Vandring som semesteraktivitet har blivit poppis under pandemin och till den grad att den har blivit en folkrörelse. Soffpotatisen har fått tummen ur och allt fler väljer de svenska fjällen som destination. Kanske som svar på avsakanden av stimulans och vardagsmotion… samt känslan av instängdhet där vi sitter bakom skärmarna på våra hemmakontor? Hur ska man då göra om man som nybörjare vill börja vandra. Är det bara att glatt ge sig ut i skog och mark i oömma kläder och gummistövlar med tältet på ryggen? Nej, det är faktiskt inte så ”bara”. Det är mycket att tänka på för din egen och andras säkerhet. Få nybörjartipsen här!

Anpassad utrustning och kläder för alla väder

Tipsen för dig som är nyborjare i fjallen

Ett axplock av foton från Tommy Mildes alla äventyr. Följ hans adrenalinkittlande vardag på Instagram där han finns som @Huxflux_adventure

– Rätt skor och kläder, utrusting och proviant är A och O för att klara det utmanande fjällklimatet, säger  äventyrsentusiasten Tommy Milde 52, chef för byggnationer av stora industri/logistik-byggnader runt om hela Norden – som valde bort Stockholmsstressen för att få bo granne med Sörmlandsleden, där han får utlopp för sina jakt- och fiskeintressen, samt vandra och turskida på vintern.

Tommy Milde är chef på ett stort industribolag och bosatt i Malmköping som ligger mellan Nyköping och Eskilstuna i Sörmlands hjärta. Tommy med passion för jakt och fiske – vandring på sommaren och turskidor vintern, flyttade från Stockholm för att han ville komma ut i lugnet. Bort från stressen och nära naturen. Nu bor han i sitt paradis med Sörmlandsleden utanför dörren.

Du kanske även gillar Vildmarksweekend i Borgafjäll – bo bekvämt och fjällnära

Tipsen för dig som är nybörjare i fjällen

1. Börja med hemmaleden. Jag tycker man ska börja med hemmaleden och vandra smart i anpassad terräng och utrustning. En bra utrustning är A och O viktig, en viktig del av äventyret är att lära känna din utrustning innan du ger dig ut i fjällen.

2. Lär dig karta och kompass. Vi är så digitala i dag att tekniken gör oss sårbara. Mitt råd är att lära dig karta och kompass, den gamla tekniken. Dimma och oväder kan uppstå och vad gör du då om mobilen laddar ur?

3. Välj vandringsleder. Ett annat tips är att kolla upp vandringsleder runt om i Sverige. En vandringsled är säkert, väl markerat och tillvänt.

4. Säkertheten framför allt. Planera och informera alltid nära  att du går ut i skogen och vart du går. Ha även gärna med dig en nödsändare eller en reflektor om olyckan skulle vara framme så det blir lättare för fjällräddningen att hitta dig.

4. Fjällstationer i fjällen. Om man är ovan vid tält men ändå vill vandra så är svenska fjällen med fjällstationer och fjällstugor att föredra. Det finns flera där man kan vandra mellan stugor och äta, vila och må gott. Som t.ex. Jämtlandstriangeln och Skidorter Bydalen, Vålådalen och Storulvån. Man kan göra dagsturer i jämtlandsfjällen och Abisko vilket är starten på Kungsleden. Eller Lapplandsleden som kommer gå mellan Hemavan och Borgafjäll genom de västerbottniskafjällen.

5. Investera i bra skor och utrustning. Bra skor är nummer ett. Anpassade kläder för alla väder och lager på lager. Att packa lätt är oftast dyrt. Bra lätta kvalitetskläder är en bra långsiktig investering – dyrt i stunden men väl värt det i slutändan. Det är oftast synonymt med slitstarka kläder som håller år efter år.

6. Proviant för långvandring och dagstur. För långvandringar är det frystorkad- och torrförpackad mat som gäller. Den väger betydligt mindre än till exempel  konserver och är lätt att värma med vatten över stormkök. Glöm inte ta med sig skräpet eftråt.

Läs mer Bli friskare och starkare på Camp Borga i Borgafjäll

Tips på bra utrustning

1. Var sökbar. Bli sökbar med denna lilla passiva transponder från RECCO. Den behöver varken aktiveras eller laddas utan kan användas direkt. En liten RECCO-Reflektor att sätta i kläder eller ryggsäck är en billig livförsäkring för ca 300kr. Lär mer HÄR.

2. Fotriktiga skor. Dessa rejäla, fruktionella vandringskängor finns på Helly Hansen. Finns säkert många leverantörer av vandringsskor men Helly Hansen är ett märke som jag själv har stor erfarenhet av. Jag använder fortfarande mina trailskor från 2015. De är lika fina och bra än i dag. Kängorna på bilden kostar 1600kr och finns att klicka hem HÄR.

3. Problemlösning på påse. Portionsförpackad och näringsoptimerad havregrynsgröt. Blandas med hett vatten – rör om och låt stå i några minuter. Servera med bär från naturen. I hemmamiljö tar den 3 minuter att laga i mikrovågsugn. Världens snabbaste frukost eller mellis! Ett 25-pack kostar 389kr på Proteingröt.se. Rekommenderas varmt. Jag äter den hela tiden och tycker den är världens godaste frukost. Läs mer HÄR.

4. Det mobila vandringsköket. Med ett bra stormkök kan du laga mat var du än är. Detta lilla lätta stormkök Essential Trail Kit från Primus är enkelt att bära med sig och kan köpas (bland flera ställen) på Naturkompaniet. Finns HÄR.

5. Håll dig torr och varm med skön ”tech-jacka”. Med rätt funktionellt material som transporterar bort fukt håller du dig varm utan problem. Inom vandring är det utmanande vädret en del av träningen. Helly Hansens prisbelönta vind- och vattentäta Lifa-Infinity Pro-teknik. En tech-jacka i dubbel bemärkelse. Jackan på bilden heter W Odin 9 World Infinity shell jacket och kostar 5500kr hos Helly Hansen. HÄR hittar du den.

6. Tälta är för alla? Att tälta är kanske inte för alla men skapar en frihetskänla som är oslagbar. Med ett tält kan du välja fritt vart du vill vakna upp härnest. Detta 4-mannatält från Outnorth är anpassat för tidig vår till sen höst men ingen boning att rekommendera i vinter (Läs: Finns det någon amatörvandrare som tältar på vintern?) Om du är nyfiken på tältet hittar du det HÄR.