Har förstått att  sommar och semester är ångestladdat för väldigt många. Det där med att behöva klä sig i avslöjande kläder och blotta sin vinterbleka kropp. De flesta brottas med olika typer av kroppskomplex. Det kan röra sig om allt möjligt mellan himmel och jord – vikt, kroppsbehåring, celluiter, dålig lukt, gula tänder, gråa hår, gäddhäng, taxöron, komage (ja, ett helt zoo) nariga händer och ”fula” fötter. Och precis som varje ålder har sin skönhet, har varje ålder sina komplex. Det spelar ingen roll hur gammal du blir. Du kommer alltid att vilja känna dig fin och respektabel. Att tvivla och dissa sig själv verkar ligga i kvinnans natur …

Alla har vi ”de där dagarna” när självkänslan svajar. Här får du några handfasta tips om hur du kan punktera negativa tankebubblor och vända en dålig dag.

 6 tips för att må bättre och bli mer kroppsnöjd med dig själv:

  1. Ett tips är att börja med att fokusera om och rikta tacksamhet till det som du gillar med dig själv: Dina vackra ögon,ditt tjocka långa hår, att du har en fin sångröst, att du är stark och snäll och ger mer än du tar. Osv.

2. Ta en paus från sociala medier dagar du känner dig låg. Hjärnan är programerad att alltid jämföra sig med andra. Även om vi vet att det är fel med vår logiska förmåga är de impulser som lagras i vårt känslocentra.

3. Kompisdejta eller ring en vän – prata om livet som livet är och bli mer verklighetsförankrad. Livet är upp och ner för alla. Finns ett skämtsamt talsesätt att ”livet är en sexuell överförbar sjukdom med 100 % dödlighet.”

4. Gå ut och promenera, andas och lyssna på glad musik, poddar eller sommarpratare. Försök att bryta negativa tankar med andra värden och perspektiv så fort du bara kan.

5. Träna! Finns nästan ingenting som lämnar så skön eftersmak i sinnet som fysisk aktivitet. Träning gör dig glad och harmonisk. Skulle faktiskt vilja påstå att en tur i motionsspåret kan vända hela din dag.

6. Köp kläder i rätt storlek och efter din kroppstyp. Trendtipsen för säsongen är kanske inte de rätta för  dig.

Zooma ut! ( istället för in)

Att vi åldras kommer vi inte undan, men att åldras med värdighet kan alla göra genom att äta rätt och ta hand om kroppen och motionera.

Kan ta min mormor som ett bra exempel. Hon blev 96 år. Hon sminkade sig, lade håret, bar smycken och röd hatt in i det sista. Även fast hon inte kunde ta sig någonstans mot slutet, ville hon ändå vara fin. Det handlade inte om fåfänga, snarare självbevarelsedrift.

Min vackra mormor är alltid med mig i mitt glasögonfodral. <3

Min vackra mormor är alltid med mig i mitt glasögonfodral. <3

Jag har till exempel alltid tyckt att mina ben ser ”stabbiga” ut i shorts. Ledlampsvita sticker de fram ur shortsen, som spöket Laban och Labolina. För att inte tala om mina löparfötter. Deo är min bästa vän. När jag provat bikini i provrumsbelysningens oskonsamma sken, har jag tyckt ibland att jag är lik före-bilderna i bantningsreklamen – gropar i låren och ALLT sätter sig på magen. Klankar ner på mig själv som jag ALDRIG skulle göra på någon annan. Är det shysst?

Och det där är ju ”skönhetsfläckar” som sitter i mitt eget huvud. (Ja, tills NU, när jag valde att skriva om det på bloggen för tusentals läsare, haha!) Men SO WHAT!!! Lite mage och gropar i låren, vad gör väl det? Det måste ju få synas att man har levt!

Problemet med komplex –att det ens existerar, är naturligtvis på grund av både sociala medier och massmediala ideal, vad som anses vara ”normen för bikinisäsongen. ”Men kanske ännu mer för att vi inte kan se oss själva genom andras ögon. Vi står där framför spegeln och zoomar in. Ser till detaljer istället för helheten.

Du vet alla de där tusentals små älskvärda små egenheterna som gör en människa speciell och unik: Hur hon/han doftar, går, gestikulerar, grimaserar, skrattar och får dig att må bra. Du vet den där känslan av att umgås med en person som får dig att må sådär riktigt jävla skitbra! En människa som  tar fram dina allra bästa sidor, som gör att du nästan blir kär i dig själv. Den människan.

Tessan – den vackraste kvinnan jag vet. Hon är den människan. <3

Tessan – den vackraste kvinnan jag vet. Hon är den människan. <3

 

Och du, du kommer aldrig vara så snygg och ung igen som du är just, just NU i denna stund, när du läser detta. Så ta vara på den lilla sommartid som är kvar. Våga ta plats! Lägg dig på en filt i bikini, mitt på Sergelstorg om du så vill. Eller kanske inte. Men du fattar vad jag menar. Njut. Bli hög på livet. Njut av att vara DU.

Om du lovar mig detta, lovar jag att ta mina hjärnspöken Labo och Labolina i handen, ”joddla” hela vägen till stranden. Hålla huvudet högt, i min blåvitprickiga blå Lindex-shorts. Kom ihåg att ödmjukhet, självaktning och integritet, är såååå mycket vackrare än en stöddig stropp i en ”perfekt” bikinikropp.

KRAM/Malin

Nu går jag ut tillsammans ,ed Laban och Labolina ut och tar världen med storm!

Nu går jag, Laban och Labolina och tar världen med storm!