Visste du att om du rör på dig intensivt 30 minuter tre gånger i veckan och till exempel genom att springa, blir du mätbart smartare? Det finns studier på det. I går läste jag om en hund-PT (nya träningstrenden) och maratontjej som brukar springa upp till fem timmar om dagen (!!!) i hennes jobb att motionera andras hundar på ett välkänt hunddagis i Stockholm. Hur smart måste inte hon vara vid det här laget?! 😉

Att konditionsträning gör dig både gladare och mindre stressad är känt sedan länge och just därför gillar jag att springa –  gärna tillsammans med hundarna. Tycker faktiskt att det är rätt slappt (och egoistiskt) som hundägare att förlägga konditionsträningen inomhus på löpbandet när du kan passa på att motionera din fyrbenta vän. I början kan det kanske kännas ostyrigt att jogga med en ovan hund men med lite godis och beröm kommer du långt.

Att tänka på när du springer med hunden:

Mitt krigaransikte från i morse när jag och "tottarna" sprang rundan Råstasjön-Lötsjön även kallad "Hälsans stig". Lördag och underbart soligt väder – perfekta förutsättningar för en löprunda!

Mitt krigaransikte från i morse när jag och ”tottarna” sprang rundan Råstasjön-Lötsjön även kallad ”Hälsans stig”. Lördag och underbart soligt väder – perfekta förutsättningar för en löprunda!

  • Införskaffa ett midjekoppel (eller fäst kopplet i ett skärp i midjan) – du får bättre balans med armarna fria.
  • Klä dig lager på lager i material som andas och transporterar bort fukt – merinoull och siden är två favoriter hos mig.
  • Tänk på att anpassa skor efter underlaget. Finns många bra och prisvärda skor för isigt underlag. Det går även att köpa dubbar separat som kan skruva på sina vanliga skor.
  • Godis och bajspåsar är A & O för hundträning. Vatten på sommaren naturligtvis.

Du som är hundägare och är sugen på mer hundträningsinpiration får gärna kika in på Lattematten.se  (@lattematten_workout_ på instagram) Jag och en hundcoach (Kicki Fellstenius) driver ett nytänkande matte/hundträningskoncept som är ett lättsamt alternativ till vanlig hundträning där vi fokuserar lika mycket på människan som på hunden. Du tränar kondition, funktionell styrka och balans för den egna kroppen, samtidigt som du tränar följsamhet och kontakt med din hund.

Träningsformerna som håller hjärnan i trim:

Träning och motion är bästa medicinen för ett långt och friskt liv.

Träning och motion är bästa medicinen för ett långt och friskt liv.

 

Med eller utan hund, träning är helt enkelt grejen för att må bra. Det finns mycket att lära om kroppen (även för oss som redan är utbildade) och forskningen går ständigt framåt.

Programtips: Spana gärna in Vetenskapens Värld (från 26/2) HÄR om vilken sorts träning som förbättrar ditt minne, hur det gör dig bättre på problemlösningstänk och hur mycket du egentligen kan lita på din pulsklocka.