering. Därför blev jag supertaggad när min intervjuoffer för nästa veckas Torsdagssnack – Caroline Nilsson (gymglam.se) bjöd med mig på detta. Frånsett själva föreläsningen med journalisten och kursledaren Cecilia Bertilsson som gav oss goda textråd för tydligare text, var det intressant att få se hur Poppius lokaler såg ut samt får en tydligare bild av utbildningsutbudet. Som erfaren skribent är man ju rädd att hoppa på en dyr utbildning och upptäcka att man är överkvalificerad. Det känns viktigt att investera pengarna rätt. För dig som vill vässa språket eller längtar efter en nytändning i jobbet, arrangerar Poppius en öppet hus-dag den 20 april. Näst efter journalisthögskolan har Poppius det bästa erkännandet och jag har många avlägsna kollegor som varit nöjda med Poppius.

Cecilia, i mitten, tipsade oss till att bli tydligare kommunikatörer.

Cecilia, i mitten, tipsade oss till att bli tydligare kommunikatörer.

Cecilias textråd för tydligare text – tipsen för dig som bloggar och skriver i jobbet

Cecilia är journalist och jobbar i dag som kommunikatör på Energimyndigheten. Hon är även utbildad biolog och skriver barnböcker på fritiden.

Cecilia är journalist och jobbar i dag som kommunikatör på Energimyndigheten. Hon är även utbildad biolog och skriver barnböcker på fritiden.

– Lägg uppvisningssvenskan åt sidan och använd ett enkelt språk som är lätt att förstå. Tänk på att det finns människor med annan nationalitet som kanske läser din text.

– Sätt läsaren i centrum och respektera dina läsares tid. Var ödmjuk inför att de när som helst kan överge din text.

– Inför gärna inslag av humor för att hålla läsaren på gott humör.

– Kolla texternas svårighetsgrad i onlineverktyget Lix.se (KLICK)

– Befolka texterna och hitta din personliga ton i ditt språk.

– Variera texterna

– Använd verb så ofta du kan och sätt in verben så tidigt som möjligt i texten.

– Undvik att krångla till språket genom att använda för långa meningar med för många långa ord. Var inte rädd för att sätta punkt.

– Be andra om feedback för att bli ännu bättre skribent.

Tack Cecilia och Poppius för en fantastisk morgon!

Häng med på öppet hus på Poppius den 20 april!

Häng med på öppet hus på Poppius den 20 april!